Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
Postat la: 15.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Doamna avocat dr. Ana-Maria Mihălcescu (Baroul București) a făcut o analiză juridică a situației create în România în data de 6 decembrie, când CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Cât privește deciziile Curții Constituționale a României referitoare la alegerile pentru Președintele României, constatăm că în prezent există două decizii contradictorii ale acestei instanțe, spune, printre altele, avocatul, citată de Cotidianul.ro.
„1. Mandatul Președintelui României este de 5 ani, deci el încetează de drept în 21 decembrie 2024. Acest termen de 5 ani este termenul maxim al mandatului prezidențial, perioadă pentru care președintele a fost ales. Mandatul președintelui poate înceta înainte de împlinirea acestui termen maxim, dacă între timp noul președinte ales depune jurământul. În niciun caz acest articol nu poate fi interpretat în sensul că mandatul președintelui se prelungește de drept până la depunerea jurământului de către președintele nou ales. O asemenea periculoasă interpretare ar putea conduce la amânarea sine die a alegerilor prezidențiale, cum se întâmplă și acum.
2. Prelungirea mandatului Președintelui României este posibilă, potrivit Constituției, în caz de război sau catastrofă, și se realizează prin lege organică. Așadar, doar Parlamentul poate prelungi mandatul Președintelui României, nu Curtea Constituțională și, în niciun caz, Președintele însuși. Instituția prelungirii de drept a mandatului Președintelui nu este prevăzută de Constituție, teză susținută de autorii Constituției, sens în care se poate cerceta cartea „Constituția României revizuită - comentarii și explicații", publicată în anul 2004, la editura All Beck, în coautorat Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Mihai Constantinescu, Simina Tănăsescu. Ori, în condițiile în care nu există nici măcar un proiect de lege pentru prelungirea mandatului Președintelui României, este clar că nu se poate vorbi despre o prelungire a mandatului Președintelui României, ci de o vacanță a funcției care se va instala de drept în 21.12.2024, în lipsa unei legi organice adoptată de Parlamentul României, privind prelungirea mandatului președintelui.
3. Cât privește deciziile Curții Constituționale a României referitoare la alegerile pentru Președintele României, constatăm că în prezent există două decizii contradictorii ale acestei instanțe: decizia nr. 31/2024 publicată în MOf nr. 1214/3 decembrie 2024, prin care a fost validat turul 1 al alegerilor prezidențiale desfășurat în 24 noiembrie 2024, și o altă decizie, pronunțată cu doar trei zile mai târziu, respectiv decizia nr. 32/6 decembrie 2024, publicată în MOf nr. 1231/6.12.2024, prin care s-a anulat întregul proces electoral privind alegerea Președintelui României, s-au anulat cele două hotărâri de guvern referitoare la organizarea acestor alegeri și s-a dispus reluarea întregului proces electoral fără a se fixa un termen pentru aceasta.
Într-o situație de acest tip este incident un caz de revizuire, prevăzut de art. 509 alin. 1 punctele 1 (întrucât instanța s-a pronunțat pe ce nu s-a cerut, neexistând o sesizare a instanței), dar și punctul 8 și alin. 2 din art. 509 CPC. Această cerere de revizuire poate fi formulată până în data de 6 ianuarie 2025 și vizează restabilirea legalității prin anularea deciziei date prin încălcarea autorității de lucru judecat și a caracterului obligatoriu erga omnes (deci inclusiv pentru emitenți, judecătorii Curții Constituționale) al deciziei 31/3 decembrie 2024.
Ca un argument suplimentar, arătăm că hotărârile de guvern sunt acte administrative cu caracter normativ a căror anulare este de competența instanțelor de contencios administrativ, sens în care se impune a analiza și incidența cauzei de retractare prevăzută de art. 503 alin. 2 punctul 1 CPC (contestația în anulare). Totodată, apreciem că este incident și art. 503 alin. 1 CPC deoarece părțile interesate nu au fost citate, nu au fost prezente la termenul de judecată și nu au existat dezbateri contradictorii, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a dreptului la apărare", spune avocatul în analiza sa, publicată de Cotidianul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bunurile familiei și ale asociaților săi, a declarat fostul oficial de la Casa Albă Andrew Tabler, care a urmărit bunurile membrilor familiei fostului lider sirian, pentru The Wall Street Journal.
-
Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
Doamna avocat dr. Ana-Maria Mihălcescu (Baroul București) a făcut o analiză juridică a situației create în România în data de 6 decembrie, când CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Cât privește deciziile Curții Constituționale a României referitoare la alegerile pentru Președintele României, constatăm că în prezent există două decizii contradictorii ale acestei instanțe, spune, printre altele, avocatul, citată de Cotidianul.ro.
-
„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
„Ce poate fi mai periculos pentru UE decât o putere care se agăța de pro-europenism ca să justifice anulări de alegeri și prelungiri de mandate prezidențiale?", se întreabă Alexandru Gussi, profesor la Universitatea din București.
-
AI poate crea acum o replică a personalității tale. Un interviu de doar două ore este suficient, potrivit unei cercetări a Stanford și Google DeepMind
Imaginați-vă că vă așezați într-un fotoliu și discutați timp de două ore cu un model AI. O voce prietenoasă te ghidează printr-o conversație care variază de la copilărie, de la cariera ta, până la gândurile pe care le ai cu privire la intenția de a emigra, de pildă.
-
„De ce mă spionează friteuza mea?" - Intervenție a autorităților în Marea Britanie după ce s-a aflat că electrocasnice chinezești ascultă ce vorbesc proprietarii
Producătorii de dispozitive inteligente vor primi noi instrucțiuni cu privire la modul de respectare a legilor privind protecția datelor, a anunțat o autoritate de supraveghere britanică, după ce s-a descoperit că friteuzele cu aer pot asculta conversațiile din casă.
-
Cum acționează femeia care îi demască pe hoții din Italia. A devenit virală pe internet: "Este misiunea mea"
Monica Poli, o femeie din Veneția care a lucrat într-un magazin de haine din Londra înainte de a se întoarce în orașul ei natal, încearcă să lupte împotriva criminalității pe străzile din Italia. Ea chiar a identificat și niște hoți.
-
Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
Bulgaria și România pot adera pe deplin la spațiul Schengen fără frontiere din ianuarie 2025, după ce miniștrii de Interne din cele 27 de state membre au luat această decizie la Bruxelles în această săptămână.
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA, nu va ţine cont de interesele ţărilor europene, "inclusiv interesele Rusiei".
-
Ce știm despre dronele misterioase care bâzâie deasupra New Jersey
Misterul continuă să planeze după aproape o lună de observări de drone deasupra New Jersey, stârnind teamă în rândul locuitorilor și dezbateri aprinse cu privire la ce sunt obiectele zburătoare - și dacă acestea sunt drone.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 4.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 5.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 6.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 7.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 8.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 9.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 10.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu