Cozmin Gușă face la cald cea mai amplă analiză a situației tensionate din PSD
Postat la: 25.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cozmin Gușă a comentat situația tensionată din PSD, precizând de la început că vorbește "nu doar în calitate de consultant politic, ci și de PSD-ist, ca să fie clar. Adică de membru simplu PSD".
Cozmin Gușă a început analiza astfel: "Practic, in acest moment, partidul de stanga, singurul de altfel, PSD, pentru ca PRO Romania urmareste alte deziderate cu Ponta acolo, are o proba. Si trebuie sa demonstreze, daca mai are acea energie interioara necesara unei organizatii politice atunci cand trebuie sa se regenereze, si PSD este in fata unei asemenea provocari. O regenerare politica ce vine dupa o perioada grea, in care un lider de calitate intelectuala modesta, ma refer la Liviu Dragnea, dar cu ambitii, a procedat la o siluire a leadership-ului PSD, asistat de oameni din statul paralel, pentru ca asta a fost o ambitie a statului paralel, sa distruga PSD. Si daca nu au putut din exterior, au facut-o din interior.
Dupa aceasta perioada de siluire, a urmat aceasta perioada intermediara, de criza. Pentru ca sa ai liderul bagat la puscarie si a doua zi o femeie nepregatita pentru aceasta postura de lider si care nu stie cum sa exercite aceasta calitate de lider, e vorba de Dancila, a trebuit sa isi asume conducerea partidului".
Consultantul politic s-a referit apoi, pe larg, la Viorica Dăncilă: "Numai ca Viorica Dancila a pierdut tot ce se putea pierde pentru partid. A pierdut majoritatea, a pierdut alegerile prezidentiale intr-un fel rusinos si, mai mult decat atat, a pierdut respectul public al oamenilor din stanga.
O asemenea decadere la scor a candidatului PSD la prezidentiale, ma refer la primul tur, lasa urme adanci. Cerbicia dansei, incapatanarea de a se crampona de putere ne arata ca nu gandeste corect. Gandeste chiar defect.
Primarii sau viitorii candidati la primarii sunt foarte ingrijorati tocmai de acest scor care nu le asigura o trambulina politica pentru candidatura lor in numele partidului la primarii sau la consilii judetene, listele de consilieri locali si asa mai departe. Asta este principala problema a celor din PSD, ca nu au cu cine sa se reprezinte".
Cozmin Gușă a oferit apoi explicații pentru dezastrul din PSD: "Brandul PSD a suferit foarte mult. Faptul ca nu au fost oameni inteligenti, intelectuali sofisticati la conducere a dus la aceasta terfelire a brandului PSD, care nu mai reprezinta un sprijin pentru candidati, pentru primari. Si vorbesc cu zeci dintre ei, mai ales de cand am intrat in partid. Telefonul meu este plin de mesaje, incerc sa raspund la cate pot. Presiunea lor de a continua mandatele ca primari in diverse comunitati ii pune si in postura ca in lipsa unei reforme a PSD sa isi asume o candidatura independenta.
Viorica Dancila nu a inteles nimic. Din atitudinea ei este foarte limpede ca cei care o asista doresc sa o pastreze impaiata in geam, neintelegand ca partidul nu este guvern si ca partidul nu este tara. Partidul este o organizatie privata a membrilor sai, care trebuie sa respire.
Sunt discutii, intalniri pentru o alta conducere interimara care sa pregateasca un nou congres. Se va proceda la o primenire, la o reforma, la niste oameni mai vechi sau mai noi, dar cu o statura publica consistenta, consolidata, intelectuali obligatoriu marea majoritate. Cei care pot sa gandeasca si sa dea directie sunt cei care au citit si au invatat. Nu restul. Restul sunt cu "Ho!", cu "Bă!", cu "Mă!"... Nu merge asa.
Este obligatorie in acest moment deperemizarea PSD. Nu vorbesc de faptul ca unii au fost membri PRM, nu asta este problema. Problema este atitudinea. Un partid de stanga modern nu poate sa vina cu golanii, nu poate sa vina in public cu cuvinte urate sau cu un bagaj al trecutului politic care nu ajuta la niciun proiect de constructie, ci dimpotriva".
Consultantul politic a vorbit apoi despre înlocuitorii Vioricăi Dăncilă în PSD: "Sa vedem daca actualii lideri sunt suficient de intelepti incat sa pregateasca acest proiect intermediar pentru o viitoare intalnire mare a partidului care sa starteze procesul de reforma, pentru ca el doar trebuie startat. Va dura un an, doi, trei, cine stie cat va dura? Dar important este sa inceapa.
Marcel Ciolacu este o varianta (n.red. de presedinte PSD), dar sunt si alte variante. Sunt foarte multi care au inceput sa se exprime, insa in acest moment conteaza o echipa care sa isi asume greselile trecutului recent din epoca Dragnea, din epoca Ponta si sa aiba intelepciunea sa deschida partidul pentru noi-veniti. Dar in niciun caz nu pot fi de genul Gabi Oprea. Postarea Gabrielei Firea este corecta, nu poti pe usa din dos.
Nu spun dintr-un sentiment de pizma ca acest Comitet Executiv m-a dat pe mine afara si l-a primit cu bratele deschise ca vicepresedinte pe Gabi Oprea. Eu nu consider valabila darea mea afara din partid, pentru ca este nestatutara. Din calitatea de membru simplu nu ma da nimeni afara. Daca ma da afara din calitatea de membru simplu, oricum raman simpatizant si particip la acest proces de reforma, ca vor unii, ca nu vor unii, cu functia de Cozmin Gusa".
Spre final, analistul politic s-a referit, pe larg, la situația în care se găsesc Gabriel Oprea și Marian Vanghelie în raport cu PSD: "Este foarte important ca stanga sa fie reconsolidata. Nu ma intimideaza in niciun fel aceste incercari disperate ale celor care astazi conduc prost, dar foarte prost PSD.
Iar pesoane providentiale nu exista aici, trebuie sa fie un grup de oameni intelepti, ponderati, care impreuna cu Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Radu Moldovan si altii care sunt acolo sa genereze acest proces de primenire care sa duca in timp la o reformare a partidului la o upgradare pe structura politica si pe infrastructura politica existenta, care inca este foarte consistenta, dar se poate pierde rapid.
Pe Gabi Oprea nu il inteleg. El a cam abandonat politica si probabil doar din prostia lui Codrin Stefanescu, care este trecator pe la partid, sa aiba acest demers. Mai bine ar fi stat acasa, este un sfat de la distanta pe care i-l dau. Nu are ce sa caute intr-un proiect de reforma.
Pe Vanghelie il inteleg, pentru ca este nelinistit. El vrea sa faca politica, si-a facut un partid, dar toti cei care vor sa ajute trebuie sa dea dovada de modestie. Sa isi propuna sa ajute si sa se aloce unei echipe cu scopul declarat de reforma. Cred ca vor intelege drumul pe care trebuie sa il urmeze".
"Unii dintre ei trebuie sa renunte la functiile nationale pentru ca au dovedit ca sunt incompetenti. Mihai Fifor este unul dintre ei. Incompetent clar pentru functia de secretar general. Poate pentru alte functii este competent. Olguta Vasilescu, foarte slaba ca sefa de campanie. Foarte slaba! Poate ca primar la Craiova sa fie corespunzatoare. Am vazut ca a facut treaba acolo, am vizitat Craiova in urma cu o luna.
Ca ei sunt multi care trebuie sa faca pasul in spate, pentru ca asa este in viata. Partidul asta nu este al lor, este al membrilor sai care pun osul in fiecare campanie. Daca li se scrie partitura buna si daca au lideri consistenti la centru, atunci fac ceea ce trebuie, daca nu, nu. Iar acum nu au avut nici lideri consistenti la centru, nici partitura, nici strategia de campanie nu au fost bune", a încheiat Cozmin Gușă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu