Cozmin Guşă: 2019 va fi un an al schimbărilor majore în perspectiva alegerilor
Postat la: 08.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
2019 va fi un an extrem de imprevizibil, cu schimbări politice majore şi greu de cunatificat în acest moment, este de părere consultantul politic Cozmin Guşă. Invitat la Realitatea TV să comenteze ultimul sondaj IMAS privind şansele la prezidenţiale ale principalilor actori politici, Guşă este de părere că nici măcar alegerile europarlamentare nu vor fi un indiciu clar despre ce se va întâmpla la alegerile din 2020.
Referindu-se la preşedintele Klaus Iohannis, plasat pe primul loc în sondaje, Cozmin Guşă este de părere că scorul bun nu este, la o analiză serioasă, chiar atât de confortabil. "Este un scor mic pentru un preşedinte aflat în ultimul an de mandat şi care ar fi trebuit să fie motorizat de realizările de până acum şi care să-l facă mai votabil faţă de 2014. Nu este cazul lui Iohannis."
Despre plasarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe locul doi în sondajul IMAS, consultantul politic este de părere că liderul ALDE are o poziţionare interesantă, mai ales că scorul personal este dublu faţă de cel al formaţiunii pe care o conduce.
"Este interesantă poziţionarea sa prin prisma faptului că, probabil, nici el, nici Liviu Dragnea, mai mai cred în varianta unui candidat comun, deci Tăriceanu poate să fie un jucător, nu ştiu dacă de turul II, asta în condiţiile în care nu are surpriza ca partidul său să nu facă pragul la europarlamentare. Prin şantajul parlamentar pe care-l exercită Dragnea asupra lui Tăriceanu, e clar că-i pregăteşte lucruri neplăcute în perspectiva europarlamentarelor", a mai precizat Guşă.
"Relativa surpriză este poziţionarea lui Victor Ponta, în condiţiile în care nici măcar nu şi-a anunţat candidatura, ba chiar spune ori de câte ori are ocazia că nu vrea să candideze, dar evident că ăsta e jocul lui. Totuşi, el apare din această poziţie pasivă pe un loc 3, foarte interesant ca potenţial în aritmetica votului."
Poziţionarea lui Dacian Cioloş pe locul patru, este de părere Cozmin Guşă, este mai degrabă conjuncturală. "Cioloş, în al cărui scor n-am crezut şi nu cred, apare doar ca un taloneur, de la distanţă, al lui Klaus Iohannis, respectiv ca un ocupant de loc pentru un alt candidat pe acest public pe care Iohannis l-a pierdut".
Liderul PSD, Liviu Dragnea, este singurul dintre actorii politici importaní pentru care scorul din sondaj arată o situaţie gravă. "Dragnea este singurul dintre toţi cei din de aici care nu poate să iasă pe stradă, nici măcar în zonele de asistaţi social, dacă nu-şi "ia" ouă, îşi "ia" roşii. (...) Sigur la PSD vedem lume mai votabilă decât Dragnea. De la Gabriela Firea la Lia Olguţa Vasilescu, pe care tot oameni dn PSD au scos-o la înaintare ca o contrapondere în faţa lui Firea."
O situaţie delicată este şi la PNL, susţine Cozmin Guşă. "Maşinăria de vot nu este sub comanda lui Ludovic Orban, pentru că mulţi primari sunt interesaţi de amnistie, aşa că cel care de facto coordonează primarii şi baronii PNL (între care şi foştii PDL) este Vasile Blaga, cel mai bun organizator politic după dispariţia lui Octav Cozmâncă."
Şi în partidul lui Dacian Cioloş, un candidat votabil din eşalonul doi ar putea fi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi.
În afara acestor candidaţi de partid mai sunt şi oameni din apropierea sau chiar din afara sistemului politic care au alonjă intersantă din perspectva a ceea ce se întâmpla, a mai opinat Guşă. Printre aceştia, comisarul european Corina Creţu sau preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Iohannis nu este un erou anti-Dragnea, nu va fi votat pentru asta. Ponta, un actor politic extrem de important
Toti acești candidați vor avea de dat o luptă atât pentru a-și mobiliza propriul electorat, cât și pentru a fura din electoratul adversarilor. "Iohannis și-ar dori să fie un fel de Iliescu împotriva lui Vadim, în 2000, când oamenii l-au votat pe primul ca să nu iasă al doilea, dar nu va tine, pentru că nici Dragnea, care e îmbălsămat să creadă in șansa lui de victorie, nu e Vadim. (...) Iohannis nu e eroul anti-Dragnea și are hanndicapul mandatului slab. Mereu al doilea mandat e mai greu. Dacă președintele nu poate să pună pe masă lucruri bune îi va fi greu să convingă electoratul, de aia factorul Ponta este decisiv", a afirmat Cozmin Gușă.
Avantajul fostului premier, crede consultantul politic, este faptul că față de predecesorii săi la șefia PSD și candiați învinși la prezidențiale, Adrian Năstase și Mircea Geoană, Victor Ponta nu a abandonat lupta și nici nu a ajuns pe o linie moartă. "Ponta e depozitarul celui mai mare număr de voturi ce pot înclina balanța, este viu, se mișcă, negociază, discută. A exprimat chiar ideea că va coagula o mișcare politică al cărui scop ar fi să nu-i dea posibilitatea lui Dragnea să intre în turul doi."
În ceea ce privește două dintre temele majore de conflict ale anului 2018, suspendarea președintelui și adoptarea, pe o cale sau alta, a amnistiei și grațierii. Cozmin Gușă crede că niciuna nu va mai fi de actualitate în 2019.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 8.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu