ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Liste pline de traseiști la alegerile parlamentare din Alba. PSD, PNL, AUR și PRA defilează cu oameni aduși de la "concurență"

Postat la: 20.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Toate partidele cu șanse de a obține mandate la alegerile parlamentare în județul Alba, au pe liste traseiști, oameni care anterior au făcut parte din alte partide, uneori cu ideologii opuse.

Formațiunile politice au făcut schimb de "cadre" între ele, prilej de nemulțumire pentru membrii de partid mai vechi, dar și de confuzie pentru alegători.

PSD Alba are pe listă un fost deputat USR. Beniamin Todosiu se regăsește acum pe poziția a doua, considerată eligibilă, a social-democraților. Acesta a migrat brusc, în urmă cu câteva luni. Într-un timp foarte scurt, Todosiu și-a dat seama că PSD e bun.

"Anunțul comasării alegerilor este o bucurie fără margini pentru PNL Alba și PSD Alba, care pot în sfârșit, după mai bine de 30 de ani, să își manifeste public relația imorală prin care sunt „frați de hoție" căpușând împreună instituții, companii de stat și comunități locale" transmitea Todosiu la sfârșitul lui februarie. În martie, era deja la PSD.

Dar, PSD și USR au făcut o rocadă de cadre. Pe prima poziție a listei pentru alegerile Parlamentare a USR, stă Dana Nanu, fost consilieră locală la Alba Iulia aleasă din partea PSD.

Dana Nanu a fost exclusă din partid din cauza unor neînțelegeri cu senatorul Călin Matieș. Între timp, nici el nu mai este în partidul respectiv.

Senatorul Călin Matieș, ales în mandatul trecut pe lista PSD, deschide lista pentru Camera Deputaților a AUR Alba. Pe locul doi pe lista acestui partid este un fost liberal: Adrian Bogdan, fost viceprimar al Sebeșului. Amândoi au plecat la AUR supărați pe partidele lor.

Matieș fusese inițial anunțat drept candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, din partea PSD. Primarul Gabriel Pleșa (pe atunci USR, în prezent PNL), și-a făcut o fotografie cu Marcel Ciolacu, alături de care a postat pe Facebook un mesaj prin care lăsa să se înțeleagă că merge la PSD și că va candida pentru un nou mandat din partea social-democraților.

Pentru că stătea cel mai bine în sondaje, reprezentanții PSD Alba conduși de Victor Negrescu au mers pe mâna lui Pleșa, iar Călin Matieș s-a trezit în plus. A plecat la AUR, iar Pleșa la PNL.

La rândul său, PNL are doi traseiști pe listă. Unul dintre ei, aflat pe locul trei al listei pentru Camera Deputaților, este Daniel Breaz, rectorul Universității "1 Decebrie 1918" din Alba Iulia. Breaz a fost apropiat de Liviu Dragnea și a ajuns ministru al Culturii în guvernul condus de Viorica Dăncilă. De la PSD, în drumul spre PNL, Breaz a făcut o oprire la partidul lui Dragnea APP, în calitate de coordonator județean.

"Politicile publice bazate pe evidențe sunt cele care ar trebui să stea la baza fiecărei decizii. Am găsit în echipa PNL oameni politici care îmbrățișează aceeași idee, dispuși să pună comunitatea și binele acesteia pe agenda de priorități. Am credința că alături de Partidul Național Liberal voi avea șansa de a construi", a anunțat Daniel Breaz, la momentul respectiv. La scurt timp, a fost invitat să le vorbească tinerilor liberali despre tradiția partidului.

După Breaz, pe lista liberalilor se află fostul președinte al PMP Alba, Clement Negruț, care s-a reîntors în PNL după mai mulți ani petrecuți în fruntea unei organizații de partid fără rezultate electorale.

Alin Ignat (stânga) și Daniel Breaz (dreapta), prieteni în campanie la locale, inamici la parlamentare. Foto: Facebook Daniel Breaz
Prezența lui Breaz pe lista pentru Camera Deputaților a generat un scandal și în PNL Alba. Deputatul Alin Ignat nu s-a mai regăsit pe un loc eligibil: a prins abia locul 4 pe listă, după Florin Roman, Alexandru Radu (un politician necunoscut, apropiat al primarului din Sebeș), Daniel Breaz și Clement Negruț.

Acesta a anunțat imediat că demisionează din PNL și a lansat o serie de atacuri la adresa liderilor din Alba. Acum el candidează din partea partidului România în Acțiune, care îl susține pe Mircea Geoană.

Alte mișcări "de cadre" între partide s-au mai produs și în ceea ce privește administrațiile locale. Partidele mici, cum ar fi ALDE, Pro România și PMP, au dispărut practic, liderii lor migrând spre alte partide, în special spre PNL.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE