Cum gandeste Guvernul PSD amnistia fiscala si de ce. Care sunt solutiile problemelor fiscale
Postat la: 14.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ideea amnistiei fiscale pentru companii pleacă de la nevoia restartării mediului de afaceri, în general, și a companiilor de stat, în special. De altfel obiectivul stimulării mediului de afaceri este unul cuprins în programul de guvernare.
Social democratii au transmis un punctaj pentru a se intelege mai lesne care sunt cauzele dar si solutiile rezolvarii unor probleme fiscale si cum poate amnisitia sa fie o rezolvare:
• PSD își dorește salvarea companiilor de stat cu potențial, deoarece acest lucru înseamnă mii de locuri de muncă și un motor important de dezvoltare pentru economia țării. Toate statele UE investesc în propriile companii de stat și acest lucru nu nedumirește pe nimeni.
• Noi am făcut greșeala de a nu susține la timp o serie de companii care aveau un potențial strategic pentru economia României. Procedând astfel, am oferit locul pe piață unor companii din afară. De altfel, falimentarea unor companii de stat s-a făcut cu complicitatea unor factori și companii străine.
• Potrivit ministrului Finanțelor, amnistia fiscală ar urma să includă ştergerea penalităţilor şi dobânzilor datorate, precum şi eşalonarea datoriei de bază în aşa fel încât tranşele de rambursare să nu afecteze dezvoltarea economică a companiei. În felul acesta, compania scăpa de presiunea plăţii către stat.
• În felul acesta, putem vorbi mai mult despre o "restructurare financiară" și nu de o amnistie fiscală propriu-zisă. De această "restructurare financiară" se vor bucura, în principal, companiile publice care au datorii la stat și care, în caz contrar, ar risca să fie închise. Totodată, măsura se va aplica și datornicilor privați.
• "Restructurarea financiară", cel mai probabil, va face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri pentru mediul de afaceri. Prin acest pachet de măsuri, Guvernul dorește să ofere noi oportunități de business pentru mediul de afaceri și continuarea creșterii economice.
• Totodată, Guvernul are în vedere și o amnistie fiscală pentru cetățenii care au restanțe la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) din perioada 2015 - 2017 și care au realizat venituri mai mici decât salariul minim pe economie.
• Practic, vorbim despre o viziune mai amplă a Guvernului prin care, pe de o parte, sunt luate măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri și de stimulare a mediului de afaceri, iar, pe de altă parte, sunt susținute măsuri de echitate socială (amnistia CASS nu face decât să extindă prevederile fiscale care au intrat în vigoare în 2018 și asupra perioadei 2015-2017.
Răspunsuri la atacurile Opoziției
• Acuzație: Este încurajată neplata datoriilor către stat:
• Fals. Restructurarea financiară nu dorește să șteargă datoriile companiilor, ci doar ștergerea penalităților și a dobânzilor. Datoria companiilor nu se șterge, ci doar se eșalonează. În felul acesta, se oferă o șansă companiilor cu datorii să evite falimentul și să fie repuse pe picioare.
• În fond, restructurarea financiară propusă de Guvern este o măsură cu valențe economice liberale, în care este urmărit interesul mediului de afaceri, respectiv a companiilor. Dacă omorâm companiile care au în prezent datorii la stat, nu ne alegem cu niciun avantaj economic și, în plus, generăm o problemă socială, prin pierderea locurilor de muncă.
• Acuzație: Măsura amnistiei fiscale bugetul de stat va pierde sume enorme
• Concluzia este una falsă. Bugetul de stat va pierde și mai mult dacă nu oferă o șansă pentru companiile cu datorii să se pună pe picioare. Într-o astfel de perspectivă, acele companii nu își vor putea plăti datoriile către stat și, în final, se vor închide. Pe de asupra, statul se va alege cu mii de șomeri pe care va trebui să-i plătească.
• Acuzație: Măsura Guvernului s-a făcut netransparent
• Fals. Despre măsura restructurării financiare a datoriilor, membrii Guvernului au vorbit în mai multe rânduri. Despre aceste lucruri au fost și ample relatări de presă. Deci, nu există niciun temei să fie acuzat Guvernul de netransparență.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF introduce o taxă pentru o nouă categorie de venituri obținute din lumile virtuale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat recent pe site-ul instituţiei "Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc nonfungible token)", care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din vânzarea NFT-urilor.
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la capătul a doi ani de umilințe din partea Austriei. Rareș Bogdan arată faptul că votul de la alegerile prezidențiale a fost alimentat puternic de frustrarea acumulată de cetățenii români, care s-au trădați de Europa.
-
Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
In noiembrie Olanda a anuntat ca a reintrodus controalele la frontiere indiferent de acordurile tarilor Schengen. Mai inainte de asta, in primavara lui 2024, Austria anunta reintroducerea controlalelor la frontierele cu Cehia si Ungaria. Au mai reintrodus restrictii Germania si Italia, iar mai apoi Franta, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Suedia.
-
La Nina aduce o inversiune termică de proporții: Lovesc fenomene extreme și va fi un ger de crapă pietrele
Fenomenul meteorologic La Nina va genera o inversiune termică de proporții și va aduce cu sine o răcire accentuată a vremii, dar și fenomene extreme. Spre deosebire de El Nino, care a caracterizat primăvara anului 2024, fenomenul La Nina se va manifesta în perioada decembrie 2024 - februarie 2025 și va aduce cu sine temperaturi extrem de scăzute.
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o oferă de încetarea a ostilităţilor "de Crăciun" şi un schimb de prizonieri. În schimb, Ucraina neagă că a discutat cu premierul ungar despre un armistiţiu de sărbători.
-
Europa: Virusul poliomielitei a fost depistat în apă. Boala te paralizează în câteva ore!
Sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia au detectat prezența virusului poliomielitei, o descoperire îngrijorătoare pentru Europa, care a fost declarată liberă de polio în 2002.
-
Pare sa fie adevarat: Baba Vanga prezice izbucnirea unui război de proporții în Europa în 2025
Anul 2025 va veni cu un război de proporții în Europa. Așa sună una din profețiile făcute de Baba Vanga pentru anul care stă să înceapă. Conform prezicătoarei, urmează decimarea populației de pe continent și schimbări care vor rescrie cursul istoriei.
-
Cine controlează țânțarii deține controlul asupra populației globului. Insecta ne poate decima in numai câțiva ani
Țânțarul este considerat cel mai periculos animal din lume, fiind responsabil pentru sute de mii de decese anual, chiar se poate ajunge in unele cazuri si la peste 2,5 milioane de decese anual. Deși animale precum rechinii sau urșii ocupă un loc important în percepția publică asupra pericolelor din natură, statisticile arată o realitate diferită.
-
Sfatul scandalos pe care i l-a dat un chatbot unui adolescent: ce i-a propus să le facă părinților săi a fost la un pas de crimă
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 3.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 4.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 5.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 6.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 7.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 8.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 9.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 10.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu