Cozmin Gușă: Statul paralel a preferat să călărească PSD-ul. Maior se face de râs, este într-o postură cu aparență de mafiot
Postat la: 01.09.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Consultantul politic Cozmin Gușă a afirmat, la Realitatea TV, că statul paralel, care s-a format și consolidat în cele două mandate ale lui Băsescu, a preferat să călărească PSD-ul.
"Este limpede pentru oricine care analizează campania că Iohannis, în calitate de protagonist, impune niște teme și într-un mod extrem de frust Viorica Dăncilă le preia. Nu este greu acest lucru pentru că este la guvernare. Practic, cam de trei zile lupte pentru prezidențiale s-a cam polarizat. Auzim foarte puțin de Dan Barna, alegeri complicate la el în partid, niște mitinguri cu câteva zeci sau maximul 200 - 300 de oameni prin județe, petele de culoare de alții și așa mai departe. Dacă au reușit ceva PSD-iști și Viorica Dăncilă este să polarizeze, ceea ce nu e puțin lucru în pre-campanie", a afirmat Cozmin Gușă.
Consultantul politic spune că orice specialist în strategii electorale știe că pre-campania este chiar mai importantă decât campania. "De ce? Pentru că exact ca avionul la decolare sau la aterizare, dacă ajungi cumva din nefericire în buza campaniei, adică în urma pre-campaniei, cu botul în jos, nu ai nicio șansă să îți atingi obiectivul. Dacă ajungi cu botul în sus, cum i s-a întâmplat lui Iohannis în 2014, că nu a fost chiar o minune, atunci ai posibilitatea să câștigi, să obții un rezultate", a explicat acesta.
"Informația în sine cu Maior și cu Coldea care călăreau PSD-ul pe aliniamentele Ponta, respectiv Dragnea, este senzațională. Unii dintre ei știau și din lașitate sau din interes uneori au tăcut, alții nu știau și au deschis ochii în urma dezvăluirilor de presă și a altor lucruri pe care le discută între ei. În mod paradoxal, statul paralel, care s-a format și consolidat în cele două mandate ale lui Băsescu, a preferat să călărească PSD-ul. De ce? Simplu. Avea cea mai mare acoperire și atunci, lui Maior i-a fost foarte ușor în calitatea lui de mentor a lui Ponta și de naș să meargă pe linia Ponta și a pariat pe pariat pe Ponta până la primul tur din 2014. Coldea, mai șmecher, a pariat pe Dragnea și a avut succes în fața lui Maior, el a fost artizanul fundamentării lui Dragnea ca lider de facto al PSD. Nu i-a fost greu pentru că Ponta i-a lăsat la o parte pe baroni și atunci baronul șef a reușit să se impună la nivel de PSD, pe mâna lui Coldea. Sigur că a existat, sunt foarte mulți martori, de la partidele de tenis, până la șprițuri, în care statul ăsta paralel prin Maiori și Coldea, cu cei doi favoriți, a călărit PSD-ul și l-a golit de conținut, de lideri cu știință de carte, cu carismă, mai ales în perioada Dragnea", a detaliat Cozmin Gușă.
Conform acestuia, Dragnea a fost sfătuit să ardă totul în jurul lui să nu cumva să vină vreun pretendent care ar avea priză la electoratul de stânga al PSD-ului și mai ales la activul de partid.
"Lui Dragnea i-a ieșit chestia asta cu PSD-ul, sunt greu identificabil astăzi cu vorbe de conținut de stânga, niște oameni care nu pot să fie de acord cu cei de dreaptă, dar care pot să fie în acord cu cei de stânga. Asta nu mai există astăzi și din nefericire infestarea asta cu non-valori la vârf a reușit cam la toate partidele din România. Pe vremuri existau dezbateri mult mai calitative între stânga și dreapta, între oameni din PSD, PNL, PD și așa mai departe, care aveau un alt conținut și vorbeau despre alte lucruri decât despre șprițuri unde se fac strategii. Însă, senzaționalul faptului este că PSD-iști încep să discute acum când cuțitul le-a ajuns la os rămâne, așa s-a întâmplat. După cum vedeți, nici astăzi nu ne-am făcut bine pentru că George Maior, protagonistul zile de vineri, s-a afla într-o postură pe care nu a bănuit-o la începutul carierei. Vorbim totuși de un om bine educat de acasă, cu știință de carte, scriitor care s-a complăcut în aceste jocuri de putere fără să fie pregătit atunci când era director al SRI. Așa a ajuns în fața unor procurori care pe baza unor probe, atenție, probe pentru că în acel dosar sub probe. Laura Codruța nu putea să capete control judiciar dacă în dosar nu erau probe. Maior a ajuns într-o postură de martor care oricând se poate schimba în altceva, exact pe tematica statutui paralel, tematică pe care a fost audiat și Coldea, care nefiind în America nu a putut să fie nici indisponibil, nici bolnav, în urmă cu două luni și ceva. Asta lasă urme și ne arată nouă o față hâdă a statului român care în perioada aceea a statului paralel a distrus politicul", a detaliat Cozmin Gușă
"Avem astăzi dezbateri interne în partide la un nivel de genunghiul broaștei, lipsă de strategii perene pentru România. Sunt semne de revigorare pe ici pe colo. Cine vrea să facă treabă se lovește de un zid în momentul în care ajunge în baza cunoștințelor la oameni de valoare care să vină să intre în partide. Astăzi, din păcate, se feresc oamenii de valoare și efortul ficăruia de bună credință din politică este unul care nu poate să fie dus la capăt. Este foarte greu, oamenii de valoare care sunt în politică marșează în urma a ceea ce s-a întâmplat", a mai spus consultantul poltic, adăugând că și presa are un rol cu discuțiile pe lângă proiecte.
"De aici și lipsa dezbaterilor, eu nu am auzit dezbateri în partide despre ultimul summit G7. Fiecare partid, mai ales partidele mari, trebuia să discute despre semnificațiile absconse ale ce se întâmplă în lume și ne vizează și pe noi. Și Putin a profitat și a lansat niște katiușe către România, niciun partid nu a ieșit cu nicio poziție", a explicat Cozmin Gușă.
Consultantul politic mai spune că responsabilitatea unui om politic de anvergură este atunci când face selecția. "De la un președinte de partid, până la un ministru sau până la un președinte de țară, devine foarte important, și aici este responsabilitatea votanților, când judecăm pe cineva. Atunci când oferi autoritate importantă în statul român cuiva trebuie să vezi dacă este în stare. Fișa aia de cadre de pe vremea comuniștilor, care astăzi se poate numi în orice fel, trebuie trebuie să fie extrem de clară, să îți spună potențialul profesional. La noi toate au fost făcute pe colțul mesei și complexul ăsta al mediocrității instalat în statul român de către Ion Iliescu, care a fost un mediocru de succes și longeviv, conform căruia un mediocru alege mereu unul mai slab decât el și nicidecum un lider sau vreun om de anvergură mai mare, tocmai pentru ca să nu fie detronat, a funcționat la toți liderii României post '89", a mai declarat Cozmin Gușă.
Legat de cine trebuie să preia funcțiile de comisar european, consultantul politic a spus că dacă un lider politic de anvergură ajunge comisar european e mult mai greu de manipulat. "În schimb dacă este un funcționăraș, ghidonat prin niște fire secrete de servicii, este cel mai comod pentru servicii. Asta a fost viața, din păcate, și așa a evoluat și reprezentarea României. Fișele alea de cadre s-au dereglat iremediabil", a mai spus Cozmin Gușă.
"S-a dereglat poziționările și ne-am ales cu alde Cioloș și știm că nu ne-am ales cu nimic, singurul bun de la nivelul reprezentării Comisiei Europene sunt câteva zeci de români care se descurcă bine în corpul funcționarilor. Dacă România vrea să fie bine reprezentată, ar trebuie să fie reprezentantă de un om politic cu anvergură. Geoană era potrivit, dar s-a dus la NATO. În niciun caz Rovana Plumb și cu atât mai puțin Dan Nica nu pot să fie persoane care să impună respect. Un comisar european român la acea masă cu anvergură și respect poate să facă mult și să facă diferența. Aici este deschisă discuția și ăsta va fi următorul medici dintre Iohannis și Dăncilă, s-ar putea ca meciul să ne ducă la o propunere mult mai bună decât ceea ce avem acum", a încheiat Cozmin Gușă.
Consultantul politic Cozmin Gușă a afirmat, la Realitatea TV, că George Maior se face de râs, având o postură cu aparență de mafiot.
"Trebuie să definim exact cât de mare e criza politică, dacă e totală sau dacă e doar într-un loc. Haideți să fim sinceri cu noi, să fie clar pentru toată lumea că această criză politică a început de la finalul lui 2014 din momentul în care Victor Ponta, învins în alegeri de la Klaus Iohannis, nu a demisionat. Practic întreg mandatul lui Klaus Iohannis a fost o criză de tip instituțional, care are reverberații guvernamentale și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Victor Ponta, inteligent, dar puturos, nu s-a mai ocupat de partid. George Maior dorea să îl păstreze în fruntea guvernului ca o garanție, jocul lui Coldea care l-a adus în fruntea partidului pe Liviu Dragnea, totul este legat de statul paralel și totul este legat de criză. Debarasarea de Coldea și de Laura Codruța Kovesi a extins criza de la nivelul relației președinte - guvern în interiorul structurii SRI și a puterii din justiție. Deci, întreg mandatul lui Iohannis a fost o criză de la cap la coadă, iar faptul că putem astăzi să factualizăm nu înseamnă nimic în plus. Este aceeași Mărie, aceeași criză de la începutul mandatului lui Iohannis când Ponta dacă era corect ar fi demisionat din conducerea guvernului, dându-i posibilitatea lui Iohannis chiar să nominalizeze un alt premier de la majoritatea care era atunci, să nu mai prelungească până în 2016 și să trece printr-un guvern interimar bun de nimic, format și din niște oameni profesioniști, unii dintre ei, mă refer la Guvernul Cioloș, care nu a reușit să facă diferența specifică între tehnocrați și politruci. Dimpotrivă, a avut aceeași atitudine de tip politruc care a mai distrus un mit, după cel al aducerii tinerilor profesioniști în politică. Aceasta este imaginea reală a ceea ce discutăm dacă vrem să fim corecți", a explicat Cozmin Gușă.
Conform acestuia, astăzi este o zi a piledelor. "Pilda naș-fin. George Maior a fost adus în final, după eforturi multiple, în fața secției de care s-a ferit, secție care i-a adus în față acel mecanism al statului paralel din România în care câțiva oameni, printre care Maior, Coldea și Kovesi, având acces la dosare, la putere, la informații cu caracter personal, arhiva SIPA, și-au bătut joc de instituțiile statului român în folos personal", a mai spus consultantul politic.
"Poate nu toți trei, cine știe, la doamna Kovesi mai stăm să ne uităm. Dar folosul personal la Maior și la Coldea se cunoaște. Acest dosar este un pretext pentru a vedea cum funcționa statul român paralel în acea perioadă în care unii beneficiează în nume personal de funcțiile pe care le-au căpătat fără să fie aleși, ci fiind numiți, uzufructând autoritatea instituțiilor pe care le coordonau", a completat acesta.
Cozmin Gușă mai spune că a doua pildă este cea a lui George Maior. "Nu și-ar fi închipuit George Maior și atât mai puțin tatăl său, care l-a crescut în alt stil, profesorul Liviu Maior, că fiul său va ajunge în această postură cu aparență de mafiot. Dar ceea ce vedem în spatele lui George Maior este, într-adevăr, o aparență de acte de tip mafiot împotriva unor oameni de afaceri, unii vinovați, alții nevinovați, ocolind alți oameni de afaceri, unii români, marea majoritate străini, și fiind în orice fel, însă corect și patriot nu. Finul lui, Victor Ponta, la apogeul carierei politice a ajuns să facă fel de fel de lucruri, fiind în stare din punct de vedere intelectual de mult mai mult, dar credibilitatea lui ajungând la un nivel minim prin anumite gesturi pe care le-a făcut și care au început cu uzufructarea votului de tip PSD și scurgerea într-o construcție de tip UNPR, care astăzi se numește Pro România. UNPR-ul a fost nășit tot de George Maior și Pro România la fel. Victor Ponta a luat parlamentari PSD atacându-și fostul partid. Ei dacă erau corecți puteau să demisioneze din PSD, dacă erau corecți până la capăt, și să spună: facem partidul Pro România, asta e viața, ne vedem de treabă, dar renuntăm la mandat. Vrând astăzi să joace elocința politică, după ce în urmă cu o săptămână o dădea în primire pe Dăncilă cu unele discuții pe care Dăncilă nu le-a confirmat, dar care erau discuții de nespus în spațiul public, între patru ochi. Erau negocieri pentru Ponta și ai săi să intre la guvernare, atenție, nu să răstoarne guvernul, ci să intre sub guvernul Dăncilă", a detaliat Cozmin Gușă, amintind o emisiune a lui Denise Rifai în care Victor Ponta vorbea atât de frumos despre Viorica Dăncilă.
În ceea ce privește faptul că Teodor Meleșcanu o contrazice pe Viorica Dăncilă în ceea ce privește rechemarea lui George Maior, Cozmin Gușă a spus "dacă stăm și judecăm drept este limpede că Maior se face de râs, nu poți să își asumi asemenea replici în fața publicului".
"Aici, Teodor Meleșcanu zgârie la ușa Cotroceniului pentru că în declarația făcută el acționând ca un vector a lui Ponta și a lui Tăriceanu, cum a și fost în cariera lui, tot un ofițer cu experineță, dând vina pe Dăncilă. Dăncilă, pe de altă parte, nu îl indică pe Iohannis să nu îl pună într-o postură delicată pentru că așa cum știm cu toții, tot timpul a fost vorba de rechemarea din partea Cotroceniului care nu s-a întâmlat. Nu este o treabă comodă să ai un ambasador rechemat, iar această știre a apărut în toată presă din SUA. După ce am văzut vizita lui Iohannis în Statele Unite din august, sigur ne-am putut imagina un joc a președintelui legat de Maior. Treburile sunt simple, nimeni nu vrea să îl deranjeze pe Iohannis, dimpotrivă lingușelile lui Meleșcanu, pe linia impusă de Ponta și Tăriceanu sunt evidente. Numai că această linie este dedicată unui lucru care nu se poate întâmpla, dezideratul să îi accepte la o guvernare împreună cu PNL și dându-i dovezi de supunere. Iohannis, după experiența 2014 cu Ponta, și cred că și Orban se feresc ca de dragul de tămâie de a depinde într-o guvernare de deciziile lui Ponta sau ale lui Tăriceanu. Acolo jocul este închis, iar lui Klaus Iohannis nu îi convine în această campanie electorală altă guvernare și asta într-un mod legitim. Adică, ăștia să își ducă crucea și să nu încaseze PNL și Iohannis toate oalele sparte de PSD, Dragnea și alții care au fost acolo", a mai explicat Cozmin Gușă.
Întrebat dacă alegerile anticipate rămân un vis frumos al opoziției, acesta a spus că "rămân un vis frumos din pricipa componenție nominale a parlamentului". "Acolo sunt foarte mulți oameni care se feresc să rateze un mandat întreg pentru că este vorba de pensii speciale și pensia specială o iei dacă ai avut mandat întreg. Doar în caz de mare criză, cine știe, și să fie necesare alegeri anticipate, s-ar putea întâmpla așa ceva. Altfel, nu se întâmplă, pot însă să fie înțelegeri, însă înțelegeri care nu îi vor implica pe Ponta și pe Tăriceanu, care și-au păcălit activul de partid. Cam asta e situația, iar aliniera la start ne arată un partid pregătit, atenție, și e un partid pe care l-am criticat în ultima vreme, PNL, cu un șef de campanie pregătit, cel mai bine pregătit de pe piață, care nu se compară cu Mihai Fifor care nu are experiență și nu știe să manevreze aparatul de partid auxiliar: sociologi, consultanți, și un Klaus Iohannis care și-a făcut trambulina la
Washington și merge înainte", a mai spus consultantul politic.
"Doar două partide sunt în dispozitiv, PNL cu Iohannis și PSD. De la USR PLUS avem puține, doar alegeri interne, fără șefi de campanie. Noi în mass-media ne dăm seama imediat cine e pregătit sau nu în funcție de cine caută pentru discuții oamenii din redacție, din firmele de consultanță și nu sunt căutați decât de la PNL și PSD. La acestea se adaugă o treabă neserioasă la Pro România, ALDE și o treabă incipientă la PMP, unde această candidatură va avea valoare printr-o dedicație specială a lui Băsescu, care totuși este informat", a mai spus acesta.
Legat de renunțarea lui Tăriceanu la candidatură, informațiile mele sunt că Tăriceanu a luat această decizie în urma unui coșmar numit Sebastian Vlădescu.
"Inculpat într-un dosar, a scris multe denunțuri impotriva lui Tăriceanu, Sebastian Vlădescu a avut carieră îndelungată politică. Tăriceanu a fost, probabil, forțat prin această decizie de cei care aveau control asupra acestor denunțuri și care aveau interesul ca el să plece cu acele 4-5% pe care le avea de sub candidatura PSD-ului", a mai spus Cozmin Gușă, adăugând că așa a ajuns Mircea Diaconu să pozeze într-un independent, deși nu este pentru că a fost în cinci partide.
Întrebat dacă crede că au fost "ceva grade" în spatele candidaturii lui Mircea Diaconu, Cozmin Gușă a spus că peste tot sunt "grade". "Unele grade sunt active, altele în rezervă. La nivelul ăsta au acționat rezerviștii pentru că au un interes de a submina candidatura PSD-ului", a afirmat Cozmin Gușă, explicând că atunci când la partidele mari avem niște candidați necarismatici, ei au nevoie de niște proptele în turul II pentru ca să poată să meargă mai departe.
"Când activii și rezerviștii se păzesc unii pe alții, având tabere diferite, e clar că e nevoie de proptele, de candidați secundari, de iepuri, precum Mircea Diaconu, Theodor Paleologu, Alexandru Cumpănașu", a mai explicat consultantul politic.
Cozmin Gușă a mai afirmat că Alexandru Cumpănașu va fi tot iepure, însă "un iepure care nu știm unde sare".
În ceea ce privește faptul că Alexandru Cumpănașu a afirmat că George Maior l-ar fi sunat și i-ar fi cerut să nu candideze, Cozmin Gușă spune că Maior este implicat în jocul lui Mircea Diaconu, iar o candidatură a lui Cumpănașu, care ține mai mult de MAI și DIPI, le strică lucrurile.
"Le strică mult din acea zonă pe care ei o vizează cu Mircea Diaconu, care va juca și în alte filme", a mai spus consultantul politic.
Acesta a mai vorbit și despre scandalul cu filmele cu Mircea Diaconu care ar fi trebuit să apară la TVR și care au fost anulate. "La Prima TV apare, în schimb, un film, în afara grilei, cu Mircea Diaconu. Uite așa, pe repede înainte. Dacă cineva a avut curiozitatea să se uite la DIGI în ultimele șase luni, poate vedea că acolo se desfășoară o serie de filme, date și în reluare, cu Mircea Diaconu, semn că cel care ține sforile la acea entitatea media, și nu am nicio îndoială că este Florian Coldea, a premeditat de mult timp această candidatură pe care astăzi a trebuit să o pună în brațele lui Ponta. Sunt jocuri subterane ciudate pentru un post de președinte care este cam gol de conținut. Din nefericire pentru domnul Iohannis, această funcție s-a cam golit de conținut, însă simbolistica este în continuare importantă și unii oameni doresc să aibă influență asupra funcțiilor care țin de pixul președintelui", a încheiat Cozmin Gușă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu