ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cum arată Guvernul Dăncilă la prima strigare

Postat la: 17.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Îmi este foarte clar după consultări că PSD-ul dispune de majoritate", a explicat șeful statului. "Am decis să dau PSD-ului încă o șansă și să desemnez candidatul propus de PSD. Dar acum, PSD trebuie să performeze. PSD a promis salarii, pensii, școli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puțin s-a realizat", a comentat președintele Klaus Iohannis.

Decizia a fost luată după o rundă de consultări cu partidele parlamentare, urmată de o întâlnire dintre președintele Iohannis și Viorica Dăncilă. Pentru a deveni premier, Dăncilă trebuie să fie votată de Parlament, ceea ce va fi o simplă formalitate. PSD și ALDE au majoritate și ar putea beneficia și de sprijinul UDMR. Viorica Dăncilă are un termen de zece zile pentru a se prezenta în fața Legislativului cu lista miniștrilor și programul noului Guvern.

Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis ar fi preferat să-l numească premier pe minstrul Apărării, Mihai Fifor, care este și premier interimar. Și aceasta pentru că, în ultima perioadă, Fifor și-ar fi construit o relație bună cu partenerii din SUA. Totuși, pentru Iohannis ar fi fost dificil să respingă propunerea majorității parlamentare, pentru că o asemenea decizie, deși constituțională, ar fi prelungit criza politică.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a condus delegația PSD-ALDE la Cotroceni, renunțând la strategia de a boicota acțiunile de la Palatul Cotroceni. După o întâlnire de 20 de minute cu șeful statului, Dragnea a declarat că i-a prezentat propunerea ca Viorica Dăncilă să fie premier, precum şi susţinerea de care aceasta beneficiază. "I-am prezentat preşedintelui un tabel cu parlamentarii PSD-ALDE care are în spate o susţinere semnată de fiecare, asta pentru că au apărut tot felul de informaţii că am pierdut majoritatea, că nu există susţinere, să informăm corect că nu există niciun fel de problemă în majoritatea parlamentară", a anunțat Dragnea. Lista avea 247 de semnatari, în condițiile în care majoritatea parlamentară este de 233 de voturi.

Conștienți că președintele va fi forțat să le dea un răspuns pozitiv, social-democrații au făcut anticameră la Cabinetul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților, pentru a intra sau rămâne în noul Guvern. Ecaterina Andronescu ar fi obținut sprijinul lui Liviu Dragnea pentru a reveni la Ministerul Educației, după ce a renunțat să candideze la postul de premier. La Sănătate, actualul ministru, Florian Bodog, ar urma să fie înlocuit de fosta deputată Rodica Nassar, în prezent secretar de stat la Ministerul Sănătății. Liviu Dragnea ar putea renunța și la ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Plecarea ministrului Transporturilor, Felix Stroe, și a lui Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, care l-au susținut pe Mihai Tudose, sunt deja certitudini.

Ca argument suplimentar, președintele PSD a menționat că a avut discuții cu șeful UDMR, Kelemen Hunor, iar acesta i-a transmis că nu are vreun motiv să nu fie de acord cu nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier. Informația a fost confirmată doar pe jumătate de liderul UDMR. "Noi am spus că nu o cunoaştem pe doamna Viorica Dăncilă, nu avem argumente nici pro, nici contra, pentru că nu am văzut-o, nu am vorbit cu ea, nu ştim ce doreşte, nu ştim ce gândeşte, nu ştim ce are de gând", a afirmat Kelemen Hunor. Totuși, el i-a acordat o bilă albă candidatei PSD, invocând faptul că s-a dezis de atacurile fostului premier Mihai Tudose la adresa UDMR. "Acest lucru l-am spus şi domnului Dragnea: dacă va fi nominalizată doamna Dăncilă de preşedintele Iohannis, atunci vom discuta. A fost prima persoană care a luat distanţă de declaraţiile lui Tudose, trebuie să ştim ce gândeşte în legătură cu cine va flutura lângă steag", a comentat Hunor.

Liberalii i-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis opţiunea lor pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, a precizat liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul consultărilor cu şeful statului. El a explicat că l-au informat pe șeful statului şi că, dacă li se va solicita, îşi asumă răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să nu includă PSD.

"Am prezentat poziţia PNL - decizia de a nu participa la nicio formulă de guvern care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvern care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o este provocarea de alegeri anticipate. Considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai au nicio legătură cu cele exprimate în alegerile din 2016", a precizat Ludovic Orban. "L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să nu includă PSD", a mai declarat liderul PNL. Orban a amintit că în formaţiunea sa există un consens potrivit căruia preşedintele partidului este cel nominalizat la funcţia de prim-ministru. Și preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat că "soluţia decentă" pentru România ar fi aceea a alegerilor anticipate, însă consideră că este dificil de ajuns acolo, fapt pentru care propune "nominalizarea unui premier non-PSD". Întrebat de ce opoziţia nu a propus un premier, Barna a spus că avea nevoie de mai mult timp pentru consultări, iar preşedintele se grăbeşte să rezolve criza politică.

În schimb, liderul PMP, Traian Băsescu, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să profite de teama parlamentarilor PSD de alegerile anticipate. Liderul PMP i-a propus președintelui două variante de premier: europarlamentarul Siegrfied Mureșan și președintele executiv al PMP Eugen Tomac. Traian Băsescu a adus mai multe argumente în favoarea tezei potrivit căreia PSD nu este apt să guverneze România, pentru că social-democrații au condus "catastrofal". "Ţara are un deficit de 3% din PIB în condiţiile în care are creştere economică 7%, asta înseamnă proastă administrare. Nu se poate să ai creştere 7% şi deficit 3%. De asemenea, a crescut deficitul de cont curent, ajungându-se la 11 miliarde euro deficit de cont curent", a comentat fostul președinte. "În momentul în care se construieşte arhitectura nouă a Uniunii, cu ritmuri şi viteze diferite, noi nu suntem nicăieri, noi schimbăm guvernele PSD de către PSD şi să-i asigurăm puterea lui Daddy. "Prima propunere este Siegfried Mureşan care, spre deosebire de doamna din Videle, doamna Dăncilă, are două mandate, a fost negociatorul din partea PE pentru buget. În acele negocieri cu Comisia Europeană a obţinut circa 60 de milioane de euro în plus pentru partea estică", a explicat Băsescu. "Pentru al doilea guvern, domnul preşedinte poate să ţină cont că suntem în anul Unirii, aşa că propunerea noastră este Eugen Tomac, care cu siguranţă va reuşi să formeze al doilea guvern, dacă primul nu va reuşi", a comentat fostul președinte.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE