Eugen Tomac, liderul PMP cere dezbateri electorale între candidați: "Democrația este în pericol"
Postat la: 10.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că democrația este în pericol, în lipsa unor dezbateri electorale între candidații la alegerile locale. Tomac solicită să aibă loc astfel de confruntări de idei și se înscrie în aceeași linie cu Nicușor Dan.
"În mod evident orice cetățean lucid este conștient că prioritatea zilei trebuie să fie legată de criza sanitară și de nevoia de protejare pentru că pandemia este cea care ne-a scos din circuitul firesc al evoluției noastre și ne-a trasat noi obiective.
În acest context am fost obligați să amânăm alegerile, motiv pentru care se desfășoară în luna septembrie. Deși pandemia a scos la iveală o serie de vulnerabilități ale statului în domeniul sănătății publice, în domeniul educației, economiei și finanțelor publice. Observ însă un lucru care mă întristează profund, absolut nimeni nu profită de această oportunitate electorală pentru a da un semnal de resuscitare a democrației.
Oare nu acesta era momentul oportun de a discuta activ, dezbate și pune în mod firesc întrebări către toată clasa politică despre ce este de făcut în domeniul sănătății, educației, economiei?
Personal nu am multe explicații, dar simt cum pe lângă lipsa de curaj a majorității politicienilor care se ascund în spatele siglelor de partid, pare ca și vocile cele mai credibile au cedat în lupta pentru a apăra ceea ce avem mai de preț în societate - democrația.
Refuz să cred că toată lumea s-a resemnat și consideră că mai mult nu se poate și l-a luat în brate pe "toți sunt la fel".
Ar fi foarte grav, pentru că indiferent de simpatii și linii editoriale, România are nevoie de dezbateri și de soluții. Nu putem stagna și caută scuze pentru orice.
Esența democrației este dezbaterea, lipsa ei arată că democrația românească suferă enorm.
Am avut alegeri prezidențiale fără confruntări și dezbateri reale. Se repetă acest scenariu și la alegerile locale și tot începem să ne obișnuim cu acest stil sinucigaș pentru democrație.
Într-o asmenea societate politicienii vor deveni tot mai comozi și periculoși, iar presa tot mai resemnată și acest lucru nu ne poate aduce nimic bun în perspectivă.
Mai avem două săptămâni de campanie, poate totuși se sesizează partea sănătoasă a societății civile care slujește valori nu persoane și dă tonul unor dezbateri pe teme, programe și provocări la care suntem supuși.
Uitați-vă în aceste zile spre democrația americană, țara la care ne raportăm cel mai des. Deși SUA a fost cel mai puternic afectată de pandemie, alegerile prezidențiale se desfășoară, iar candidații și partidele dezbat continuu pentru că acesta este spiritul unei societăți democratice autentice.
Îmi doresc enorm să ne facem bine, să scăpăm de pandemie și să redevenim o societate care are opinii, care critică, care dezbate, care are curaj să spună ce crede pentru că doar așa putem menține pe drumul corect România și consolida democrația.", scrie Eugen Tomac.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 4.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu