Efectele măsurilor PSD: inflație de 5,1% și prețuri la alimente în continuă scădere (P)
Postat la: 13.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Măsurile economice aplicate de PSD au dus la o scădere semnificativă a inflației, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna mai 2024 la 5,12%, față de 5,9% în aprilie, arătând efectele pozitive ale politicilor adoptate.
"Inflația a scăzut în luna mai la aproape 5%, adică atât cât prognoza BNR că va ajunge abia la finalul acestui an! Măsurile luate de PSD la guvernare, de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv a adaosurilor comerciale la alimente de bază, au fost cele mai eficiente soluții în sprijinul românilor", a scris premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2024 la 4,9%, anticipând o scădere la 3,5% până la sfârșitul anului 2025. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a confirmat că traiectoria descendentă a inflației este în mare parte datorată politicii monetare echilibrate a Guvernului Ciolacu, susținând că aceste măsuri contribuie la reducerea inflației fără a provoca recesiune.
"Am reușit să reducem inflația de la vârful de aproape 17% din noiembrie 2022 cu aproape 12 puncte procentuale - cea mai accentuată scădere din întreaga Uniune Europeană!
Nu vom ezita să luăm în continuare decizii care să protejeze nivelul de trai al populației. Vrem să menținem puterea de cumpărare a românilor și să susținem avansul produselor românești pe piață: acesta cred că este singurul "tandem" care contează atât în acest an, cât și în viitor!", a mai transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Astfel, rezultatele arată că politicile economice ale PSD au fost eficiente în temperarea creșterii prețurilor, reflectând o gestionare responsabilă a economiei în fața presiunilor inflaționiste.
Inflație mai mică, prețuri mai mici la alimente
Creșterea prețurilor la alimentele de bază de anul trecut, pe fondul inflației și a crizei din energie, a condus statele europene să ia măsuri în primul rând pentru reducerea prețurilor, dar și pentru susținerea produselor tradiționale și a celor locale. Una din cele mai eficiente măsuri luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu a fost plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază.
Potrivit unei analize făcute de Consiliul Concurenței în luna mai arată o scădere semnificativă de prețuri la alimentele de bază prevăzute de măsura plafonării adaosului comercial. Se evidențiază următoarele reduceri semnificative de prețuri între aprilie 2024 și perioadele de referință anterioare:
- Mălai: Prețul mălaiului a scăzut cu 22,32% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și cu 33,74% față de iunie 2023.
- Zahăr: Prețul zahărului a înregistrat o reducere de 20,33% comparativ cu septembrie 2023 și de 23,18% față de iunie 2023.
- Orez: Prețul orezului a scăzut cu 19,25% în aprilie 2024 față de septembrie 2023.
- Smântână: Smântâna a avut o reducere de preț de 17,86% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023.
- Făină: Prețul făinii a scăzut cu 36,50% față de iunie 2023 și cu 16,24% comparativ cu septembrie 2023.
- Ulei: Uleiul a înregistrat o scădere de preț de 13,83% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și de 24,97% față de iunie 2023.
Scăderile semnificative ale prețurilor alimentelor de bază sunt un semnal pozitiv pentru consumatori, demonstrând eficiența măsurii de plafonare a adaosului comercial implementată de guvern. Reducerea prețurilor contribuie la creșterea accesibilității alimentelor esențiale pentru populația cu venituri mici și medii, obiectiv declarat al măsurii. Tocmai de aceea, Guvernul Ciolacu vrea extinderea acestei măsuri și la produsele românești.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Șoc în lumea serviciilor secrete: Un mare șef al spionilor a pierdut documente clasificate și a fost demis pe loc
Henrik Landerholm, consilierul pentru securitate națională al Suediei, și-a dat demisia luni după ce poliția a deschis o anchetă privind mai multe incidente în care a uitat documente clasificate și dispozitive personale în locuri publice.
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
- 5.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 6.Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
- 7.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 8.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
- 9.Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
- 10.Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu