"Lista neagră" a lui Cîțu. Ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi
Postat la: 11.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Partidele din coaliţia de guvernare vor ca în următoarele săptămâni să înlăture mai mulţi şefi de instituţii publice numiţi de PSD şi ALDE, printre aceştia fiind Florin Iordache, Renate Weber şi Georgică Severin.
PNL, USR-PLUS şi UDMR urmează să înceapă discuţiile, în mai multe comisii de lucru, pentru modificarea unor legi de funcţionare ale unor instituţii ca Societatea Naţională de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Consiliul Legislativ, dar şi pentru schimbarea şefilor de acolo, în condiţiile în care sunt ocupate de foşti membri PSD sau ALDE, unii cu un trecut controversat.
Coaliţia vrea îndepărtarea lui Florin Iordache, autorul OUG 13 pe vremea Guvernului Grindeanu, de la şefia Consiliului Legislativ. Problema este că mai întâi aleşii din coaliţia de guvernare trebuie să modifice Legea pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, dat fiind faptul că în actuala formă a acesteia nu există o procedură care să permită demiterea preşedintelui Consiliului Legislativ.
„Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie în caz de încălcare a prevederilor art. 17, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege", prevede actul normativ în vigoare. Prevederile considerate ca temei pentru demisie sunt, de fapt, fie o posibilă incompatibilitate generată de cumularea de funcţii, fie apartenenţa la un partid politic. Mai mult, nu există în prezent o limitare de timp în ceea ce priveşte mandatul de preşedinte al Consiliului legislativ sau al şefilor de secţii din această instituţie. De aceea, PNL a anunţat că e decis să modifice Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.
Situaţia nu e deloc uşoară pentru coaliţia de guvernare nici în cazul revocării Avocatului Poporului, adică a lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE. Votată în iunie 2019 pentru un mandat de cinci ani, Weber poate fi demisă doar pentru faptul că a încălcat Constituţia şi legile. În ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. De asemenea, o problemă de moment este că în coaliţie nu a fost stabilit cine să fie succesorul lui Renate Weber sau cine să aibă principalul cuvânt în ceea ce priveşte noua propunere.
Partidele din coaliţie trebuie să decidă şi cum vor modifica Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, pentru a nu merge doar pe varianta respingerii în Parlament a rapoartelor de activitate ale celor două instituţii. Respingerea rapoartelor echivalează cu demiterea conducerilor. „Nu rezolvăm nimic schimbând un şef cu altul", a declarat unul dintre liderii PNL responsabili de problematica TVR şi a Radioului public. La TVR, preşedintele director-general e Doina Gradea din septembrie 2017, când a fost numită în funcţie cu sprijinul PSD şi ALDE. De altfel, PSD a făcut scut pentru apărarea lui Gradea şi când aceasta a fost chemată în Parlament pentru explicaţii privind banii daţi pentru Festivalul Cerbul de Aur sau după ce au apărut înregistrări în care preşedintele director-general jignea un jurnalist pentru faptul că punea întrebări incomode liderilor PSD.
La Radioul public se află la conducerea instituţiei, din primăvara anului 2017, fostul senator PSD Georgică Severin. Deşi a fost contestat în numeroase rânduri de sindicaliştii din instituţie, dar şi de formaţiunile aflate în opoziţie în mandatul trecut, Severin nu a avut vreo emoţie privind revocarea sa din funcţie.
Schimbări sunt urmărite şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu toate că toţi cei nouă membri ai Consiliului de Supraveghere mai au cel puţin doi ani de mandat, iar procedura demiterilor este destul de dificilă. Nu în ultimul rând, formaţiunile din coaliţia de guvernare vor purta discuţii despre funcţionarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ludovic Orban a vorbit în nenumărate rânduri despre CNCD ca despre o instituţie „cotropită de PSD", unde sunt luate decizii „împotriva Constituţiei şi împotriva legii". Ultima decizie controversată a CNCD e amendarea cu 5.000 de lei a deputatului Iulian Bulai (USR) după o postare pe Facebook din decembrie 2019, în care a scris că Fecioara Maria ar fi fost „mamă surogat", iar Iisus s-a născut „fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu