Eurostat: România a ajuns lider european în construcții
Postat la: 22.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a angajat să facă din investiții un motor esențial al dezvoltării țării, și a mizat pe infrastructura de transport și industrială drept motoare ale progresului economic. Efectele investițiilor publice fără precedent sunt confirmate de datele Eurostat, România fiind în topul Uniunii Europene în ceea ce privește ritmul de creștere al economiei în ansamblu, dar și lider din perspectiva avansului lucrărilor de construcții.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele Eurostat, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii în martie, comparativ cu februarie, a fost în România (+9,1%), urmată de Franţa (+1,1%), Belgia şi Germania (ambele cu +1%). Cele mai mari scăderi au fost în Cehia (- 7,8%), Slovacia (- 7,6%) şi Slovenia (- 7,4%).
Datele Eurostat sunt confirmate și de creșterea volumului de construcții de la lună la lună în România. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în luna martie 2024, s-a înregistrat un avans de 43,7% comparativ cu luna precedentă.
Pe obiecte de construcții, lucrările inginerești, adică în principal infrastructura de transport, au înregistrat o creștere de 58,2%. Această direcție de investiție are cea mai importantă pondere din perspectiva efectelor de multiplicare economică - un leu investit produce o sumă de circa 8 ori mai mare. De asemenea, datele INS arată și o creștere de 29,3% a lucrărilor de reparații capitale.
Potrivit datelor INS, construcțiile inginerești și lucrările de reparații capitale au avut o evoluție ascendentă și comparativ cu primul trimestru al anului 2023. Ele au crescut cu 13,7%, respectiv 6,3%. Acest progres evidențiază direcția pozitivă în ceea ce privește infrastructura și proiectele de mare anvergură din România și sunt un efect direct al investițiilor publice fără precedent consemnate de la revenirea la guvernare a PSD.
101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost anul trecut valoarea record a investițiilor publice, cu 11 miliarde de lei mai mult decât deficitul.
În 2024, Guvernul condus de Marcel Ciolacu merge în aceeași direcție. Investițiile publice prognozate vor fi mai mari cu 20% decât anul trecut. PSD prevede că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, din punctul de vedere al investițiilor, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023.
Potrivit execuției bugetare, până la 31 martie 2024, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 22,50 miliarde lei, fiind de 1,7 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 13,16 miliarde lei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România importă masiv energie, recunoaște ministrul Sebastian Burduja. De ce în Austria prețul curentului electric este la jumătate
România se confruntă cu o insuficiență de energie și recurge la importuri semnificative de electricitate, în special în perioadele de vârf de consum, dimineața și seara, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja. În prezent, importurile ating un nivel de 2.500 de megawați.
-
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
Președintele ales al Statelor Unite a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar consilierii sugerează că ar putea avea în vedere o „mare strategie".
-
Victorie în instanță pentru frații Tate. Dosarul pentru trafic de persoane, viol și formarea unui grup infracțional se întoarce la procurori
O instanță din România a decis marți să elimine o parte din probele strânse împotriva influencerului Andrew Tate în dosarul de trafic de persoane și a acordat procurorilor cinci zile pentru a decide dacă doresc să continue procesul sau vor să refacă rechizitoriul.
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Romprest pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, potrivit unui document obținut de G4media.ro.
-
ANALIZA celor 18 sondaje pentru prezidențiale. Cine sunt performerii și cum s-a ajuns aici - INFOGRAFIC
Duminica viitoare, pe 24 noiembrie, românii se vor prezenta la urme la Primul tur al alegerilor prezidențiale. Bătălia este puternică mai ales pentru Locul II între reprezentanții PNL, AUR și USR. Locul I deja pare adjudecat de premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
-
Bătaie pe Schengen înainte de alegeri. "Toată lumea doreşte să bage capul în poză"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, în Austria că este o perioadă de campanie electorală şi că "toată lumea doreşte să bage capul în această poză". Ciolacu a precizat că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, avea programată o întâlnire cu ministrul de Interne austriac.
-
Întâlnire de taină între Ludovic Orban și Traian Băsescu, înaintea retragerii surpriză
Prezent în cadrul dezbaterii Digi 24, Ludovic Orban a fost întrebat dacă, în cursul zilei, la ora 11.00, s-a întâlnit cu fostul președinte Traian Băsescu. Orban nu a vrut să confirme întâlnirea, dar a ținut să spună că a avut mai multe discuții de-a lungul acestei campanii cu fostul președinte.
-
Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
Casa Albă a declarat că strategia sa cu privire la eventuale negocieri între Ucraina şi Rusia este să aducă Kievul pe "cea mai puternică poziţie posibilă" şi a afirmat că Moscova, şi nu Washingtonul, este partea care promovează o escaladare a conflictului.
-
Globalistii vor Război Mondial: După SUA, Franța și Marea Britanie au ridicat restricțiile privind atacurile Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei
Franța și Marea Britanie au ridicat restricțiile privind atacurile cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei pentru Ucraina, scrie Figaro. Înainte de aceasta, NYT a raportat o decizie similară din partea Statelor Unite. Putin a spus că asta ar însemna că „țările NATO sunt în război cu Rusia".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Andrei Gușă: "Opțiunea de a candida mi-a fost influențată de marea nedreptate care i s-a făcut Dianei Șoșoacă!"
- 2.Noul baron pesedist de Vrancea N. Halici și-a pus soția șoferului său, pe un loc eligibil la Camera Deputaților. Halici le-a cerut celor prezenți pe liste și demisiile în alb!
- 3.Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
- 4.Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
- 5.Un fost deputat observă un detaliu ciudat la Ilie Bolojan: Îl afectează Sindromul Hybris
- 6.La Budapesta s-a pus în mișcare un plan care va schimba Europa din temelii: Reforme cum nu s-au mai văzut vreodată
- 7.AUR tocmai a primit cea mai dură lovitură din această campanie. Reacție furibundă a lui George Simion
- 8.Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
- 9.Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
- 10.Sondaj CURS - Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale: Egalitate pentru locul secund
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu