Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
Postat la: 01.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona prețurile la energie și gaze. Această măsură a fost propusă de PSD la momentul în care a intrat la guvernare alături de liberali. Deși opoziția a cerut Guvernului Ciolacu să renunțe la această măsură pentru că prețurile s-ar fi stabilizat, vedem că încă există o instabilitate pe piață. În luna mai prețul de tranzacționare la energie electrică a crescut masiv.
În contextul actual al pieței energetice din România, Partidul Social Democrat vrea menținerea plafonării prețurilor la energie. Această măsură vine pe fondul unei creșteri semnificative a prețurilor energiei electrice pe piața de achiziție pentru ziua următoare (PZU), un fenomen recent observat în luna mai 2024.
Conform datelor furnizate de operatorul pieței OPCOM, prețul mediu PZU pentru luna mai 2024 a atins 406 lei/MWh. Comparativ cu luna aprilie 2024, când prețul mediu era de 298 lei/MWh, această creștere de 36% este notabilă, mai ales în contextul în care luna mai nu este, în mod tradițional, caracterizată de prețuri mărite sau un consum ridicat. De asemenea, această creștere de preț reprezintă o inversare a trendului descendent din primele luni ale anului, potrivit economica.net.
Un factor important în creșterea prețurilor din mai este decuplarea pieței spot românești, precum și a celorlalte piețe din zona balcanică, de rețelele din Ungaria. Problemele de rețea din Ungaria au împiedicat importul de energie ieftină din vestul Europei, în special din surse regenerabile, către România, pe parcursul mai multor zile. Acest fapt a dus la o presiune suplimentară asupra prețurilor locale, care au depășit chiar și nivelul de 400 lei/MWh reglementat prin mecanismul de achiziție centralizată MACEE, notează economica.net.
Schema de plafonare la energie, menținută de PSD
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică continuă încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, până în 2026, la piața liberă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată recent de Guvernul Ciolacu. Actul normativ prevede și noi plafoane, mai mici, pentru consumatorii casnici și pentru companii.
"Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români", a declarat Marcel Ciolacu, în aprilie.
Schema de plafonare propusă de PSD clasează România pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea țară cu cea mai accesibilă energie electrică în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pe trimestrul 3 din 2023.
La nivel european și național o tendință de scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, ba chiar, în unele cazuri, preţurile au scăzut sub pragurile de plafon. Motiv pentru care Guvernul Ciolacu a actualizat și plafoanele, astfel încât aceste scăderi să se reflecte şi în facturile clienţilor finali. Modificările au intrat în vigoare de la 1 aprilie.
În concluzie, propunerea PSD de menținere a plafonării prețurilor la energie până în 2025 și revenirea treptată la o piață liberă vine într-un moment critic pentru piața energetică din România. Cu prețurile în creștere și liberalizarea pieței la orizont, această măsură ar putea oferi un sprijin temporar atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei non-casnici, în fața volatilității pieței energetice.
Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF 41240002
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 4.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 5.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 6.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 7.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 8.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 9.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
- 10.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu