Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis riscă să nu-l poată desemna premier pe Ludovic Orban

Postat la: 07.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procedura de formare a noului Guvern va fi declanșată imediat ce vom avea rezultatele oficiale de la alegerile parlamentare. Având în vedere că niciun partid nu a obținut majoritatea absolută, partidele care vor intra în Parlament vor fi nevoite să negocieze o alianță pentru formarea Guvernului.

Deocamdată, PNL a anunțat că-l vor susține pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în timp ce USR-PLUS îl vor susține pe Dacian Cioloș. De asemenea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, cel mai probabil profesorul Alexandru Rafila.

Dacă negocierile dintre partide nu se vor concretiza înainte de a ajunge la Cotroceni, atunci vom avea o situația destul de complicată. PNL și USR-PLUS vor fi chemate pe rând la consultări, iar dacă fiecare partid va insista cu o propunere de premier, atunci președintele Klaus Iohannis ar putea fi pus în situația de a oferi mandatul de premier celor de la PSD, partidul cu cel mai mare scor.

În schimb, dacă PNL, USR-PLUS și UDMR vor negocia și vor merge cu o singură propunere de premier, atunci Klaus Iohannis va putea oferi mandatul noii alianțe proaspăt formate.

Ulterior, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma echipa de guvernare și apoi va solicita votul de încredere al Parlamentului. Dacă premierul desemnat va reuși să obțină o majoritate în Parlament, atunci situația este rezolvată. În schimb, dacă premierul desemnat nu va reuși să alcătuiască o majoritate, atunci se revine la Cotroceni pentru consultări, în urma cărora va fi desemnat un nou premier.

Ce spune Constituția despre formarea noului Guvern:

"(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE