Guvernul Tudose vine în fața Parlamentului pentru votul de învestitură
Postat la: 29.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernul Tudose vine în fața Parlamentului pentru votul de învestitură. După mai multe zile de negocieri intense, în spatele ușilor închise, mai-marii PSD au decis componența noului Executiv.
Din totalul de 28 de miniștri, 11 sunt figuri noi, social-democrați cu ștate vechi în partid, și reprezentanți ai unor organizații județene puternice, care și-au impus voința în structura noului Cabinet. Restul de 17 miniștri au fost și în Cabinetul Grindeanu, unii dintre ei primind, paradoxal, note mici la evaluarea de șase luni din partid. Cu toate acestea, vor continua și în noul Guvern. Criza politică s-a declanșat pe 14 iunie. Atunnci, PSD a decis retragerea sprijinului politic premierului Sorin Grindeanu. Prim-ministrul a refuzat să demisioneze, chiar dacă aproape toți miniștrii și-au dat demisia, în bloc. Guvernul a picat, prin moțiune de cenzură depusă de partid împotriva propriului Executiv, pe 21 iunie, o premieră în istoria politică a României.
Între orele 8.00 şi 14.00, vor fi audiate persoanele care au fost propuse pentru a face parte din Guvernul Tudose, iar de la ora 15,00, Parlamentul se reunește în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru validarea noului Guvern. Liviu Dragnea a anunțat noul Guvern, la finalul unei ședințe de câteva ore, în care s-au făcut inclusiv modificări de ultimă oră. Din Cabvinet a dispărut fără explicații Ana Birchall, unul dintre miniștrii cu rezultate bune, și a apărut un nou post de vicepremier, pe care îl va ocupa Marcel Ciolacu. Cu ce se va ocupa el? Premierul spune că rolul lui Ciolacu va fi să asigure comunicarea între ministere.
Și miniștri cu probleme, și cu evaluări negative în bilanțul de șase luni și-au salvat fotoliul. Tudorel Toader va continua la Justiție, deși nu e asumat clar nici de PSD și nici de ALDE, la fel ca și miniștrii Răzvan Cuc ( Transporturi) și Florian Bodog (Sănătate). Dragnea spune că nu va mai evalua Guvernul de la partid, și că îl va lăsa pe premier să își gestioneze Cabinetul. Iar Mihai Tudose a anunțat că, din acest moment, doar faptele vorbesc, iar miniștri trebuie să demonstreze pentru ce au fost puși în funcție. Programul de guvernare trebuie aplicat, la literă, mai spune prim-ministrul desemnat
Noul Cabinet este pregătit de muncă. Mai are un singur hop. Joi, miniștrii vor intra, de la prima oră, la audieri în comisiil din Parlament, și mai apoi primi votul deputaților și senatorilor. Pentru ca noul Guvern sa își intre în pâine, imediat, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze în favoarea noului Guvern. PSD și ALDE sunt optimiste și spun că vor avea mai multe voturi decât la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, când se înregistraseră 241 de voturi. Iar grupurile PSD și ALDE au 247 de parlamentari. De data aceasta, cei care au trădat partidul, și s-au poziționat de partea lui Grindeanu, au dat asigurări că vor vota în favoarea lui Mihai Tudose. Iar UDMR a anunțat că va susține actuala coaliție de guvernare. Dacă mai adăugăm și voturile minorităților, șansele ca noul Guvern să treacă fără emoții sunt foarte mari.
Opoziția votează împotriva Guvernului. Liberalii, cel mai probabil, nu vor vota noul Guvern, decizia finală urmând să fie luată în cadrul grupurilor parlamentare, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu. „Guvernul este stufos, este compus dintr-un număr de miniştri cred suficient să rezolve treburile României, Franţei, Italiei, etc., pentru că 28 de miniştri pentru problematica României mi se pare foarte mult, denotă gândirea PSD de a construi un stat stufos, un guvern birocratic. (...) Cred că este evident (că PNL nu va vota Guvernul - n.r.), nu vreau să anticipez poziţia PNL, dar îmi pare de neconceput votarea acestui Guvern", a afirmat Predoiu, la Palatul Parlamentului.
Și parlamentarii PMP vor vota împotriva Guvernului Tudose. Parlamentarii USR garantează că niciun reprezentant al formațiunii nu va vota această componență a Guvernului. Senatorul Mihai Goţiu a susţinut miercuri că parlamentarii USR nu vor vota pentru Guvernul condus de Mihai Tudose. „Nu am discutat cu colegii, dar cred că pot să garantez 101% că nu vor fi voturi de la USR pentru acest Guvern", a spus senatorul USR. Liderii PSD speră ca pe seară noul Guvern să poată depune jurământul de credință, la Palatul Cotroceni, iar vineri, noul Guvern să aibă prima ședință la Palatul Victoria. Premierul desemnat a anunțat deja că primul lucru pe care îl va face, ca premier, va fi să pună în dezbatere publică proiectul înființării Fondului Suveran de Dezvoltare, una dintre obligațiile pe care Grindeanu nu le-ar fi îndeplinit în timpul mandatului său.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu