ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Legea porcului: "Nu știu când s-a răzgândit Florin Barbu, când spunea că este o lege europeană, sau când a vrut să puncteze electoral!"

Postat la: 15.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În prag de sărbători, autoritățile și-au schimbat planurile. România are o problemă din perspectiva combaterii și prevenirii pestei porcine africane, a declarat Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților în cadrul emisiunii Agroexpert de la Canal 33 moderată de Simona Man.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 (Legea porcului), prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcilor din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar va completa o fișă de examinare.

"Guvernul trebuie să prezinte măsuri concrete, dar asta nu înseamnă că trebuie să distrugem gospodăria populației dar în egală măsură nici nu trebuie să venim acum să vedem care punctează electoral", a declarat Dumitru, precizând că Legea Porcului se amână, lucru ce înseamnă că porcii crescuţi în gospodării vor putea fi vânduți de Crăciun".

Comercializarea se va face în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar.

"Nu știu când s-a răzgândit domnul ministru, când spunea că este o lege europeană, o lege foarte bună sau între timp când a vrut să puncteze electoral ieșind public și spunând că va interveni la ANSVSA să modifice ordinul cu privire la normele de aplicare a legii de la bun început", a mai spus vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Probleme se înregistrează și în rândul crescătorilor de bovine.

"Fermierii români sunt în urma altor state din punct de vedere al măsurilor de sprijin, lucru care se reflectă și în prețul laptelui la poarta fermei. Pe medie, în anul 2022 și primele 10 luni ale anului 2023, fermierii români au primit cel mai mic preț la poarta fermei. Italia raportează un preț de 54 de eurocenți/litrul de lapte, în România, prețul laptelui raportat este de doar 42-43 de eurocenți/litru", a mai declarat Ionuț Lupu.

Fermierul spune că în a doua jumătate a anului, lucrurile au început să se stabilizeze, asta și pentru faptul că nu a fost un an foarte greu pentru zona de vegetal legat de zootehnie, pentru că în multe zone din țară au fost precipitații și s-a obținut un porumb siloz de calitate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE