ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Haos maxim în PNL după refuzul PSD: Cererea Împăratului, greu de îndeplinit. Ciucă este, ca de obicei, depășit de situație

Postat la: 24.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

E degringoladă între liberali după ce nu au putut să ducă la îndeplinire dorința președintelui de facto a PNL, Klaus Iohannis, de a candida la alegerile parlamentare în timp ce își termină și mandatul de șef al statului. De la refuzul PSD de a susține proiectul în Parlament, PNL caută soluții disperate de a valida candidatura lui Iohannis și a cerut BEC să intervină, deși instituția nu are nicio atribuție în acest sens.

Mai mulți lideri PNL s-au revoltat după ce conducerea partidului a decis să depună în Parlament proiectul de lege care i-ar fi permis președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile generale de pe 1 decembrie, fără să demisioneze sau să se înscrie în partid, lucru interzis prin Constituție, atât timp cât rămâne în funcția de președinte. Revolta liderilor PNL vine după ce decizia s-a luat într-un cadru restrâns, fără să se fi discutat în ședința conducerii.

Dorința lui Iohannis, ordin pentru PNL

Dacă în urmă cu câteva luni, Klaus Iohannis se visa șef al NATO sau măcar cu o funcție la nivelul Uniunii Europene, acum, Klaus Iohannis e mulțumește cu o funcție de senator. Spre nemulțumirea unora din PNL. Funcția de senator i-ar deschide calea spre alte funcții: șef al Senatului sau premier.

"Nu s-a discutat până la această oră în niciun fel de vreun scenariu pe viitor la prim-miniștrii sau la pozițiile pe care le va ocupa domnul Klaus Iohannis. Domnia sa a spus că acceptă ideea de a fi senator", a declarat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, potrivit știrileprotv.ro.

Ultima speranță se vede la BEC

Spre disperarea liberalilor, într-un ultim gest de a încerca să-i facă cale liberă lui Klaus Iohannis spre Senatul României, PNL a cerut Biroului Electoral Central să lămurească dacă șeful statului poate candida sau nu. Însă, surpriză la ședința BEC. Reprezentantul PNL în Biroul Electoral Central a absentat pe motiv că ar fi avut ...probleme de familie.

În sesizarea trimisă la BEC și semnată de Secretarul General al PNL, Lucian Bode, liberalii susțin însă că noțiunea de candidat independent „este utilizată de legiuitor cu privire la interdicția instituită pentru persoana fizicã ce nu are calitatea de membru al unui partid să nu poată candida pe listele acelui partid politic la alegerile parlamentare". 

Sesizarea a creat o un val de nemulțumiri în PNL pe motiv că, din nou, nu a existat o discuție sau vreo decizie în interiorul partidului pentru a se face această sesizare în numele partidului. Nici Lucian Bode n-ar fi primit mandat pentru a semna un astfel de document. Chiar dacă BEC nu are atribuții în a interpreta legea în vigoare, pare că e cam ultimul lucru pe care PNL îl poate face pentru ca președintele Klaus Iohannis să se vadă din nou candidat. De această dată la parlamentare.

Ciucă și Iohannis și-au luat zborul. Pe banii statului

În plin scandal și în ziua în care proiectul care i-ar fi permis lui Iohannis să candideze ar fi trebuit să primească votul senatorilor, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a plecat într-o deplasare externă, în Elveția. Deci și dacă ajungea legea la vot, tocmai cel mai mare susținător al proiectului nu ar fi putut să îl voteze.

În paralel, Klaus Iohannis își continuă liniștit mandatul de președinte și a plecat într-o nouă deplasare în Statele Unite ale Americii, la Summitul ONU. Klaus Iohannis a zburat de peste ocean cu avionul privat de lux Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, transmite publicația specializată Boarding Pass. Șeful statului a plecat luni spre New York însă de această dată decolarea nu a avut loc nici din Sibiu, nici din București, ci din Constanța, unde probabil și-a petrecut weekendul la vila de protocol de la Neptun.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE