DEUTSCHE WELLE: Despre comasare sau cum își vor împărți România PNL-PSD-UDMR
Postat la: 19.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ideea a fost avansată de liberali, care cred că o astfel de strategie ar salva partidul din căderea în care se află după alianța cu PSD. Social-democrații par să-și dorească o colaborare mai consistentă, care să garanteze viitorul lor împreună și împărțirea frățească a celor mai importante instituții, inclusiv președinția și șefia guvernului, plus cele mai bănoase afaceri. Toate pentru următorii patru ani. Negocierile nu se duc la vedere până când liderii lor nu cad de acord asupra proiectului în liniile lui generale, de aceea deocamdată se discută doar despre comasarea localelor cu parlamentarele.
Strategii PNL cred că lipirea celor două scrutine ar reuși să repornească motoarele partidului, mai ales prin faptul că ar putea muta campania electorală dinspre discuțiile naționale spre cele locale. În plus, marile orașe ale țării sunt conduse în proporție de 36% de primari PNL. O parte a electoratului liberal e nemulțumită de asocierea cu social-democrații și îngroașă rândurile nehotărâților, dar poate că primarii de succes ar putea să-i convingă de realizările lor imediate și să-i mobilizeze să voteze inclusiv pentru parlamentare.
Comasarea localelor cu parlamentarele ar da un impuls important liberalilor. În același timp, PSD, care are primari în 34% din municipiile reședință de județ, ar beneficia de aceleași avantaje ca liberalii. Diferența între PSD și PNL este însă de poziționare în sondaje: deocamdată social-democrații se află în fața liberalilor cu cel puțin 10% și au în gene cinismul necesar pentru a rezista eventualelor lovituri care vin. PSD nu e însă un entuziast al comasărilor, fiindcă preferă să se alieze cu un PNL cât mai firav, căruia să-i dicteze condițiile guvernării și împărțirea prăzii, de aceea social-democrații ar prefera să evite mutările care să aducă mai multe voturi în coșul liberal.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat deja o analiză a comasării localelor cu parlamentarele din punctul de vedere al constituționalității, pentru a evita invocarea Deciziei Curții Constituționale din 2012, când PDL și Traian Băsescu au încercat să joace aceeași carte, dar mult mai în grabă și fără să fi pregătit terenul. Klaus Iohannis consideră că sunt îndeplinite toate condițiile și a vorbit despre discuțiile pe această temă din coaliție. „Încă se evaluează", a explicat președintele, sugerând că din comasare trebuie să se vadă beneficii pentru toate părțile: „Dacă n-aduce nimic, nici pentru cetăţean, nici pentru partide, nu trebuie făcută. Însă, confirm, există această discuţie, soluţii tehnice constituţionale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident".
Vor fi în dezavantaj formațiunile mici, cu puțini primari, și eventualii candidați independenți. Dacă localele și parlamentarele se vor face în aceeași zi, PSD și PNL vor fi marii beneficiari, fiindcă social-democrații au 1438 de primari iar liberalii 1237. UDMR va fi de asemenea favorizat, fiindcă are 199 de primari, în toate localitățile majoritar locuite de maghiari. Toți acești edili se vor înhăma cu multe resurse la căruța de partid și își vor convinge electoratul să iasă la vot și să pună ștampila pe cine trebuie.
Uniunea Salvați România (USR) va fi formațiunea cea mai dezavantajată, fiindcă are doar 45 de primari și un electorat extrem de pretențios, parțial dezamăgit de prestația parlamentarilor USR. Campania electorală va fi simplificată, se va focaliza pe cele două mari partide și pe temele pe care PNL și PSD le vor lansa, iar principalele televiziuni naționale și locale vor face campanii pentru cele două, în funcție de banii aruncați în joc. Social-democrații și liberalii vor dori marginalizarea USR și vor face tot ce pot pentru a scoate din peisaj acest partid, folosind inclusiv tactici murdare.
Spre deosebire de USR, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu a câștigat nicio primărie în 2020, dar are de partea sa câteva televiziuni cu audiență mare și, potrivit unor sociologi, care nu vor să fie citați, scorul AUR din sondaje l-ar fi depășit deja pe cel al PNL. Mesajul anti-sistem al AUR, împănat cu anti-occidentalism și naționalism josnic, atrage tot mai mulți oameni și pare tot mai bine promovat în mediul virtual. Cercetările sociologice oficiale arată că PSD ar avea 33%, PNL 21%, AUR 16%, USR 9%, UDMR 5% (CURS, martie 2023).
Comasarea alegerilor favorizează partidele din arcul de guvernământ și probabil pe populiști, dar blochează opiniile minoritare, poate induce în eroare alegătorul mai puțin instruit cu teme de discuție suprapuse, deturnează dezbaterile și deci nu-i asigură votantului toate condițiile necesare pentru a-și exprima opinia cu adevărat liber, așa cum prevede și Protocolul adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Art.3).
Poate că lipirea parlamentarelor cu localele ar putea aduce mai mulți oameni la vot (în 2020, la alegerile parlamentare a fost o prezență de 31% iar la locale de 46%), dar cât de legitime pot fi aceste alegeri în care în loc de două luni de campanie electorală va fi una singură? Și cât de legitim va fi votul, dacă oamenii nu vor fi suficient de informați?
Practic, mesajul PNL-PSD-UDMR este aproape transparent: orice ați vrea să votați, guvernarea rămâne în mâinile noastre, nu prin voința alegătorilor, ci prin strategiile laboratoarelor politice. Pe termen scurt, cele trei partide se vor bucura de roadele puterii, dar pe termen mai lung, liberalii s-ar putea să dispară în îmbrățișarea social-democraților, UDMR să cadă sub pragul de intrare în parlament, fiindcă lasă toate nevoile comunitare în seama Budapestei, în vreme ce PSD va muri de bătrânețe, putred de bogat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Noi reglementări pentru șoferii din România de la 1 ianuarie 2025: Ce schimbări sunt pentru conducătorii auto
Începutul de an vine cu modificări importante pentru șoferii din România. Vor intra în vigoare noi reglementări care vizează atât aspecte legislative, cât și administrative.
-
Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
Chinezii de la Chery au lansat modelul Chery Fulwin A8L, o mașină care va redefini standardele în industria auto. Sedanul hybrid a bătut orice record și a parcurs 2.369,915 km fără a se opri pentru a alimenta. Costul unei astfel de maini pleacă de la 15.000 de dolari și deja se vinde pe piața din China.
-
Fimul complet al asasinării lui Ismail Haniyeh și cum operațiunea a fost la un pas de a fi compromisă de o unitate de aer condiționat
Ies la iveală detalii neștiute despre asasinarea lui Ismail Haniyeh. Se pare că aerul condiționat de la casa din Teheran a fost la un pas să ducă la eșecul operațiunii israeliene.
-
2025 e anul inceputului unei crize globale fără precedent: economia lumii se va confrunta cu o serie de riscuri majore care o vor prăbuși
Economia globală, care abia dădea semne să își revină după impactul pandemiei de Covid-19, se pregătește pentru un val de noi provocări în 2025. Printre acestea se numără posibilele tarife comerciale impuse de Donald Trump
-
Escrocherie cu bitcoin de 12.000 de euro: Un român a rămas fără bani după ce a accesat un link dintr-un SMS
Un sibian a pierdut 12.000 de euro dintr-un portofel virtual de criptomonede după ce a accesat un link primit prin SMS. Mesajul pretindea că îi este accesat contul și l-a convins să își transfere banii.
-
Italia acuză că hackerii pro-ruși lovesc site-urile oficiale. Gruparea Noname057(16) a paralizat Aeroportul Milano timp de două ore
Un atac cibernetic în Italia a fost revendicat de un grup de hackeri pro-ruși, care a declarat că „rusofobii din țară primesc un răspuns cibernetic bine meritat".
-
Creatura misterioasă care cutreiera China acum 193 de milioane de ani
O descoperire remarcabilă a avut loc în sud-vestul Chinei, unde cercetătorii au identificat o specie nouă de dinozaur erbivor, denumită Archaeocursor asiaticus.
-
Copiii născuți între 2025 și 2039 vor face parte din Generația Beta: Ce impact vor avea asupra societății
Generația Beta va apărea în 2025 și promite să influențeze viitorul până în secolul XXII. Acesta marchează începutul unei noi ere demografice, iar potrivit demografului Mark McCrindle, copiii născuți între 2025 și 2039 vor face parte din Generația Beta, prima generație care ar putea trăi până în secolul următor.
-
Panică după ce UE a stopat banii pentru România. Zeci de milioane de euro din PNNR au fost suspendați de către Comisia Europeană din cauza unor nereguli
UE a stopat banii pentru România, astfel că zeci de milioane de euro din PNRR nu vor mai ajunge din cauza depistării unor nereguli de către Comisia Europeană. Cea de-a doua cerere de plată depusă de România a fost refuzată, banii urmând a fi acordați după respectarea cerințelor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 4.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 5.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 6.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 7.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 8.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 9.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 10.Europarlamentarul AUR Claudiu Târziu: „România a primit astăzi interdicția oficială de a-și alege un președinte prin voința liber exprimată a națiunii"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu