Marcel Ciolacu retrage de pe agenda Guvernului propunerea PNL ce introduce taxe în Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii
Postat la: 01.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Partidul Social Democrat a anunțat, la 30 iulie, că propunerea de HG promovată de Ministrul liberal al Dezvoltării prin care dispunea introducerea unei taxe pentru autovehiculele care circulă în Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii (ZNSE) va fi retrasă de pe agenda Guvernului.
Social-democrații reconfirmă mesajul Premierul Ciolacu din ultimele săptămâni, ca orice element legislativ care introduce taxe noi pentru români trebuie supus consultării publice și apoi agreat politic.
„Această iniţiativă, care are un impact social ridicat şi care introduce taxe noi, nu a respectat solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a parcurge în prealabil o etapă de consultare publică şi de a fi validată politic în interiorul Coaliţiei de Guvernare", se arată într-un comunicat al PSD.
Propunerea lansată de Ministerul condus de liberalul Adrian Veștea propune instituirea în orașele României de Zone cu Niveluri Scăzute de Emisii. În acestea, circulația autovehiculelor deținute de cetățeni și firme ce nu stabilesc anumite baremuri privind noxele va fi limitată sau, în anumite cazuri, permisă doar după plata unei taxe. Autovehiculele instituțiilor de apărare, ordine publică și servicii publice sunt exceptate de la prevederile din propunere. De asemenea, prevederile legii nu s-ar aplica celor ce au domiciliul sau rezidența în respectiva zonă.
PNL recidivează la doar o săptămână de la atenționarea dură a Premierului pe tema proiectelor ce introduc taxe noi pentru români
De la preluarea guvernării, PSD și-a asumat o creștere economică sustenabilă. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a răspuns apelului lansat de mediul privat și societatea civilă de a oferi predictibilitate și stabilitatea cadrului economic-fiscal.
Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când un proiect inițiat de un ministru PNL prin care s-ar introduce noi taxe și/sau impozite pentru români ajunge în atenția Premierului pentru că nu respectă condiția esențială de a fi discutat și aprobat anterior cu societatea civilă, agenții economici și ONG-uri, sindicate și patronate, după caz. De asemenea, proiectele legislative trebuie discutate și aprobate în cadrul Coaliției, înainte de adoptarea în ședința de Guvern.
„O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă. Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa este corect și aceasta este așteptarea românilor și a mediului de afaceri", a spus, la 25 iulie, premierul Marcel Ciolacu.
Social democrații și-au asumat, încă de la intrarea la guvernare, protejarea românilor și a firmele locale prin asigurarea unei creșteri economice sustenabile și a unui cadru legislativ și fiscal stabil, favorabil pentru atragerea de investiții și dezvoltare.
Decizia PSD, susținută chiar și de liberali!
Nelu Tătaru, fost ministru al sănătății și membru PNL, a susținut poziția PSD în legătură cu propunerea de HG, subliniind că aceasta ar trebui să se concentreze pe reducerea poluării, nu doar pe colectarea de fonduri. El a criticat graba în adoptarea legii, menționând lipsa unei discuții adecvate despre un plan de mobilitate urbană și alternativele disponibile. Tătaru a subliniat că este esențial să se identifice orașele afectate de poluare și să se planifice măsuri concrete, colaborând cu partenerii sociali și europeni, pentru a reduce poluarea pe termen lung, nu doar pentru a genera venituri la buget.
„Aveau dreptate (n.r. social-democrații), nu s-a discutat destul. S-a pus un pic pe repede înainte, în condițiile în care n-am discutat de un plan de mobilitate urbană pe nicăieri, n-am discutat de alternative, în condițiile în care închid aceste centre ale orașului, n-am discutat de monitorizări, dacă aceste măsuri se pun în practică. Cred că trebuie să înțelegem foarte clar că aceste lucruri, chiar dacă vrem să ajungem la ele într-un an, 2, 3 sau 5, trebuie discutate, sunt parteneri sociali, în același moment, noi trebuie să le gândim ca o perspectivă care, într-adevăr să scadă poluarea, nu o perspectivă de a face rost de bani la bugetul local.
Cred că condiția esențială în acest moment este să vedem care sunt orașele, care este poluarea în orașele respective, care sunt alternativele și dacă, până la un moment dat, Guvernul României, care va fi acela, într-un an 2 sau 3, va lua această decizie. Dincolo de discuții, putem discuta oricând, în orice minister și în discuțiile noastre cu Comisia Europeană", a spus Tătaru, la B1TV.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Diana Șoșoacă face o piruetă spectaculoasă: "Le-am dat șah-mat. De ce?!"
- 2.Bombă în tabăra suveranistă: Andrei Gușă alături de Diana Șoșoacă la Ambasada Chinei!
- 3.Noul baron pesedist de Vrancea N. Halici și-a pus soția șoferului său, pe un loc eligibil la Camera Deputaților. Halici le-a cerut celor prezenți pe liste și demisiile în alb!
- 4.E iureș mare in PSD și PUSL. Zeci de candidati sunt exclusi de pe listele electorale pentru un "comando" al binomului Ciolacu-Voiculescu
- 5.AUR se prăbușeste în urma acuzatiilor: „Simion e susținut de servicii. Târziu are dreptate dar e prea... târziu!"
- 6.Escrocheria NORDIS ia proporții în PSD. Președintele CJ Vrancea Nicușor Halici partener de afaceri cu Ciorbă la Nordis Mamaia
- 7.Șoșoacă - Mesaj vehement împotriva NATO și UE: "Afară cu toți străinii din țară, afară khazarilor!"
- 8.Dan Nica, explicații despre „retragerea" Dianei Șoșoacă: „Aflasem de la cei din cercul ei că a luat decizia de a nu mai candida"
- 9.Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
- 10.Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu