Măsurile PSD de susținere a agriculturii fac din România lideri europeani
Postat la: 01.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Politicile Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a investi masiv în susținerea economiei românești continuă să producă efecte în sectorul agricol.
Cu două luni înainte de finalul anului comercial 2023/2024, România domină piața europeană a exporturilor de oleaginoase (semințe, ulei și făină) cu livrări peste granițele blocului comunitar de aproximativ 796.000 de tone. La cereale, țara noastră păstrează poziția a doua, după Franța, cu 9,5 milioane de tone.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a declarat în repetate rânduri că prioritățile Executivului pe care îl conduce vor fi investițiile, inclusiv cele în agricultură, și se ține de cuvânt. Bugetul alocat anul acesta Ministerului Agriculturii este de 4 miliarde de euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai mult decât anul trecut.
În plus, de la intrarea PSD la guvernare s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanții pentru programe din agricultură și industrie alimentară, cu efecte imediate în creșterea producției interne. O producție mai mare înseamnă atât prețuri mai mici la raft pentru alimentele românilor, dar și o creștere a exporturilor de produselor finite, nu doar de materie primă.
România, pe primul loc în majoritatea segmentelor de piață
România are șanse mari să termine anul comercial 2023/2024 (1.07.2023 - 30.06.2024) ca lider al exportatorilor europeni de oleaginoase, datorită unei performanțe bune pe majoritatea segmentelor de piață, inclusiv la produse procesate precum făinurile și uleiul.
În primele 45 de săptămâni ale anului, România a exportat în țări terțe următoarele cantități: rapiță (aproximativ 130.800 de tone), semințe de floarea-soarelui (aproximativ 159.800 tone), făină de rapiță (125.166 tone), făină de floarea soarelui (aproximativ 191.000 tone), și peste 51.000 de tone de soia. România este pe locul doi la exportul de soia, după Croația (peste 88.600 de tone), și pe locul patru la exportul de făină de soia (aproximativ 12.000 de tone) și ulei de floarea-soarelui (aproximativ 96.550 de tone).
În total, traderii români au livrat aproximativ 796.000 de tone de semințe oleaginoase, făină și ulei, comparativ cu 618.700 de tone exportate de Olanda și 504.500 de tone de Germania. Anul trecut, România a exportat 900.000 de tone, ocupând locul trei după Bulgaria (1,4 milioane de tone) și Olanda (1 milion de tone).
În 2023, România a produs 2 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, 300.000 de tone de boabe de soia și 1,7 milioane de tone de rapiță, conform datelor INS. Producția de plante uleioase a crescut cu 15%, iar suprafața cultivată cu 9,3%. Au fost înregistrate creșteri ale producției la rapiță (+45,3%) și soia boabe (+23,0%).
În UE, doar Franța ne depășește la exporturile de cereale
Conform datelor Comisiei Europene pentru primele 45 de săptămâni din 2024, România se menține pe poziția a doua la exporturile de cereale, după Franța. În această perioadă, România a exportat 9,5 milioane de tone de cereale, dintre care 5,8 milioane de tone de grâu comun și 2,4 milioane de tone de porumb, comparativ cu cele 11,3 milioane de tone exportate de Franța.
În 2023, fermierii români au produs 9% din cantitățile de cereale și semințe oleaginoase din UE, cultivând 11,6% din suprafețele dedicate acestor plante, conform datelor USDA. România a generat 13,2% din producția totală a UE de oleaginoase și culturi proteice în acest an, în creștere față de 11,4% anul trecut și 15,1% în 2021. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producția de oleaginoase și proteice a României a crescut cu 0,15%.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF 41240002
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 9.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu