Iohannis cere de la UE mai mulți bani pentru Germania și Franța
Postat la: 18.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un comunicat cu informații de-a dreptul halucinante a fost remis azi presei de către administrația prezidențială, din el aflînd că președintele României e profund preocupat de relansarea economică a UE după pandemie, dar mai ales de alocarea unor suma mai mari pentru economiile Germaniei și Franței.
Aflăm astfel, din comunicatul redactat într-o perfectă limbă de lemn, că președintele României, Klaus Iohannis, a avut azi o convorbire telefonică cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Și mai aflăm că "Președintele Klaus Iohannis a menționat sprijinul deplin al României în ceea ce privește identificarea celor mai potrivite soluții pentru redobândirea forței economice a Uniunii Europene", astfel încît UE "să iasă mai puternică din această provocare generată de criza COVID-19".
Și mai aflăm că "În vederea asigurării unui proces eficient de relansare economică, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru un buget european puternic, consistent și flexibil. În acest sens, Președintele României a subliniat că, în opinia sa, volumul viitorului buget al UE trebuie să țină cont de noile circumstanțe economice în care se află Uniunea". Foarte interesant, nu ni se spune în comunicat că Iohannis ar fi ridicat în discuție, măcar en-passant, problema României, țară a cărei economie e grav afectată de pandemie.
În schimb, vine o veritabilă bombă, scriu cei de la Inpolitics: "Totodată, Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, care trebuie folosite pe deplin pentru reconstruirea economiilor europene, acestea fiind importante instrumente de investiții. Prin urmare, Președintele României s-a pronunțat pentru un nivel crescut al alocărilor pentru cele două politici și pentru un cadru de implementare mai flexibil, astfel încât statele membre să poată adapta sprijinul financiar la nevoile lor specifice".
Un nivel crescut al fondurilor pentru Politica Agricolă Comună înseamnă automat majorarea subvențiilor agricole, iar Politica agricolă se știe deja că înghite prin sistemul complex de subvenţii şi alte stimulente financiare, circa jumătate din bugetul comun al UE. Alfel spus, e cea mai grasă vacă de muls din pespectiva banilor europeni. Or, țările care încasează regulat cele mai mari subvenții agricole prin PAC sunt Germania și Franța, aceasta din urmă înghițind, ea singură, 20% din totalul subvențiilor.
La polul opus, doar țările baltice primesc subvenții mai mici pentru agricultură decît România. Ironia sorții face ca o bună parte din subvențiile primite de România să meargă tot spre agricultori din Germania, Franța, Austria sau Italia, care au dezvoltat la noi exploatări agricole. Reciproca nu prea e valabilă.
De ani de zile, nenumărate voci de politicieni și specialiști militează pentru repararea unei nedreptăți instituționale, în sensul egalizării subvențiilor la hectar pentru agricultura românească în raport cu cele pentru marile state precum Germania, Franța, Olanda sau Italia, deocamdată în zadar.
Chiar Traian Băsescu ataca recent problema în Parlamentul European, taxînd diferența de finanțare pe hectar acordată României, respectiv Franței: "Din păcate, concurența, competiția, pe piața europeană între agricultori este profund deformată de nivelul de subvenții acordate, spre exemplu, în România la hectar subvenția este de 190 de euro, în Franța de 420 de euro." O problemă care, iată, nu există și pentru președintele României, despre care nu am aflat că i-ar fi semnalat, azi, Ursulei von der Leyen asemenea chestiuni, părînd, în schimb, interesat doar ca cele două țări care iau cei mai mulți bani din felia de 65 de miliarde de euro anual, să ia în viitor și mai mulți, concluzioneaza Inpolitics.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 4.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu