Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cozmin Gușă: Iohannis ar putea suferi un recul puternic dacă Guvernul Orban nu trece în Parlament

Postat la: 15.10.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

PSD și UDMR ar putea bloca în Parlament votul pentru echipa guvernamentală a lui Ludovic Orban, consideră consultantul politic Cozmin Gușă, care arată că acest "eșec" de etapă ar putea fi contabilizat de Klaus Iohannis în bătălia electorală pentru Cotroceni. În aceste condiții, negocierile din această săptămână nu se vor duce doar în cheie politică, ci și "în altă cheie", bazată pe șantaj și eventuale arestări.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut marți anunţul oficial așteptat de toată lumea: Ludovic Orban este premierul desemnat să alcătuiască noul Guvern, după moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă. Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat la cald anunțul făcut de Klaus Iohannis, spunând că Ludovic Orban era "singura posibilitate reală" pentru președintele Iohannis.

"Indiciile le-am dat cu mai mult de-o lună în urmă. Am spus de atunci că singura posibilitate reală pentru președintele Iohannis este Ludovic Orban, asta în ciuda unor speculații și comentarii făcute de așa-ziși analiști sau consultanți avizați. Nu se putea altfel. Nu doar din punctul de vedere al datoriei politice, pentru că Orban a adunat voturi, a făcut negocieri, a stat zile și nopți - cum povestea și în emisiunea lui Denise Rifai - ca să poată să încropească o majoritate - fragilă, atenție! - pentru trecerea moțiunii de cenzură. În plus, suntem într-o perioadă în care atât Iohannis, din postura de posibil viitor președinte la al doilea mandat, cât și România sunt în postura în care nu pot să suporte decât un guvern politic, unul care să negocieze politic, în vremuri extrem de complicate. Intern, din punct de vedere macroeconomic suntem derapați rău, iar extern, ne aflăm în condițiile unei crize instalate. Prognoza mea este că, undeva la începutul primăverii anului viitor, vom derula alegerile locale și parlamentare în condițiile unei crize nu doar regionale, ci mondiale. Mă aștept ca această criză să fie mai dură decât cea din 2008", a declarat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Consultantul politic spune că, în mod evident, premierul desemnat Ludovic Orban este mult mai bun decât Viorica Dăncilă pentru o poziție de prim-ministru. Lucrurile se complică, însă, când vorbim despre susținerea noului guvern în Parlament, arată Cozmin Gușă.

"Cea mai evidentă remarcă: nu e nicio îndoială, Ludovic Orban este cu mult în plus față de Viorica Dăncilă, ca persoană și experiență politică. Iohannis a mutat aici într-un fel în care treaba asta va fi clară pentru orice observator. Orban, cu experiența sa politică și administrativă, și cu ceea ce a făcut în ultima vreme, este evident mult mai bun decât Dăncilă în poziția de premier.

Mai departe, treburile se vor complica. Dacă ne uităm la celelalte partide politice care pot asigura majoritatea, fie avem lideri derapați - Ponta sau Tăriceanu sunt oameni derapați, care în urma gesturilor personale au ajuns în dizgrația mediului politic -, fie lideri politici care sunt obligați la gesturi care să-i așeze în bloc-startul alegerilor locale și parlamentare - mă refer aici la Eugen Tomac, tânărul președinte al PMP, și Kelemen Hunor, care de altfel este invitatul lui Denise Rifai azi la ora 20.00 la noi la televiziune", a spus consultantul politic.

USR-PLUS este o grupare politică care nu se regăsește, cu o personalitate publică de tip incert, "un soi de hermafrodit din punct de vedere politic", consideră Gușă.

"Între acești lideri se așează acea pătură de tip bielectric care nu conduce, respectiv USR și PLUS, care astăzi sunt o grupare politică care nu se regăsește, care ar vrea să fie și în căruță și în teleguță, vrea să pară că au contribuit la căderea Guvernului PSD, dar nu vor să intre la guvernare din nou și asta le dă o personalitate publică de tip incert, un soi de hermafrodit din punct de vedere politic. Vor să plece PSD, dar nu vor să intre la guvernare, poate se mai gândesc pentru anul viitor, oricum un joc păgubos al USR-PLUS în această perioadă de natură să demanteleze această structură. Dacă punem la socoteală scandalul de astăzi, cu Dan Barna în chip de mini-Liviu Dragnea, apropo de fondurile europene consumate aiurea, acolo e o criză care ar putea să-i împingă să facă figuri, în sensul negativ al cuvântului, la votul pentru învestirea Guvernului Orban", a explicat Cozmin Gușă.

De partea cealaltă, PSD este decis să joace în forță în Parlament și ar putea bloca împreună cu UDMR votul de investitură al noului guvern, arată consultantul politic.

"Vedem un PSD decis să lupte, să își arate influența în interiorul Parlamentului. Ei spun: Ok, ne-ați dat jos de la guvernare, dar vă putem bloca pe aliniamentul votului de investitură, împreună cu UDMR. De ce? Pentru că sunt două elemente care nu convin multora din interiorul Parlamentului, respectiv desființarea Secției speciale și votul în două tururi. Aici lui Orban îi va fi foarte greu. Atât desființarea Secției speciale, cât și votul în două tururi nu sunt populare nici măcar printre colegii săi de partid.

Desființarea Secției speciale este asumată pompieristic de unele partide, centrată pe personalitatea destul de ciudată a Adinei Florea. Dar dacă stăm să ne gândim cât de important este ca cineva să-i cerceteze pe procurori, dacă ținem cont de derapajele și excesele pe care noi tot le-am contabilizat în cazul DNA-ului lui Kovesi, ne dăm seama că au și oarece legitimitate cei care sunt corecți, nu cei corupți. Pe partea cealaltă, eu știu la repezeală vreo 10 primari liberali mari importanți cărora nu le convine votul în două tururi, pe lângă cvasimajoritatea primarilor PSD și a celor de la UDMR. Să țineți minte: PSD plus UDMR în formula actuală pot să blocheze votul pentru echipa guvernamentală a lui Ludovic Orban.. Sunt foarte curios ce spune Kelemen în această seară la Realitatea TV. Dacă Orban nu reușește să negocieze pragmatic legat de aceste teme, va avea probleme la investirea Guvernului, care se vor contabiliza din punct de vedere electoral.

Sunt convins că Iohannis îl va nominaliza și a doua oară pe Orban, dacă prima investitură nu iese. Și atunci Guvernul o să treacă. Dar ce te faci dacă la prima investitură nu merge treaba, ești în interiorul campaniei și, la fel cum Dăncilă a suferit un recul puternic prin trecerea moțiunii, și Klaus Iohannis va suferi un recul puternic dacă Guvernul Orban nu va trece la primul vot în Parlament, pentru că îl va arăta pe Iohannis mai puțin puternic și mai puțin radios decât arată și nepregătit pentru mutările următoare de după moțiune. De aceea, mă aștept la măsuri speciale, iar negocierile din această săptămână nu se vor duce numai în cheie politică, ci și în altă cheie, bazată pe un posibil șantaj la adresa parlamentarilor PSD și UDMR și, Doamne ferește, pe arestări", a mai spus Cozmin Gușă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE