Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Guvernul Cîțu: Toate variantele de miniștri PNL, USR-PLUS și UDMR cu care incep negocierile pentru o coalitie "de dreapta"

Postat la: 11.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au discutat joi dimineață cu președintele Klaus Iohannis, cu care au convenit ca viitorul guvern să fie cât mai suplu. Sunt însă discuții în interiorul fiecărui partid despre ministerele pe care și le-ar dori fiecare și despre cine ar putea să fie viitorii miniștri.

Potrivit declarațiilor publice și informațiilor transmise pe surse din interiorul partidelor, negocierile se anunță unele dure, pentru că PNL nu dorește să renunțe la controlul asupra guvernării și mai ales la ministerele esențiale, dar și pentru că USR PLUS ridică pretenții mari, pentru a avea putere de decizie și pentru a-i putea bloca pe liberali.

De exemplu, USR-PLUS vrea cel puțin unul dintre ministerele avizatoare din Guvern: Justiție sau Finanțe. Sunt două poziții care controlează Guvernul pentru că de semnătura ministrului depinde orice act normativ adoptat de Executiv. Liberalii pornesc negocierile de la câteva ministere-cheie la care nu sunt dispuși să renunțe. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban. PNL nu este dispus să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare. Deja în partid au început discuțiile despre ce persoane ar putea să primească portofoliile respective.

O listă provizorie analizată în PNL arată cam așa:

Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă

Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

Ministerul Transporturilor - Lucian Bode

Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău

Ministerul Fondurilor Europene - Marcel Boloș

Ministerul Economiei - Virgil Popescu

Liberalii și-ar dori să păstreze și ministerul de Interne, acolo fiind vehiculate două nume: Rareș Bogdan și Laurențiu Leoreanu. În ceea ce privește Finanțele, după trecerea lui Florin Cîțu la vârful Guvernului, conducerea ministerului ar putea fi cedată celor din USR-PLUS care solicită insistent acest portofoliu. Totuși, dacă PNL decide să păstreze Finanțele, portofoliul ar putea fi ocupat de Lucian Heiuș, care a mai fost propus pentru acest portofoliu în precedentul guvern Cîțu care nu a mai ajuns să fie validat în parlament, în luna martie.

USR PLUS vrea cel puțin conducerea a două ministere importante din Guvern, care să fie atât ministere avizatoare, cât și ministere cu resurse financiare. Unul dintre aceste ministere pe care le-ar putea primi la negocieri este, cum spuneam, ministerul de Finanțe. Aici, în partid sunt vehiculate două nume: Claudiu Năsui (USR-PLUS) și Anca Dragu (PLUS). De asemenea, partidul speră și la conducerea ministerului Dezvoltării, pentru vicepreședintele Ionuț Moșteanu, însă liberalii nu ar vrea să piardă ministerul cu cei mai mulți bani din Guvern.

Liderii UDMR și-ar dori să obțină conducerea unor ministere pe care nu le-au mai avut în trecut. În guvernele anterioare, UDMR a condus ministere precum Sănătatea, Cultura și Mediul. Totuși, liderii maghiari ar putea accepta și aceste domenii, în funcție de modul în care vor decurge discuțiile. Unul dintre ministerele importante care ar putea ajunge sub conducerea UDMR este ministerul Educației. Pentru Educație, UDMR ar avea două nume pregătite, Hegedus Csilla și Szabo Odon.

Mai jos, toate variantele posibile de ministri care intra in negocierile de sambata intre partide, in vederea formarii unui guvern de coalitie:

Prim-ministru - Florin Cîțu (PNL)

Una sau mai multe poziții de vicepremier, posibil trei - PNL/USRPLUS/UDMR

Ministerul Internelor - Marcel Vela/Laurențiu Leoreanu/Rareș Bogdan (PNL)

Ministerul Finanțelor - Ionel Dancă/Lucian Heiuș (PNL)/Claudiu Năsui /Anca Dragu (USRPLUS)

Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu (PNL)/ Stelian Ion (USRPLUS)

Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă (PNL)

Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău/Florin Roman (PNL)/ Ionuț Moșteanu (USRPLUS)

Ministerul Economiei și Energiei - Virgil Popescu (PNL) / Cristina Prună (USRPLUS)

Ministerul Transporturilor - Lucian Bode (PNL)

Ministerul Fondurilor Europene - Marcel Boloș (PNL)

Ministerul Sănătății - Nelu Tătaru (PNL)/ Cseke Attila(UDMR)

Ministerul Educației - Monica Anisie/Sorin Câmpeanu/Raluca Turcan (PNL)/ Hegedus Csilla/Szabo Odon (UDMR)

Ministerul Culturii - Hegedus Csilla (UDMR)

Minsterul Muncii - Violeta Alexandru (PNL)/ Oana Țoiu/Cristian Seidler (USRPLUS)

Ministerul Agriculturii - Adrian Oros/Emil Dumitru (PNL)

Ministerul Mediului - UDMR / USRPLUS

Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe (PNL)/Oltean Csongor (UDMR)

Posibil două noi ministere: Turism și Comunicații.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE