Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Intrebarea cheie pentru o Opozitie puternica: Este PSD un partid nou cu adevărat?

Postat la: 20.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O foarte interesanta analiza politică referitoare la cat de puternica ar putea sa fie Opozitia in acest nou mandat legislativ ne aduce in prim plan si intrebarea daca PSD este cu adevarat un partid nou, rupt de epoca lui Liviu Dragnea si de influentele baronilor locali. Cu atat mai mult cu cat subiectul e de actualitate si dupa dezvaluirile din cartea Vioricai Dancila care au capacitat atentia opinii publice.

PSD încearcă de ceva vreme să se prezinte în calitate de partid reformat, de factură europeană. Reconversia după epoca Dragnea este, însă, una exclusiv de fațadă. Și asta pentru că în spatele unor persoane noi, împinse în față de actuala conducere a PSD, se află cam aceleași figuri care au făcut posibilă ascensiunea lui Dragnea și care l-au validat politic: baronii PSD.

Omul care asigură în prezent coordonarea structurilor partidului este nimeni altul decât cel care l-a ajutat pe Liviu Dragnea să câștige întreaga sa putere, în urma alegerilor din 2016. Pentru acest lucru, a fost răsplătit la vremea respectivă cu funcțiile de vicepremier și cea de ministru al Dezvoltării. Mai mult, relația dintre cei doi ajunsese atât de apropiată, încât fostul lider PSD arăta la un moment dat, prin 2017, că Paul Stănescu ar putea fi chiar un bun prim-ministru.

Printr-un sinuos lanț de evoluții, care au presupus mai întâi trădarea lui Liviu Dragnea și apoi a Vioricăi Dăncilă, Paul Stănescu a reușit nu doar să se mențină în fruntea organizației PSD Olt, dar și să devină un om apropiat al actualului președinte al partidului, fiind ales secretar general al PSD. Dacă în etapa consolidării influenței sale la conducerea PSD, Marcel Ciolacu a avut nevoie de sprijinul lui Paul Stănescu, în momentul de față figura acestuia reprezintă o piedică în
calea modernizării PSD. Iar exemplele sunt sugestive.

Pentru a pune la adăpost camarila sa din Olt și pentru a avea acces în continuare la banii publici, Paul Stănescu a jucat la dublu momentul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, ajutând Opoziția de atunci să dea jos guvernarea propriului partid. Asta deși Viorica Dăncilă a fost cea care s-a opus lui Liviu Dragnea atunci când acesta a cerut demisia lui Paul Stănescu din Guvern. Mai mult, acesta din urmă nu a avut nicio reținere să o "execute" pe Viorica Dăncilă în momentul în care a alcătuit listele pentru parlamentarele din decembrie, sărind-o din schemă pe fostul premier.

De menționat că influența politică a secretarului general al PSD este consolidată de afacerile pe care le patronează, în special la nivelul județului. De amintit în acest sens faptul că Paul Stănescu și-a construit o întreagă camarilă în Olt. Gurile rele și informațiile publice arată că acesta stă în spatele așa-zisei triplete de la Olt - Vali Țițirigă, Marius Oprescu și Marius Iancu -, prin intermediul căreia s-au derulat contracte de zeci de milioane de euro din bugetul statului. Mai precis, firma Wagramer Termo 2000, deținută de Țițirigă și la care este asociat și Marius Iancu, a câștigat mai multe contracte din județul Olt, unde președinte al Consiliului Județean este Marius Oprescu, cel care este și nașul fiului lui Paul Stănescu.

Afacerile nu se opresc, însă, aici. Acesta a mai fost asociat în firma Olt Lacta Prod SRL, alături Nachshon Kivity, un om de afaceri din Israel. De asemenea, actualul secretar general al PSD controlează din umbră și firma Strade Bauunternehmung SRL, pe care a impus-o ca subcontractant al firmei General Trust Argeș SRL la licitațiile organizate de Direcția Regională Drumuri și Poduri Craiova. De altfel, contractele de modernizare a infrastructurii rutiere din județ este o veche rețetă prin care fostul președinte al CJ Olt și actualul secretar general al PSD a știut să o rafineze în timp, pentru a atrage finanțarea mai multor acțiuni politice.

Presa de investigație a acuzat în mai multe rânduri contractele atribuite de Paul Stănescu în calitate de președinte al CJ Olt clanului fraților Ciocan - unul fost deputat PSD, celălalt deținător de firmă - prin care s-au derulat lucrăriile de modernizare a drumurilor din județ. Între timp, unul din frații Ciocan (cel care a deținut firma prin care se sifonau banii publici) a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

De notat și că profilul public al actualului secretar general al PSD reprezintă o adevărată piatră de moară pentru imaginea partidului. Și aici putem vorbi de mai multe aspecte care fac din Paul Stănescu o persoană indezirabilă la conducerea partidului pe termen mediu și lung. În primul rând, numele lui Paul Stănescu, așa cum spuneam, este indisolubil legat de cel al lui Liviu Dragnea, fapt care va fi mereu invocat de adversarii PSD. Un alt element, poate și mai grav, este acela că actualul secretar general este responsabil de aducerea în PSD a lui Darius Vâlcov, cel care a binecuvântat România cu măsuri și politici de guvernare controversate.

Un alt aspect care trage în jos imaginea lui Paul Stănescu este dosarul DNA. Acesta a fost cercetat de procurorii anticorupție în cazul unui proiect cu fonduri europene, derulat în județul Olt pe vrema când Paul Stănescu era președinte al Consiliului Județean. Acel dosar poate reveni oricând în atenție, iar acest lucru va reaminti opiniei publice controversele acestui partid.

În fine, o altă bilă neagră în dreptul secretarului general al PSD este chiar profilul său public. Cu o pregătire academică sumară, Paul Stănescu a devenit în timp ținta unor ironii nu doar din partea presei, dar și a colegilor săi de partid. Probabil, acesta este și motivul pentru care este ținut în ultima vreme într-un con de umbră, fiind oprit de actuala conducere a partidului să mai dea declarații de presă legate de agenda politică.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE