Minoritățile naționale: finanțări majore, contribuții minore
Postat la: 18.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu foarte mici excepții punctuale, grupul parlamentar al minorităților naționale s-a consacrat, de-a lungul a mai bine de trei decenii, drept cea mai bine unsă balama a oricărui guvern. Întotdeauna când a fost nevoie, cele 19 au fost acolo, în bloc, alături de coaliția aflată la putere. Un factor de echilibru, s-ar putea spune, dar mai corect ar fi un bonus electoral consistent pentru orice câștigător al alegerilor.
Problema însă nu este consecvența politică a acestei grupări, ci cauzele care o determină. Mandatele de deputați ale minorităților naționale sunt în realitate sinecuri acordate în numele unei diversități scriptice. În afară de maghiari, care de altfel fac opinie separată, ei intrând în Parlament prin forțe proprii, și de romi, care numără peste 500.000 de cetățeni în cadrul etniei, alte minorități reprezentate numără între 10 și 50 de mii de membri (ucrainieni, germani, ruși-lipoveni, tătari și sârbi), iar restul sub 10.000, iar în cazul rutenilor și albanezilor, sub 1.000. Si deși toate aceste mandate sunt la fel de importante, deciziile le ia, dintotdeauna, un triumvirat din care fac parte reprezentantul germanilor, cel al evreilor și cel al armenilor.
De ce e nevoie pentru ca o minoritate să fie reprezentată? De avizul dat de guvern. Același guvern care acordă și subvenții consistente de la bugetul de stat. Și posturi în administrația centrală. Pentru anul în curs, potrivit legii bugetului de stat, au fost acordate, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului nu mai puțin de 270 milioane de lei (54 milioane de euro) pentru asociațiile minorităților naționale reprezentate în Parlament. Sumele variază între 4,3 milioane de lei (Asociația Italienilor) și 58,4 milioane de lei (UDMR). În unele cazuri, cum ar fi romi, evrei, armeni, banii sunt folosiți pentru programe cu vizibilitate în spațiul public de prezervare a tradițiilor și culturii respectivelor etnii, în multe din celelalte cazuri fondurile guvernamentale finanțează strict activitățile electorale și apoi loialitatea aleșilor respectivi.
Pentru că trebuie spus, pentru a ajunge deputat din partea unei minorități naționale sunt suficiente câteva mii de voturi, ușor de obținut cu investiții minime în condițiile tehnologiei actuale. Iar cea mai bună dovadă sunt cazurile în care numărul cetățenilor unei anume etnii este de câteva ori mai mic decât numărul de voturi necesare. Care însă invariabil sunt obținute.
Desigur, nu pune nimeni la îndoială necesitatea ca cetățenii tuturor minorităților naționale să fie reprezentați în Parlament. Dar e de așteptat ca deputații acestora să fie preocupați într-o mai mare măsură de problemele specifice ale conaționalilor lor, și mai puțin de sprijinul necondiționat acordat partidelor de guvernământ. Pentru că nu e deloc clar ce beneficii au minoritățile naționale din faptul că reprezentanții lor primesc posturi de secretari de stat la ministere precum Transporturi, Digitalizare sau Finanțe sau de directori prin tot felul de structuri de stat. În schimb beneficiile persoanelor care ocupă toate aceste funcții sunt cât se poate de clare. Și consistente!
A.S.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Călin Georgescu după furtul Tezaurului Dacic: "Demisia miniștrilor de la Externe și Cultură e necesară!"
Călin Georgescu s-a dezlănțuit la câteva ore de la furtul Tezaurului Dacic. Georgescu acuză că la mijloc de vorba de incapacitatea de a apăra bunurile poporului, istoria, dar și oamenii care încă trăiesc în acestă țară. El cere demisia miniștrilor de la Externe și Cultură
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, că Rubio a exprimat preocuparea "faţă de acţiunile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului".
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
- 5.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 6.Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
- 7.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 8.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
- 9.Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
- 10.Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu