Cum a ajuns aparatul bugetar sufocat de membri de partid: „Și-au făcut un obicei din a căpușa instituțiile"
Postat la: 29.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Rezultatele alegerilor prezidențiale și mai ales, parlamentare, vor fi influențate, într-o bună măsură, de nucleul dur al partidelor. Un număr semnificativ al membrilor de partid sunt angajați în diverse instituții publice. Implicit, acești alegători vor pune ștampila pentru protejarea propriului loc de muncă, avertizează analiștii politici.
În jur de 1,3 milioane de români lucrează la stat, aproximativ un sfert din totalul personalului activ profesional, din țara noastră. În ultimii ani, organigrama a tot crescut. Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe (MF) în acest an, 64% dintre angajații la stat se regăsesc în administrația publică centrală. România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți bugetari, raportați la întreaga populație.
La alegerile europarlamentare și locale din primăvara acestui an, prezența la urne a fost de aproximativ 50%. Dintre cei care au participat la scrutinul electoral, o bună parte sunt angajați în administrația publică, respectiv membri de partid.
„În an electoral, e o misiune imposibilă să vorbești despre schema de personal din sectorul public, din moment ce ai două milioane de oameni, poate chiar mai mult, de care depinzi într-un fel sau altul. Sunt în jur de 1,3 milioane de bugetari, dar trebuie să punem și familiile acestora, astfel încât peste două milioane de oameni depind de sistemul public, iar politicienii sunt conștienți de faptul că votul acestora contează", a declarat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Ziare.com.
„Un partid vrea să ajungă la putere nu pentru a face o politică de dezvoltare, ci pentru a pune mâna pe bugetul de stat"
Practic, partidele se bazează pe tradiționalul vot clientelar, fenomen explicat de către Radu Enache, specialist în comunicare politică.
„Un partid vrea să ajungă la putere nu pentru a face o politică de dezvoltare, ci pentru a pune mâna pe bugetul de stat, adică pentru a reuși să-și plătească oamenii care-i sunt fideli. Astfel, se ajunge la votul clientelar, adică la un cerc vicios. ‘Oamenii care mă susțin pe mine, partid, sunt puși în funcții de stat'. Ei știu că ‘eu, partid, dacă nu câștig alegerile', vine un alt partid la putere și-și pune propriii oameni. Și atunci, ‘ei mă votează pe mine, eu trebuie să le satisfac cererile salariale' deci se ajunge la clientela politică. ‘Cei care mă votează sunt cei pe care i-am pus în anumite funcții. Ei trebuie să facă muncă de teren, pentru ca partidul meu să fie votat'", a declarat Enache.
Votul clientelar, generat de apartenența la un partid politic, a luat naștere pe fondul problemelor cu care se confruntă economia românească. Din lipsa unor jucători economici instituționali puternici, cu capital autohton, statul a preluat acest rol, avertizează Enache.
„Cea mai mare parte a cetățenilor români fie lucrează în domeniul privat, la multinaționale, fie în domeniul privat la întreprinderi mici și mijlocii - pentru că nu avem întreprinderi mari, fie sunt angajați la stat. Statul este cel mai mare angajator din România, cu capital românesc. Partidele noastre mari, încă din anii ‘90, și-au făcut un obicei din a căpușa instituțiile statului cu oameni ai lor, oameni de partid. Pentru că nu există o economie națională viabilă - mari companii cu capital preponderent românesc, o structură solidă de IMM-uri care să facă bani, care să aibă pârghia de a influența deciziile, singura pârghie economică, reală pe care o are statul român este bugetul de stat. Și atunci, bătălia pentru putere, pentru a forma guvernul, nu se referă la aplicarea unui program, a unei viziuni - nu există o politică de partid orientată către un țel național specific. Noi nu avem astfel de agenți economici. Cei cu capital străin repatriază profitul, deci ele nu contribuie esențial la bugetul de stat, care trebuie să se susțină prin împrumuturi - trebuie să asiguri bani pentru salariile bugetarilor, educație, sănătate, poliție, justiție, armată, serviciile secrete, transporturi etc. Toți acești bani vin din împrumuturi", a mai transmis analistul politic.
În acest context, România se confruntă cu o „patologie a democrației", avertizează Radu Enache, care a prezentat un scurt istoric al clientelismului: „La noi în țară, în acest moment, vorbim despre o patologie a democrației. În opinia mea, în general, democrația reprezentativă, în toată lumea, în Occident în speță, dar mai ales în țările periferice, cum este România, se află într-o criză de structură, existențială. În mod normal, într-o asemenea democrație, oamenii, indivizii, cei care votează sunt independenți economic și cunoscători ai regulilor jocului. Asta se putea întâmpla în urmă cu 100-200 de ani, prin America, Marea Britanie, eventual prin alte țări europene, unde exista un corp social relativ omogen, cu aceleași interese. Corpurile sociale care aveau aceleași interese intrau într-un soi de competiție, ele erau reprezentate de partide și partidele susțineau punctele de vedere și interesele acestor grupuri. Aceste grupuri, reprezentate de partide, erau constituite din indivizi care erau agenți economici, fie ‘pe persoană fizică' - șmecherește spus, fie făceau parte dintr-o companie, dintr-o structură care era un agent economic important".
Nu există companii multinaționale cu capital majoritar românesc, mai remarcă analistul politic. „La noi, în România și-n toate țările periferice mai slab dezvoltate economic, avem o situație foarte stranie: o situație în care se vorbește despre votul clientelar, care nu ține de agenți economici viabili. Acest vot clientelar nu ține de agenți economici viabili, care pot fi companii multinaționale, companii private cu capital național foarte puternic. Nu există un grup social al capitaliștilor din România. Ar fi fost bine să existe în România, acum să existe întreprinzători de succes, firme, întreprinderi mici și mijlocii, cu putere financiară, cu putere de modificare a politicului după interesele lor. În România, dacă ne uităm, există una-două firme care au o putere mare la nivel național. Însă, nu avem nicio firmă cu capital majoritar românesc care să fie o corporație multinațională", a concluzionat Radu Enache.
Fenomenul clientelismului este prezent nu doar în România. Însă, în țara noastră, e mult mai pregnant. „Spun că democrația noastră, dar și cea din Occident are o boală gravă pentru că, în mare parte, aceste grupuri cu interese economice s-au transformat în niște grupuri care nu se rezumă la un interes economic în interiorul unei țări, ci sunt interese transnaționale. În Occident, interesele transnaționale covârșesc interesele naționale. Se face un transfer de la interesul unui individ, persoană fizică, agent economic, către un interes al unei persoane juridice, care este foarte vastă și se întinde pe mai multe țări, poate în toată lumea. Într-o astfel de situație, relația între un partid dintr-o țară ce urmărește să dobândească puterea și grupurile mari de interese capătă un fond nou, care nu a mai existat până acum 30-40 de ani.
În Occident, de exemplu, unde aparatul guvernamental și de stat este mai mic, mai adecvat operațiunilor pe care le face, decât în România și unde posturile de la stat reprezintă un procent destul de mic, votează în funcție de zona de corporatism în care se află. Și acolo există un clientelism, și acolo partidele au o clientelă politică sau corporațiile au o clientelă în partidele politice. Însă, pentru că în majoritatea acestor țări economia încă merge bine, circuitul banilor, al bunăstării, formarea și redistribuirea bunăstării se face bine, convenabil, relativ echitabil, chiar și în condițiile în care cetățeanului individual i-a scăzut interesul personal în conducerea țării", a mai precizat Enache.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Cum divizează Călin Georgescu polul suveranist. De ce există certuri în interiorul principalelor partide extremiste din România
Conflictul mocnit din AUR, intre fostul co-președinte Claudiu Tarziu și actualul președinte și candidat al partidului, G ...
-
Lui George Simion i-au fost pregătite patru tone de aur din partea milionarului Neluțu Varga. Filmare bulversantă cu patronul lui CFR Cluj
În legatura cu Neluțu Varga, acționarul majoritar de la CFR Cluj, a inceput recent sa se zvoneasca in spațiul publ ...
-
Rareș Bogdan avertizează: 2 aprilie - "Ziua Eliberării" a lui Trump ar putea declanșa un tsunami economic global
Europa risca un conflict comercial fara precedent. Romania, expusa in sectorul metalurgic și cel al echipamentelor indus ...
-
Diana Șoșoacă reacționează după ce Marine Le Pen a fost scoasă din joc: Modelul este exportat în Franța
Europarlamentara și șefa S.O.S. Romania, Diana Șoșoaca, a reacționat imediat dupa ce Marine Le Pen - lidera partidului d ...
-
Varianta "InsiPippidi": Așa, candidatul pro-european câștigă sigur. Altfel, va câștiga cel anti-sistem!
Alina Mungiu Pippidi susține ca ideea conform careia orice candidat pro-european va ajunge in finala prezidențiala cu un ...
-
Scandal în Parlament, război total pe Facebook! Neamțu vs. Paleologu - de la "putinist" la "piticanie arghirofilă"
Deputatul AUR Mihai Neamtu raspunde printr-un mesaj aparent „sofisticat", cu referire la „scrisorile lui Lut ...
-
Claudiu Târziu anunța sfârșitul lui George Simion după alegeri și faptul ca va prelua controlul total al AUR
Presedintele Consiliului National de Conducere al AUR, Claudiu Tarziu, a afirmat ca doreste sa candideze la presedintia ...
-
Lavinia Șandru: „Alegerile pot fi invalidate! BEC sfidează legea!"
Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale, atrage atenția asupra une ...
-
Victor Ponta, replică pentru Sorin Grindeanu: "Știi și tu din sondajele reale că voi intra în Turul al doilea cu George Simion!"
Victor Ponta ii raspunde lui Sorin Grindeanu, dupa ce fostul sau coleg de partid a afirmat ca nu are nicio șansa sa ajun ...
-
Ungurii destructureaza statul român profitând de criza bugetarilor: "Dați afară oameni de bună calitate şi care nu sunt cu carnet de partid"
UDMR profita de criza bugetarilor pentru a mai da o lovitura statului roman, cu sprijinul nemijlocit al ministrului fina ...
-
Rareș Bogdan: Cei care lingeau clanțe la ambasade după aprobare de la "marele licurici", ne spun azi cât de rea e America VIDEO
Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, vorbește in podcastul "Contraste" de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu la Bruxelles, ...
-
„Românii plătesc pentru ce e al lor!" - Lavinia Șandru cere oprirea taxelor de acces la izvoarele din Olănești
Izvoarele termale din Baile Olanești, cunoscute de generații pentru efectele lor curative, au fost transformate intr-o a ...
-
Diana Șoșoacă ironizează ambițiile lui George Simion: "Mai multe șanse am eu să fiu din nou 90-60-90, decât să ajungă el președinte"
Președinta SOS Romania, Diana Șoșoaca, a lansat acuzații dure la adresa lui George Simion, susținand ca acesta ar avea s ...
-
Ce ar vrea Trump să transmită prin suspendarea Visa Waiver. Târziu: „N-ar fi de mirare să fie un gest prin care SUA semnalează Rusiei că are spațiu de manevră"
Europarlamentarul AUR Claudiu Tarziu a afirmat intr-o intervenție pentru Ziare.com, ca suspendarea Visa Waiver pentru Ro ...
-
Călin Georgescu nu dă doi bani pe suveranism: a anunțat că nu iese la mitingul de ziua lui. De frica dosarelor penale s-a ascuns la Mogoșoaia
Este anunțul momentului pentru electoratul suveranist care spera ca macar de ziua lui, Calin Georgescu sa mai iasa o dat ...
-
Sindromul "Musk": Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate ministerele să verifice risipa bugetară
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj ferm catre toate ministerele și instituțiile subordonate Guvernului, anunța ...
-
Călin Georgescu, mesaj intrigant pentru susținători: "Să aveți încredere și răbdare. Schimbarea aduce și un val mare de împotrivire'
Calin Georgescu, fostul candidat la prezidențiale, iși indeamna susținatorii la unitate și calm inaintea manifestației a ...
-
Noaptea, ca hoții! Klaus Iohannis este în depresie. S-a autoizolat și preferă ieșirile nocturne și sub pază
A plecat de la Palatul Cotroceni aproape pe furiș. O demisie in graba și o ceremonie de ramas bun pe repede inainte. &Ic ...
-
Claudiu Târziu îl critică pe George Simion pentru protestul de ziua lui Călin Georgescu: "Turul doi nu se va face!"
Claudiu Tarziu a criticat duminica seara, intenția lui George Simion de a organiza un protest pe 26 martie, cu ocazia zi ...
-
Migrantii ne invadează pe tăcute cu acordul guvernului anti-constitutional Ciolacu: Infuzie de străini pe piața de taxi și Uber din țara noastră
Romania a introdus, dupa mulți ani de așteptare, sistemul care permite strainilor din state non-UE sa lucreze inclusiv c ...
-
Virgil Popescu-OMV umbla pe la băieții deștepți din energie sa-l "înzestreze" pe Nicușor Dan cu peste 2 milioane de euro pentru campania electorală
Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, umbla cu fofarlica useristo-sorosista ca sa-si bage coada in campania elect ...
-
Teoria "Turcescu": De ce tace Călin Georgescu? Bomba ar putea exploda peste ocean dar ar putea pulveriza jocurile murdare de la Bucuresti VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu are o teorie interesanta ca raspuns la tacerea suspecta a lui Calin Georgescu, care nu s-a r ...
-
Lasconi a renunțat la sfaturile lui Bob Wickers. Cu cât este plătit de USR noul consultant, Martin Burgr
Martin Burgr se lauda cu contribuții importante in doua campanii prezidențiale de succes in Europa centrala: cea a gener ...
-
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
Pe data de 21 martie, Curtea de Apel București a stabilit ca apelul facut de Cristian Popescu Piedone, prin care voia sa ...
-
Lavinia Șandru: România s-a trezit! Adevărul n-a mai putut fi ascuns în noiembrie. Un mesaj despre adevăr, sondaje și România reală
Lavinia Șandru a publicat recent un videoclip care a atras rapid atenția opiniei publice, in care comenteaza una dintre ...
-
Victor Ponta lovește puternic în foștii aliați: "Mă bucur dacă-i încurc pe candidații coaliției" - Spune că nu-l mai vrea pe Ciolacu la Palatul Victoria
Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, a declarat ca daca va caștiga alegerile, va schimba Guvernul deoare ...
-
Vanghelie: Becali a tâlhărit babele, femeile în vârstă, măicuțele și le-a luat terenurile!
Acuzații incredibile facute de fostul primar pesedist Marian Vanghelie. Acesta spune ca omul de afaceri Gigi Becali și-a ...
-
Conturile pro-Nicușor Dan pe Tiktok au explodat în ultimele săptămâni. Sute de mii de euro investiți în promovare
În ultimele saptamani, in special incepand cu 26 februarie 2025, pe conturile TikTok pro-Nicușor Dan s-a inregistr ...
-
Face Ilie Bolojan jocuri de culise în Palatul Cotroceni? Întâlnire secretă cu Nicușor Dan despre alegerile prezidențiale
Nicușor Dan a recunoscut ca a avut o intalnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. Întaln ...
-
Anchetele după moartea tânărului în spital la Târgu Jiu, fără rezultate după patru luni. Lavinia Șandru cere explicații
La peste patru luni de la moartea lui Andrei Marius Dragan la Spitalul Județean de Urgența Targu Jiu, ancheta treneaza, ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu