Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cristian Diaconescu avansează Legea anti-clan

Postat la: 26.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prim-vicepreședintele PMP Cristian Diaconescu, cap de listă la alegerile parlamentare pentru Senat în București, transmite luni că este nevoie să apară reglementare specială prin care să se asigure cadrul legal necesar pentru o intervenţie în forţă a instituţiilor statului în cazul crimei organizate.

„În această perioadă critică, datorită pandemiei, vulnerabilizarea societăţii a crescut exponenţial. Oportunităţile crimei organizate devin semnificative, profitând de problemele economice uriaşe cu care se confruntă oamenii. Este necesară o intervenţie categorică, fiind în discuţie siguranţa cetăţeanului, confruntată cu pericole iminente", spune acesta.

Într-o postare intitulată „Legea anti-clan", Diaconescu afirmă pe Facebook că ameninţarea infracţională a clanurilor este „reală, gravă şi de durată". „De ani de zile, mii de români le cad victime. Structuri organizate, disciplinate şi cu ramificaţii transfrontaliere terorizează şi stăpânesc comunităţi întregi din România. Este o realitate pe care românii o simt pe pielea lor iar "statul ştie" de ani de zile. Sunt zone din ţară în care aceste grupări hotărăsc viaţa oamenilor, cine iese din sărăcie dacă "jură supunere", cine are imunitate în faţa justiţiei, cine conduce politic şi care este preţul pe care îl plătesc "aleşii" pentru sprijinul electoral din partea grupărilor"

Potrivit acestuia, activitatea clanurilor devine un „flagel care scapă de sub control". „De aceea o reglementare specială prin care să se asigure cadrul legal necesar pentru o intervenţie în forţă a instituţiilor statului este necesară ACUM", scrie Diaconescu.

„Orice persoană care dobândeşte, prin mijloace de crimă organizată, direct sau indirect, un folos patrimonial sau un beneficiu de orice fel, va trebui să răspundă penal şi civil. Traficul de droguri sau persoane, spălarea de bani, extorcarea, şantajul, înşelăciunea, frauda, contrabanda, afacerile ilegale, crima, vătămarea corporală şi altele - comise în sistem de clan, bandă, grup infracţional organizat presupun un tratament judiciar distinct, agravant faţă de reglementarea actuală a fiecărei infracţiuni. De multe ori organizarea unor persoane în grupări specializate în comiterea de infracţiuni este greu de dovedit. Este sancţionat cel care comite direct infracţiunea și care îşi asumă întreaga responsabilitate privind fapta, comanditarii scapând de răspundere în schimbul tăcerii executantului care, la rândul lui, beneficiază, pe perioada executării pedepsei, de ajutor pentru familie" a mai scris prim-vicepreședintele PMP.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE