Cozmin Gușă: "Moldova a intrat în orbita Rusiei, cu complicități din UE. România a pierdut orice influență"
Postat la: 15.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Consultantul politic Cozmin Gușă trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele geopolitice ale retragerii de la guvernare a partidului lui Plahotniuc, mișcare în spatele căreia se ascunde strategia extrem de inteligentă a Rusiei și a lui Vladimir Putin din Republica Moldova. România și-a pierdut începând de azi orice influență la Chișinău, iar Moldova a intrat în orbita Rusiei, cu complicități din interiorul UE, arată Gușă
Răsturnare de situaţie în Republica Moldova. Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc a anunţat vineri că se retrage de la guvernare prin demisia cabinetului de miniştri. Noul Guvern va începe munca de mâine, a anunţat Maia Sandu, care a promis şi "pedepsirea lui Plahotniuc".
Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că Rusia a câștigat fără drept de apel o primă repriză a meciului geopolitic din Republica Moldova și că România și-a pierdut orice influență la Chișinău.
"Situația e foarte complexă din punct de vedere geopolitic, abia acum se va inflama. E cert că rușii și Putin au câștigat fără drept de apel, poate fi doar o primă repriză. Avantajul politic este atât de mare încât mă îndoiesc că vor mai pierde", a explicat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Cozmin Gușă a desenat pe scurt imaginea politică a Republicii Moldova din acest moment: președintele Igor Dodon este un rusolil, un agent de influență al Moscovei și un antiromân declarat; omul numărul doi, șefa Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, este omul lui Dodon, rusofilă convinsă, care are viziuni conforme cu Moscova și care n-a avut niciodată o vorbă bună despre România. Al treilea om este premierul Maia Sandu.
"Poziția premierului Maia Sandu este extrem de fragilă, de azi pe mâine. Maia Sandu este un politician ambițios, dar nexperimentat, destul de slab, care și-a câștigat un rol de prim-ministru temporar, poziția ei depinde de majoritatea din Parlament. În interiorul parlamentului, sunt 3 grupuri, mai mult sau mai puțin egale, unul al lui Dodon, sub comanda Moscovei, grupul Maiei Sandu și grupul lui Plahotniuc. Grupul ACUM nu are majoritatea și, indiferent ce va vrea să facă, va fi mereu o contramajoritate de două treimi care o va contra. Această majoritate împotriva Maiei Sandu se poate face ușor de pe o zi pe alta și o să ne trezim că Guvernul Maia Sandu nu va mai exista", a explicat Gușă.
Consultantul geopolitic arată că orice va dori să facă Maia Sandu într-un interes european, dar care va leza interesele Rusiei, va fi taxat în Parlamentul de la Chișinău, unde forțele pro-europene sunt slab reprezentate.
"Vedem această strategie a Rusiei, extrem de inteligentă, de a subordona Moldova cu sprijinul UE, mai ales din partea Germaniei. România rămâne fără influență la Chișinău, e o zi tristă, putem să o trecem în calendar. Acolo în mod evident se va impune Rusia, UE nu va mai negocia de acum cu România. Acest partid democrat și Plahotniuc au cedat doar după ieșirea lui Putin. Ce spune acum Maia Sandu că se va aplica legea și Plahotniuc va plăti sunt vise. Mass-media și afacerile din Moldova aparțin grupului lui Plahotniuc, el nu a lăsat urme, nu se vor găsi dosare. Cum spunea și Pavel Filip, decizia de renunțare este conformă cu dorința diplomației, dar nu e conformă cu deciziile Curții Consituționale", arată Cozmin Gușă.
Concluziile lui Cozmin Gușă sunt următoarele:
1. Începând cu ziua de azi, România a pierdut influența la Chișinău aproape total, mai poate avea doar dacă vrea și Rusia.
2. Rusia dacă va dori să negocieze cu cineva poziții politice în plus va negocia cu UE, cel mai probabil cu Germania. Există destule interese pe axa Berlin-Moscova care să le facă posibilă această negociere în administrarea unui teritoriu pe care nu l-au administrat de mult, prin mișcarea de șah de azi l-au câștigat.
3. Prutul de azi este o graniță roșie, a NATO și UE din Est, va fi dominată de ce va dori Rusia. Sau Moldova va asculta de Rusia sau se va ajunge la haos.
"Ne dăm seama cât de mare a fost acest spațiu geo-politic, Vladimir Putin a dat aproape sah-mat, iar mișcarea lui Plahotniuc a fost un test să vadă cum va acționa România. S-au gândit: de ce să creăm agitație când putem să stăm pe margine și să vină toți la noi. Și Plahotniuc se va putea răzgândi, el a mai avut relații cu Moscova, și va putea să facă majoritate cu rusofilii. E posibil să avem o minoritate a blocului pro-european care va duce spre neantizare. A fost mișcarea de șah gândită de ruși, prima repriză a fost câștigată la scor", a mai spus Cozmin Gușă.
Interesul principal al Rusiei este legat de influența la granița Ucrainei, consideră analistul geopolitic. O Rusie dominantă în Republica Moldova va putea să controleze ce se întâmplă în Ucraina. Moldova a intrat în orbita Rusiei, cu complicități europene.
"Rusia își dorește să controleze din vest granița de est a Ucrainei, practic va putea să controleze din Moldova ce se întâmplă în Ucraina. Putin asta și-a dorit, asta a obținut. Odată cu o putere de tip rusofil pe teren, și-a îndeplinit scopul. În paralel, pune presiune pe granița de est a UE, care este granița lor. Prutul a devenit o graniță roșie cum spuneam, cu complicitate din partea UE. E un joc geopolitic în care Moldova a intrat în orbita Rusiei, cu complicități europene", este concluzia lui Gușă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu