Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministerul Afacerilor Externe despre proiectul de reformă al UE: Un exercițiu laborios. Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual!

Postat la: 11.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Modificarea Tratatelor Uniunii Europene este un exercițiu „deosebit de complex, laborios și de lungă durată", a transmis, marți, Ministerul Afacerilor Externe, menționând că progrese „importante" pot fi realizate și în cadrul actual.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că susține eliminarea votului cu unanimitatea tuturor statelor membre, în anumite „zone cheie". Ea a spus că dacă se dorește ca UE să se miște mai repede în domenii precum „sănătatea" și „apărare", ar trebui să se renunțe la votul în unanimitate.

Treisprezece state UE, printre care și România, au anunțat, luni, 9 mai că se opun modificării tratatelor și vor să rămână „suverane" în domenii care țin de sănătate, apărare, drept de vot. Reprezentanții acestora au precizat că războiul dintre Rusia și Ucraina nu ar trebui să grăbească o revizuire a acestor tratate, deoarece „Europa funcționează deja prin regulile în vigoare".

Statele care au semnat documentul de poziție, alături de România, sunt Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia și Suedia. Potrivit unui comunicat MAE, documentul de poziție semnat de către cele 13 state UE „exprimă foarte clar angajamentul și disponibilitatea" acestora de a se angaja „constructiv" în procesele de reformă evidențiate ca necesare din studiul „atent" al propunerilor rezultate din dezbaterile CoFE.

„România, alături de alte state membre, consideră că prioritatea, la acest moment, trebuie să fie acordată aspectelor concrete care preocupă cetățeanul european, așa cum au reieșit din dezbaterile CoFE, cu accent pe relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziție climatică, sisteme performante de sănătate, acțiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluțiilor actuale și impactului negativ generate de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual al Tratatelor UE și, așa cum a reieșit din dezbaterile CoFE, cetățenii europeni sunt preocupați prioritar de aspectele concrete menționate mai sus. Astfel, documentul menționează că nu se exclude nicio opțiune, pentru a veni în întâmpinarea ideilor și preocupărilor cetățenilor.

Modificarea Tratatelor UE este un exercițiu deosebit de complex, laborios și de lungă durată, care presupune un efort concentrat al instituțiilor europene și al statelor membre, ceea ce ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid și eficient la preocupările prioritare pentru cetățenii europeni anterior menționate, transmise de aceștia în cadrul CoFE.

Pe cale de consecință, România consideră util un proces de reformă care să dea prioritate preocupărilor și așteptărilor presante ale cetățenilor europeni, astfel cum au fost exprimate în cadrul conferinței. Prin urmare, nu este vorba de a exclude reforme de tip instituțional, acolo unde este cazul, ci de a evita grăbirea unor astfel de procese și declanșarea acestora fără o analiză necesară și aprofundată.

În mod consecvent, pe întregul proces al Conferinței privind viitorul Europei, reprezentanții României s-au implicat activ în facilitarea organizării de dezbateri cât mai ample pe temele prioritare ale conferinței. De asemenea, în dezbaterile la nivel european, România a dat prioritate eficientizării politicilor europene care oferă beneficii concrete pentru cetățeni și care să conducă la o Uniune mai eficientă, mai reziliență, care să răspundă provocărilor actuale și preocupărilor cetățenilor", se arată în comunicatul MAE.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE