Legea privind incriminarea hartuirii psihologice la locul de munca, adoptata de Camera Deputatilor
Postat la: 14.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Camera Deputatilor a adoptat marti, decizional, proiectul de lege initiat de Oana Bizgan prin care formele de hartuire psihologica privind raporturile de munca sunt sanctionate disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz.
Initiativa legislativa prevede sanctiuni intre 10.000 si 15.000 de lei pentru angajatii care savarsesc fapte de hartuire psihologica asupra unui alt angajat, prin lezarea drepturilor sau a demnitatii acestuia.
De asemenea, propunerea cuprinde si obligatia angajatorului de a lua toate masurile care se impun pentru a combate si a preveni actele de hartuire psihologica la locul de munca, dar si sanctiuni care pot ajunge pana la 50.000 de lei pentru acele organizatii care nu indeplinesc aceasta prevedere. Pentru situatiile cand organizatiile instiga la fapte de hartuire, amenzile prevazute sunt de pana la 200.000 de lei. Propunerea legislativa votata de catre deputati merge la promulgare.
"Romania nu a avut, pana acum, o lege care sa reglementeze si sa sanctioneze hartuirea psihologica la locul de munca, atunci cand aceasta se manifesta sub alta forma decat discriminarea de gen. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care mii sau chiar zeci de mii de angajati experimenteaza zilnic situatii care pot fi incadrate cu usurinta in categoria hartuirii - conduita ostila, actiuni nedorite, stres continuu, amenintari, supraincarcare si lista poate continua", a declarat deputatul neafiliat Oana Bizgan, potrivit unui comunicat de presa remis marti News.ro.
Sursa mentionata arata ca sub incidenta acestei legi intra comportamentele care provoaca deteriorarea conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau a demnitatii salariatului, care pot duce la deteriorarea sanatatii fizice si mai ales mentale a angajatului sau care au potentialul de a afecta parcursul profesional al acestuia, indiferent de forma de manifestare: conduita ostila, actiuni si gesturi sau chiar comentarii verbale.
Prevederile inscrise in propunerea legislativa se aplica la toate nivelurile, atat pe orizontala - intre angajati aflati pe aceleasi trepte ierarhice, cat si pe verticala, intre angajati care ocupa pozitii diferite.
"Este una dintre cele mai de interes initiative din mandatul prezent, de la momentul depunerii si pana acum, am primit aproape saptamanal solicitari vizavi de acest subiect. Astazi pot sa le transmit tuturor acestor persoane ca am mai facut un pas spre respect reciproc si demnitate", a completat Bizgan, conform sursei citate
Potrivit unei anchete realizate in 2013 de INS, peste 250.000 romani spun ca sunt supusi la hartuire sau violenta psihica, violenta fizica sau amenintarea cu violenta fizica, presiune sau supraincarcare la serviciu. Acest tip de presiune afecteaza in mod direct angajatul, dar are efecte negative si asupra performantelor sale la locul de munca si, implicit, asupra rezultatelor organizatiei.
"Pe langa modificarile propriu-zise, prin initiativa aceasta ne-am dorit sa mai cream o parghie prin care sa asiguram un mediu de lucru adecvat pentru fiecare angajat din Romania. Mult prea multi conationali au plecat deja sa lucreze in strainatate, iar faptul ca nu se simteau respectati si valorizati in Romania reprezinta una dintre cauzele care au condus la aceasta decizie. A venit timpul sa ne schimbam putin perspectiva si sa vedem ce putem face, cu adevarat, pentru ca fiecare angajat sa isi poata atinge potentialul maxim la locul de munca, atat pentru binele sau, cat si pentru al nostru, al tuturor", a explicat Oana Bizgan.
La baza redactarii propunerii au stat multiple studii stiintifice, documente si prevederi ale institutiilor europene, printre care decizii ale Curtii de Justitie a UE, Carta Drepturilor Fundamentale, acordurile-cadru ale UE privind stresul, respectiv hartuirea si violenta la locul de munca, rezolutii si directive europene, precum si studii realizate la nivel global si in Romania, mai arata comunicatul de presa.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 4.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu