Deputații au corectat greșeala Ministerului Finanțelor: Mii societăți comerciale vor beneficia de impozit pe venit de 1% pentru microintreprinderi
Postat la: 20.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputatilor avandu-l ca presedinte pe Leonardo Badea a indreptat, ieri, prin adoptarea unui amendament, o mare eroare a Ministerului Finantelor Publice stipulata in Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Practic, intentioant sau din greseala, printr-o prevedere din aceasta ordonanta, Ministerul Finantelor Publice supraimpozita eronat mii de microintreprinderi, in loc sa se aplice un impozit pe venit de 1% asa cum se mentioneaza in Programul de guvernare. Din februarie 2017, ANAF si Ministerul Finantelor stiau de aceasta greseala, dar cu toate demersurile facute de Ministerul Turismului si organizatiile patronale, au refuzat sa corecteze greseala. Surprinzator, nicio o comisie din Senat care avizat proiectul de lege in cauza n-a vrut sa amendeze greseala din ordonanta buclucasa, inclusiv Comisia pentru Buget, Finante si Banci condusa de fostul ministru al finantelor- Eugen Orlando Teodorovici. Ca urmare a refuzului Ministerului de Finante si a non -combatului senatorial, deputatii din Comisia pentru Buget, Finante si Banci au adoptat un amendament prin care corecteaza aceasta greseala din ordonanta.
Corecție prin amendarea legii
In Raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, deputatii au propus si adoptat introducerea la articolul 1, dupa punctul 3, a unui nou punct, punctul 31, cu următorul cuprins: <<31.La articolul 48, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins: „(8) Persoanele juridice române care intră sub incidența Legii nr. 170/2016, și care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, îndeplinind și celelalte condiții prevăzute la art. 47 alin.(1), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu luna următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, inclusiv. Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 170/2016, respectiv prin excepție de la prevederile art.
41 și art.42, până la acest termen se calculează, declară și plătește impozitul specific unor activități, respectiv impozitul pe profit, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - sfărșitul lunii intrării în vigoare a acestor prevederi. Impozitul specific unor activități aferent acestei perioade se determină prin impărțirea impozitului specific anual la 365 zile și inmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 - sfărșitul lunii intrării în vigoare a acestor prevederi. Pentru determinarea impozitului specific unor activități se aplică și celelalte reguli prevăzute de Legea nr. 170/2016. Impozitul pe profit se determină luând în considerare veniturile și cheltuielile înregistrate în această perioadă, iar rezultatul fiscal se ajustează corespunzător acestei perioade." >>.
„Se va unifica aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor care au avut in 2016 o cifra de afaceri intre 100.001-500.000 euro"
Ce insemna introducerea acestui nou punct si ce implicati va avea pentru societatilor comerciale a explicat pentru ZIUAnews, Nicolae Istrate, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). "Cu o intarziere de cel putin cinci luni se reuseste corectarea unei greseli a Ministerului Finantelor aparute in art.I pct.3 din OUG 3/2017 act care nu a tinut cont de intrarea in vigoare la 01.01.2017 a impozitului specific reglementat de Legea nr.170/2016. In baza unui amendament formulat, Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, a admis completarea art.I pct.3 prin introducerea unui nou pct.3 indice 1, care va unifica aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor pentru toate societatile comerciale care au obtinut in 2016 o cifra de afaceri intre 100.001-500.000 euro si care indeplinesc si celelalte conditii de incadrare la microintreprindere.
Agentii economici trebuie sa stie ca dupa aparitia modificarilor la OUG nr.3/2017 de catre plenul Camerei Deputatilor - camera decizionala si publicarea in Monitorul Oficial, aceasta reglementare se aplica incepand cu luna urmatoare intrarii in vigoare. Pentru perioada 01.01.2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi, aceste societati vor platii impozit / profit si/sau impozit specific, in functie de veniturile obtinute din activitatile prevazute in art.1 din Legea nr.170/2016 - privind impozitul specific unor activități. Societatile comerciale vor comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impozitare, Declaratia 010, pana la data de 25 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, respectiv de iesire din evidenta impozitului / profit si impozitului specific si luare in evidenta la impozit / microintreprindere", a precizat Nicolae Istrate.
"S-a îndreptat o mare nedreptate"
Totodata, unul dintre liderii organizatiei patronale a hotelurilor si restaurantelor din Romania- HORA, Daniel Mischie, a precizat pentru ZIUAnews ca a sprijinit initiativa FPTR si asteapta adoptarea modificarilor de catre plenul Camerei Deputatilor si publicarea in Monitorul Oficial. "Astfel, mii societati comerciale membre HORA vor beneficia, din pacate nu si retroactiv, de impozit pe venit de 1% pentru microintreprinderi", a subliniat Daniel Mischie. Si prim vicepresedintele FPTR- Dragos Raducan, considera ca deputatii din comisia condusa de Leonard Badea au corectat greseala din ordonanta cu pricina, indreptand astfel o mare nedreptate. "Cu greu s-a reusit introducerea acestui amendament care repara marea nedreptate facuta la mii de microinteprinderi care-si realizeaza venituri si din activitati de alimentatie publica si cazare", a mai precizat liderul FPTR.
Ion Teleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu