ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Gabriel Dumitrașcu, PNL: „Cei care au votat PNL așteaptă o schimbare de lidership"

Postat la: 08.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gabriel Dumitrașcu, membru PNL care candidează în cursa internă a partidului pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul interviului acordat Financialintelligence.ro, despre situația partidului după alegerile europarlamentare și viitorul PNL.

Candidați PNL pentru Primărie vor să mai fie Ciprian Ciucu și Ionel Dancă, însă se pare că o variantă agreată de președintele PNL Ludovic Orban ar fi susținerea lui Nicușor Dan. "Susținerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei de către PNL nu ar fi decât o reînființare a USL, sub o altă formă", consideră Gabriel Dumitrașcu. Acesta apreciază că PNL are nevoie de o schimbare de lidership și că Rareș Bogdan este viitorul.

Cum vedeți conducerea PNL, în acest moment?

Gabriel Dumitrașcu: Este o conducere legitim aleasă.

Cum îl vedeți pe Rareș Bogdan?

Gabriel Dumitrașcu: Rareș Bogdan este viitorul. Se vede și în ultimele sondaje. Ai un președinte (n.n. Ludovic Orban) la 14%, după o campanie electorală asiduă, în care PNL a obținut un scor istoric, 27%. Este prima dată în ultimii zeci de ani când PNL câștigă alegerile, iar președintele partidului scade, de la 19%, în aprilie, la 14%. Deja e un mare semn de întrebare. Când un motor, ca Rareș Bogdan, intră în campanie și se duce undeva la 39%, este de trei ori cât președintele, îți pui problema dacă nu ar fi mai bine ca acest motor electoral să devină și motorul partidului. Din această perspectivă, cred că cei care au votat PNL așteaptă o schimbare. Este nevoie de această schimbare de lidership, care să aducă și o schimbare de guvernanță în cadrul partidului, care să însemne o primenire a eșaloanelor care produc politici publice, inițiative publice, fețe noi, nu neapărat ca vârstă, cât ca abordare, pentru că un partid liberal nu poate face o segregare în funcție de data nașterii, cum nu poate face o segregare în funcție de unde provii. Te recomandă rezultatele. Dacă ești bun și oamenii sunt dispuși să te voteze, trebuie să conduci.

Cum vedeți ideea susținerii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, promovată de Ludovic Orban, după cum spune presa?

Gabriel Dumitrașcu: Măsurătorile îl țin pe Nicușor Dan în zona lui 6-7% ca intenție de vot. Chiar și așa, el este un contracandidat al candidatului liberal și spun asta pentru că multe din politicile lui Nicușor Dan sunt de stânga și nu cred că liberalii din București sunt dispuși să consimtă și să voteze un candidat de stânga. N-ar fi decât o reînființare a USL, sub o altă formă. Îl punem pe Sorin Oprescu în frunte, cu politici de stânga, îl votăm și apoi ne plângem că Sorin Oprescu nu a făcut ceea ce voia electoratul de dreapta.

Practic, Ludovic Orban nu este mulțumit cu ce se întâmplă la București în partid.

Gabriel Dumitrașcu: Să facem o analiză a evoluției. Ludovic Orban a obținut la București, în 2008, când a candidat 64.000 de voturi. De atunci, liberalii tot cresc. Am ajuns, la alegerile europarlamentare, să obținem în jur de 145-146 mii de voturi. Față de 76.000 de voturi de la alegerile europarlamentare precedente, vedem o dublare. Este o creștere semnificativă față de ultimele alegeri generale. Ca procent, iar se simte, să crești de la 11% la 16% e semnificativ. Bucureștiul, spre deosebire de alte organizații din țară, este influențat de mesajele de la centru. Când ai un lider național cu 14% este foarte greu să acoperi prin activitatea ta, de la om la om, acest handicap și să crești foarte mult. Uitați-vă totuși ce s-a reușit cu Rareș Bogdan. Dar Rareș Bogdan s-a văzut numai în pre-campanie. În cele patru săptămâni de campanie, el nu a avut o ieșire în București, pentru că programul lui a fost acaparat de organizațiile din țară. Au mai fost și alte greșeli. Când, în urmă cu trei luni, organizația de București a propus susținerea schimbării viceprimarului general Bădulescu, Ludovic Orban s-a opus. A fost un semnal clar pentru electoratul de dreapta. Bucureștiul, în esență, nu a avut autonomia decizională de care se bucură organizațiile de la Cluj, Oradea, Suceava sau alte zone. Centrul simte nevoia de a se implica și de a veni cu alte politici decât decid membri de partid.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE