ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Guvernul a adoptat OU de modificare a Codului Penal conform deciziei CCR pentru a evita ca numeroși inculpați să scape prin prescrierea faptelor!

Postat la: 31.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

 

Guvernul a adoptat, luni, o Ordonanță de Urgență privind modificarea Codului Penal pentru a-l pune în acord cu decizia CCR și pentru a evita ca numeroși inculpați să scape prin prescrierea faptelor. "O întârziere ar fi avut efect devastator asupra multor anchete", a declarat ministrul justiției, Cătălin Predoiu la finalul ședinței de guvern.

"Era important ca această intervenție să se facă până la publicarea deciziei CCR în monitorul oficial, care ar fi dus la compromiterea multor anchete. În ce privește referendumul, amintesc că a vizat trei chestiuni, materia infracțiunilor, a pedepselor și organizării judiciare. Nu abrogăm infracțiuni, nu mărim pedepse și nu scădem pedepse, nu intervenim în organizarea judiciară. Trebuie ținut cont de spiritul referendumului, această OUG nu intră în coliziune cu efectele referendumului, cu spiritul referendumului. Se aliniază perfect acelui spirit și voinței cetățeanului care a votat pentru referendum", a mai spus Predoiu.

Cea de a doua întrebare la referendumul pe justiție din mai 2018 a fost: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?". 81,1% au răspuns DA, 13,5% au fost NU, iar 5,3 % nu au fost valide.

 

Curtea Constituțională a declarat, joi, neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, "cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză".

 

Ulterior, Curtea Constituțională a revenit cu precizări într-un comunicat dat publicității vineri, după decizia care ar putea scăpa mai mulți inculpați și lasă Guvernului și Parlamentului timp să intervină înainte de a publica decizia în Monitorul Oficial.

Prin modificarea Codului Penal în acord cu decizia CCR, Guvernul a evitat vidul legislativ. Dacă decizia CCR ar fi fost publicată în Monitorul Oficial înainte de modificarea Codului penal s-ar fi aplicat legea mai favorabilă iar numeroase dosare penale riscau să se închidă prin prescrierea faptelor.

Potrivit unor surse judiciare, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR s-au numărat Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Lucian Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe erau amenințate, după decizia CCR, de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, a declarat luni că nu ordonanța de urgență este soluția, cu modificarea Codului Penal prin proiect de lege.

„Ar fi foarte grav, pentru că nu se face decât să se vulnerabilizeze proiectul. Dacă se adoptă o modificare, o punere în acord a acelui articol 155 din Codul penal cu Constituția prin ordonanță de urgență este un risc foarte mare ca acea ordonanță să fie declarată neconstituțională", a explicat deputatul USR, înainte de adoptarea OUG de către Guvern.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE