După Viorica Dancila si Petre Roman o cohortă de dinozauri politici la BNR. Se poate face cu usurinta un "guvern din umbra"
Postat la: 21.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, oricât de insolită, nu este în sine o premieră: Banca Naţională a României a ajuns un loc în care se retrag greii politicii româneşti din PSD şi PNL, instituţia fiind un loc unde este asigurată o leafă de zeci de mii de lei pe lună. Asa a ajuns acolo si Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, dar urmeaza sa fie angajat si petre Roman, fost prim-ministru.
Conducerea Băncii Naţionale a României a ajuns să fie dominată de foşti politicieni sau persoane aflate mereu în apropierea unor partide, nu mai puţin de cinci din cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie fiind puşi în funcţie prin sprijinul asumat al formaţiunilor din Parlament. Iar această susţinere politică începe încă de la primele funcţii din organigrama instituţiei care este sau ar trebui să fie un simbol al profesionalismului, dar şi care ar trebui să atragă atenţia când Puterea e pe calea unor derapaje economice.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a avut două mandate de deputat, ambele pe listele PSD, unul în perioada 1996-2000, iar celălalt în perioada 2000-2004. Pentru jumătate de an, Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru de Finanţe în Guvernul Ponta. Cu excepţia perioadei în care a fost viceprim-ministru, Florin Georgescu a fost din 2004 încoace prim-viceguvernator. Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2020, pentru anul fiscal 2019, prim-viceguvernatorul BNR a încasat 1,35 milioane de lei, adică 278.000 de euro. Practic, numărul doi din BNR a primit lunar aproximativ 23.000 de euro.
Viorica Dăncilă, fost premier al României în guvernul PSD-ALDE şi fostă candidată la prezidenţiale a PSD în 2019, a fost numită în funcţia de consilier pe strategie al lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Fostul premier PSD va ocupa funcţia de consultant pe Strategia de sustenabilitate şi energie verde la BNR. Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net va fi de circa 10.000 de lei lunar. Pe o funcţie similară, dar consilier pe probleme de strategie, a fost angajat şi Ioan Mircea Paşcu, fost europarlamentar PSD şi fost ministru al Apărării în Guvernul Năstase. Ambii politicieni proveniţi din PSD au fost angajaţi după ce şi-au depus dosarul pentru a fi recrutaţi, apoi au susţinut un interviu. Adrian Vasilescu, consilierul pe probleme de strategie al BNR, a explicat faptul că Dăncilă a fost angajată pentru că ar cunoaşte „oameni mai ales din zona verde, ecologişti, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe".
Şi cele două funcţii de viceguvernator au fost acordate pe filieră politică, una la un politician PSD, una la un politician PNL. În 2019, după un mandat întreg şi un al doilea de doar un an în Camera Deputaţilor, Leonardo Badea a fost numit viceguvernator al BNR. Înainte de această funcţie, tot PSD fusese cel care votase pentru instalarea lui Leonardo Badea la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, acolo unde era preşedinte.
Al doilea viceguvernator este Eugen Nicolăescu, parlamentar PNL cu patru mandate la activ, dar şi fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu II (2007-2008) şi Ponta I (2012-2014). În 2017, fostul ministru al Sănătăţii a prins un rest de mandat de doi ani pentru funcţia de viceguvernator al BNR, după arestarea preventivă şi demisia lui Bogdan Olteanu din poziţia ocupată. Ulterior, liberalul a reuşit să-şi negocieze în partid susţinerea pentru un mandat întreg, de cinci ani, la BNR. 788.000 de lei (aproximativ 160.000 de euro) a încasat fostul deputat PNL în anul fiscal 2019 de la Banca Naţională.
Un al doilea lider liberal ajuns în CA al BNR este Dan Radu Ruşanu. Deputat şi senator al PNL timp de 12 ani, Ruşanu a trecut şi pe la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, până la arestarea sa, în martie 2014. Ruşanu a fost cercetat pentru favorizarea infractorului, influenţarea declaraţiilor, constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. După trei ani, politicianul a fost achitat. În august 2019, Dan Radu Ruşanu a fost numit, pe filieră ALDE, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al BNR.
Gheorghe Gherghina, un alt membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a fost un preferat şi apropiat al guvernărilor PSD. Doctor în economie din 1995, Gheorghe Gherghina a fost, potrivit CV-ului de pe site-ul BNR, secretar de stat la Ministerul Finanţelor în perioada 2001-2005 (Guvernul Năstase) şi perioada 2009-2014 (Guvernele Boc şi Ponta). În cadrul BNR a fost consilier în perioada 2005-2008, din 2014 a început să fie membru în CA-ul instituţiei.
Tot din zona politică regăsim şi o altă persoană care a făcut carieră după ce a fost susţinută de PSD. Actualul director al Direcţiei Patrimoniu şi Investiţii este Dan Darabont, fost primar al Sectorului 6 în perioada 2000-2004 şi viceprimar al Capitalei în perioada 2012-2016, adică în mandatul lui Sorin Oprescu. Darabont este absolvent al Facultăţii de Mecanică a Politehnicii Bucureşti. Şef serviciu la Cancelaria BNR este Constantin Botez, o persoană cunoscută în mediul politic al anilor 2000, fiind apropiat atât de Guvernul Tăriceanu, cât şi de Guvernul Boc. Din octombrie 2006 până în 2011, Constantin Botez a fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 7.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 8.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu