Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Detaliul esential în Cazul ratării Schengen: Viza dată de România ar fi fost valabilă oriunde în Europa!

Postat la: 09.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

România a ratat intrarea în Spațiul Schengen pentru a II-a oară la aproape 12 ani de la precedenta ratare. La acest moment Șerban Nicolae, fost șef al Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne în 2009-2010 vorbește deschis despre cea mai sensibilă problemă în Cazul Schengen.

Dincolo de aspectele politice, de negocierile diplomatice mai mult sau mai puțin pragmatice sau șantaje de tot felul există problema vizelor. Când țara noastră va fi admisă în Spațiul Schengen viza de România va avea dintr-odată o altă valență - devine Viză Schengen și un posesor al unei asemenea vize poate umbla nestingherit oriunde în Europa.

Prezent la emisiunea „Ce se întâmplă?", moderată de Răzvan Dumitrescu, fostul senator, revenit în PSD, a vorbit despre aderarea ratată de România, aducând elemente de noutate:

"Intrarea în Schengen nu o negociezi în noiembrie 2022 sau în ziua votului decisiv! Nu aștepți ultima clipă mai ales când e cu drept de veto! La cel mai înalt nivel însă, noi facem o politică infantilă, atât intern cât și extern.

În 2009 se discuta foarte serios, foarte tehnic, că în 2010, România va fi admisă. În 2010! Nu era nimic politic. Spre exemplu, este un aspect și mă surprinde că nu se discută, dacă România intră în Schengen, România va acorda „vize Schengen"! Pentru toate statele membre. Cu viza dată de România, un cetățean din afara spațiului, va călători, fără vreun control, de la București la Lisabona sau la Paris, trecând inclusiv prin Viena. Și acesta este un aspect foarte sensibil. România ar deveni atractivă și din acest punct de vedere. Dacă eliminăm controlul, România devine foarte atractivă și pentru tranzitul de mărfuri.

În 2009, la fiecare Consiliu JAI, ca șef al Departamentului Schengen din MAI mă întâlneam tete-a-tete, cu omologul meu german, care era unul din oamenii de încredere ai cancelarului Merkel. Între patru ochi se discută altfel. Puneam pe masă toate armele Dacă e ca la război, folosești toate armele de care dispui, inventezi, nu te resemnezi doar pentru că nu te pricepi sau nu crezi că s-ar mai putea face ceva! Aveam informații din interiorul lor, știam că urmează alegeri la ei în țară, în Germania, în Austria, în Olanda, ce îi preocupă, ce obstacole pot apărea. Aveam un sprijin consistent de la atașații trimiși de MAI la Bruxelles, de la SIE. Când știi ce să le ceri, este incredibil cât de eficienți pot fi! Toți țineam cu România! I-am spus omologului german că dacă în decembrie nu am decizia de aderare adoptată în JAI, eu retrag unilateral controlul de trecere a frontierei de pe toate aeroporturile românești la cursele din și către spațiul Schengen și de pe frontiera terestră cu Ungaria! Era șocat, l-am luat prin surprindere. Că e exercițiul meu de suveranitate! I-am spus că la alegerile de anul următor o să explice ei cetățenilor germani ce e cu zecile de milioane de euro din banii lor cheltuite anual pentru un control inutil și pentru menținerea frontierei Schengen între Ungaria și România. La fel și guvernul austriac peste doi ani. Că noi banii oricum o să îi luăm! Altă dată, i-am spus că o să cer oficial decuplarea de Bulgaria. În 2009, acum 13 ani! Știa că problemele Bulgariei sunt mult mai mari și că nu se poate face nicio comparație cu România. Iar frontiera cu ei o păzim ușor pentru că ne ajută Dunărea pe cea mai mare porțiune. Lucrurile astea nu le-am ținut doar pentru mine. Le-am spus inclusiv unora dintre cei aflați acum în prima linie a răspunderii.

Din păcate, aderarea, mai ales când a apărut ca sigură, a devenit un trofeu politic și atunci criteriile tehnice nu au mai contat. S-a opus mai întâi Olanda, apoi Franța și Germania au ridicat obiecțiuni, pe urmă Suedia, s-a inventat condiționarea de MCV, un fel de ștafetă a refuzurilor. Poate surprinzător, știți cine ne-ar fi putut ajuta cu aderarea la Schengen? Statele Unite, care în Europa reprezintă un cuvânt greu. Polonia ar fi putut să ne ajute dacă îi ceream sprijinul. În Schengen sunt și patru state care nu sunt membre UE - Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein. Nu am văzut să se discute despre asta. Înainte de JAI se ține Consiliul Schengen unde participă și aceste state. Orice relație, orice interes comun cu oricare dintre acestea putea și trebuia să fie folosit în interesul României. E bine să spună ministrul de interne german sau francez că votează „pentru", dar mai avem o rugăminte - convingeți-i și pe ceilalți sau ajutați-ne să înțelegem ce mai e de făcut!

Să fim realiști, nu moare nimeni de dragul nostru, mai ales dacă nu știm să ne pledăm cauza. Dacă nu ne iubim noi, nu ne iubește nimeni. Dacă se acceptă ca Austria să-și impună veto-ul, din punctul meu de vedere este clar că Austria nu e singura care nu ne vrea. E doar rândul ei de data asta. În politica pragmatică, în lumea reală, recunoștința nu e o floare rară, e o floare inexistentă. Dacă vrem să ajungem acolo unde România încă nu a ajuns, trebuie să ne croim propriul drum!", a spus Șerban Nicolae.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE