ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Mircea Geoană candidat PSD la prezidențiale și Marcel Ciolacu premier - propunerea de forță a liderului PSD la negocierile cu liberalii. Bluff pesedist sau variantă reală?

Postat la: 12.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Marcel Ciolacu le-a transmis marți liderilor liberali în ședința de coaliție că dacă PNL nu e de acord să îl susțină pe el drept candidat comun la alegerile prezidențiale, PSD ar urma să meargă cu tandemul Mircea Geoană - candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu - premier, au declarat pentru G4Media surse politice.

În februarie, Geoană susținea că PSD i-ar fi propus să îl susțină la prezidențiale, dar Ciolacu a ironizat public această declarație. Liderii PSD le-au transmis liberalilor acest scenariu în momentul în care Nicolae Ciucă le-a spus că PNL nu va susține un candidat comun din PSD la prezidențiale, pentru că PNL vrea candidat propriu, potrivit surselor citate.

Ciolacu le-a spus liberalilor că PSD nu va susține un candidat PNL la alegerile prezidențiale pentru că PSD a ajutat deja PNL să obțină un scor mare la alegerile europarlamentare și locale prin comasarea acestora și prin listele comune din unele localități, inclusiv București.

Nu e clar dacă invocarea lui Geoană este un scenariu real în PSD sau este doar o armă de negociere folosită de Marcel Ciolacu în discuțiile cu Nicolae Ciucă și ceilalți lideri liberali. Potrivit informațiilor G4Media, Mircea Geoană a încercat în ultimii doi ani negocieri atât cu PSD, cât și cu PNL pentru a fi susținut de unul dintre cele două partide în cursa pentru Cotroceni, însă ar fi fost refuzat de fiecare dată.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat pe data de 13 februarie, la Digi24, că liderii PSD, inclusiv Marcel Ciolacu, s-au dus la el „în birou" să îi propună să candideze independent la Președinția României susținut de PSD. Adjunctul NATO spunea atunci că i s-a propus să candideze la președinția României chiar din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

„Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi Președinția României. Vrei să câștigi strict pe PSD nu ai voturi. În turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul, diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare. Pentru participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente. E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac", a declarat Mircea Geoană, luni seara.

Replica lui Marcel Ciolacu nu a întârziat să apară. El a dat un răspuns ironic după ce a fost întrebat dacă a mers alături de alți lideri social-democrați ca să-i ceară lui Mircea Geoană să candideze la prezidențiale ca independent, susținut de PSD. „După ce i-am cerut domnului Geoană, am sunat-o pe doamna Șoșoacă să fie premier", a afirmat Ciolacu, citat de știrileprotv.ro

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat pe 31 mai, la Alba Iulia, referindu-se la posibilitatea ca PSD să îl susţină pe Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale, că acesta a spus că nu doreşte să fie susţinut de Partidul Social Democrat, informează Agerpres. „Domnul Mircea Geoană a spus că nu doreşte să fie susţinut de PSD", a afirmat Ciolacu pe data de 31 mai, citat de Agerpres.

În 27 aprilie, Ciolacu îl acuza pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, de ipocrizie în privința posibilei candidaturi la președinție: „După ce ai fost preşedintele unui partid, nu poţi să spui că eşti independent". „Sunt ferm convins că va candida. Nu suport ipocrizia. Nu suport jocul dublu de a vinde adevărul altfel decât e. După ce ai fost preşedintele unui partid (n.red. Geoană a fost președintele PSD în perioada 2005-2010), nu poţi să spui că eşti independent. De exemplu, domnul Ciucă nu mai este preşedintele PNL şi apoi să spună: «Domnule, ştiţi, sunt candidat independent la preşedinţie». Independent de cine?", a afirmat președintele PSD, sâmbătă, 27 aprilie, citat de news.ro.

În 15 mai, Ciolacu spunea la Antena 3 despre Goană că "am crezut că domnul Geoană se ocupă cu războaiele, cu asta se ocupă NATO, nu cu lansări de cărţi. Am înţeles. Domnul Geoană este în campanie".

În februarie "După ce i-am cerut domnului Mircea Geoană, am plecat şi am sunat-o pe doamna Şoşoacă şi i-am propus să fie premier", a declarat Marcel Ciolacu, pe data de 13 februarie.

Liderii PSD și PNL se reunesc la acest sfârșit de săptămână în ședințe separate pentru a lua deciziile legate de alegerile prezidențiale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE