Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce Mark Rutte nu vrea România în Schengen? Dezvăluirile vicepreședintelui PPE: 'Are un guvern fragil, cu o majoritate fragilă'

Postat la: 28.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a declarat la Interviurile LIVE Digi24.ro, că motivul pentru care premierul Olandei, Mark Rutte, este, deocamdată, împotriva aderării României la Schengen, este dat de alegerile interne care vor avea loc în luna martie. Întrebat dacă există șanse ca negocierile să genereze un vot favorabil din partea Olandei, europarlamentarul a declarat că există șanse și că, în urma negocierilor, un vot favorabil este fezabil.

„În primul rând, dialogul dintre România și Olanda este unul permanent și va continua să fie permanent până reușim să obținem sprijinul Olandei, fiindcă în momentul de față Olanda încă nu a decis că sprijină aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Este singurul stat care până la momentul de față nu și-a dat acordul. Vă pot spune că nu există niciun alt stat membru al Uniunii Europene care la momentul de față încă să aibă rezerve, toate celelalte state sunt favorabile, ceea ce este un lucru foarte important. Care este situația notabilă: noi tot discutăm despre premierul olandez care ar fi un om politic foarte puternic, foarte influent. Realitatea este că formarea acestui guvern a durat mai mult de 6 luni de zile, după ultimele alegeri parlamentare. Este un guvern fragil cu o majoritate fragilă. Vor avea loc alegeri regionale în primăvara anului următor, care sunt importante pentru determinarea majorității în senatul Regatului Țărilor de Jos. Evident, Uniunea Europeană și Spațiul Schengen nu pot depinde de rezultatul unor alegeri regionale. Deci situația este următoarea, avem de-a face cu un guvern fragil, extrem de prudent, care are în coaliția sa două partide, un partid membru al Partidului Popular European pe centrul-dreapta, care este în favoarea aderării României la spațiul Schengen. Toți europarlamentarii acestui partid, membri ai grupului PPE în Parlament, au votat rezoluția în favoarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și au votat în parlamentul Olandei împotriva acelei rezoluții, care, de altfel, nu este o rezoluție împotriva aderării României la Spațiul Schengen, ci una prin care Parlamentul Olandei cere guvernului informații suplimentare înaintea luării unei decizii favorabile. Deci, în coaliția premierului Rutte există un partid care este în favoarea aderării. Mai este un partid de centru, un partid liberal, de asemenea în favoarea aderării. Mai există un mic partid creștin democrat, neafiliat la nivel european, care este împotrivă și, bineînțeles, mai este partidul domnului Rutte care, adevărul acesta e, este divizat. Sunt și partidele de extremă dreaptă, eurosceptice, care sunt în opoziție și sunt împotrivă", a spus Mureșan.
„Eu spun că premierul Olandei, la fel ca oricare alt premier al Uniunii Europene, ia decizii în funcție de ce vor cetățenii din țara sa și în funcție de situația politică din țara sa", a subliniat europarlamentarul.

Întrebarea dacă crede că cetățenii olandezi nu vor aderarea României la Spațiul Schengen, Siegfried Mureșan a spus: „Veste îmbucurătoare este următoarea, când am avut rezoluția din Parlamentul European, în favoarea aderării au votat majoritatea europarlamentarilor olandezi. 15 au votat favoarea aderării, doar 4 împotrivă și 6 s-au abținut".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE