Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministerul Justiției propune o "lege a fugarilor" în contextul creșterii numărului condamnaților care fug din țară!

Postat la: 01.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

 

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului penal - „o lege a fugarilor" - prin care se propune ca persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunțarea sentinței să primească în plus o pedeapsă pentru evadare, de până la 3 ani.

„Ca răspuns la creșterea numărului de condamnați «fugari», Ministerul Justiției propune modificarea punctuală a Codului penal, pentru a întări funcția de exemplaritate a pedepsei și a apăra încrederea în Justiție, printr-o «lege a fugarilor».

Ca răspuns la numeroasele cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate se sustrag executării pedepsei, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea art. 285, alineatele 3, 4 și 5, al Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

 

Prezentul proiect de lege nu vizează o deficiență a Codului penal în forma sa în vigoare, ci reprezintă o modificare de politică penală în contextul criminologic prezent descris în continuare.

 

Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale reflectă o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsa de respect față de lege și Justiție.

În contextul în care cazurile de sustragere de la executarea unei pedepse principale erau relativ izolate, au fost apreciate a fi suficiente mecanismele de cooperare judiciară internațională în materie penală - fie că este vorba de cooperarea cu state membre ale UE (care se face pe baza legislației unionale sau pe baze bilaterale), fie de cooperarea cu state terțe (caz în care sunt aplicabile convențiile internaționale în materie sau pe baze bilaterale), pentru a aborda situațiile în care persoanele condamnate «fugeau» de lege, sustrăgându-se autorităților de aplicare a hotărârilor judecătorești definitive penale", se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Justiției.

Elena Udrea, Sorin Oprescu, Dragoș Săvulescu, Alina Bica, Daniel Dragomir, Cristian Rizea, Marian Zlotea sau fostul deputat UDMR Olosz Gergely se află pe lista „fugarilor" care au reușit să părăsească România înainte de a fi condamnați la închisoare pentru fapte de corupție.

În ciuda faptului că a fugit din țară, Elena Udrea a fost extrădată din Bulgaria în România pentru a-și ispăși pedeapsa definitivă de 6 ani de închisoare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE