Consiliul Concurenței, anchetă la cererea premierului. Ciolacu: Acele scumpiri nu au niciun fundament economic
Postat la: 16.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul Marcel Ciolacu cere Consiliului Concurenței să înceapă o anchetă în care să verifice dacă creșterea cu peste 25% a prețurilor la detergenți au vreo justificare economică. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că deja se fac verificări.
În ultima perioadă, românii se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor la detergenti de 25%. Această majorare creează presiuni suplimentare asupra românilor, în contextul în care adaosul comercial la produsele de bază este plafonat.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut Consiliului Concurenței să înceapă o anchetă în care să verifice dacă scumpirile au sau nu un fundament economic.
„Urmează să vină şi Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii cu o modificare legislativă. Am vorbit asta şi cu domnul preşedinte de la Consiliul Concurenţei, să vedem demersurile cu acele scumpiri, din punctul meu de vedere, care nu au niciun fundament economic, la detergenţi, de aproape 26%. Dacă nu ar fi fost aceste scumpiri, am fi vorbit de o scădere şi mai mare a inflaţiei", a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Factorii care ar putea contribui la această creștere bruscă a prețurilor includ creșterea costurilor materiilor prime, inflația și schimbările în lanțul de aprovizionare. În timp ce producătorii și comercianții își justifică ajustările de prețuri invocând aceste motive, consumatorii resimt efectele în propriile buzunare.
"Un alt tip de intervenție la fel de necesară este a Consiliului Concurenței și va exista un control asupra pieței detergenților unde există creșteri de prețuri total nejustificate. Vrem să întregim astfel cadrul măsurilor de stopare a scumpirilor demarat prin mecanismele de plafonare a prețurilor", a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
În acest sens, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că instituția monitorizează prețurile atât la produsele alimentare, cât și la cele nealimentare.
„La ora actuală, procesăm datele primite de la comercianţi pentru a verifica dacă aceste creşteri de preţuri sunt justificate. Noi monitorizăm constant preţurile produselor de bază, atât alimentare cât şi nealimentare. Aşa cum am mai spus, am observat aşa numitul „waterbed effect", adică o reducere a preţurilor produselor cu adaos comercial plafonat şi o majorare a preţurilor celorlalte produse. Ca urmare, verificăm dacă unii comercianţi nu cumva au profitat de această conjunctură şi au crescut preţurile nelegitim", a explicat Bogdan Chiriţoiu, conform Agerpres.
Produsele cu adaos comercial plafonat, mai ieftine și cu 30%
La 1 august 2023, Guvernul a introdus un mecanism prin care a plafonat temporar adaosul comercial la 14 grupe de produse alimentare. Ulterior, acest mecanism a fost prelungit ca durată până la finalul acestui an și extins la alte tipuri de alimente.
Limitarea adaosului comercial a dus la unele fluctuații sezoniere ale prețurilor la alimente, dată fiind plafonarea marjei adăugată de comercianți la prețurile stabilite de producători în condiții concurențiale. Insă această măsură a redus speculațiile de pe piață și a contribuit la stabilizarea prețurilor la produsele alimentare și a avut un impact pozitiv asupra temperării inflației generale.
"Facem deja un pas important și în problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului, acest tip de scumpire mascată, de înșelare a clienților. Președintele ANPC a pus în transparență decizională ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice micșorare a gramajului produselor, cu toate detaliile necesare. Protejăm mai ales puterea de cumpărare a celor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de aceste practici înșelătoare", a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Rata anuală a inflației s-a redus la 5,9% în aprilie comparativ cu anul precedent, față de 6,6% în martie, anunță Institutul Național de Statistică (INS). Prețurile la produsele alimentare se ieftinesc sau au stagnat în termeni lunari, însă, în continuare există o creștere de prețuri în privința produselor nealimentare, cum ar fi detergenții sau articolele de igienă.
Tocmai de aceea există suspiciuni din partea Guvernului că comercianții ar fi majorat artificial prețurile la unele produse pentru a compensa posibile câștiguri rezultate din prețul la raft fără plafonare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata revistă medicală Vaccine, a provocat o undă de șoc în comunitatea științifică, validând îngrijorările legate de tehnologia ARNm susținute de mult timp de scepticii vaccinurilor.
-
„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
Comentatorul politic conservator Tucker Carlson a publicat luni un interviu amplu cu jurnalistul și autorul Michael Shellenberger, în care cei doi adepți ai adevărului au discutat despre posibilitatea unei expuneri de tip „Twitter Files" a guvernului SUA sub administrația Trump, care ar putea pune în lumină posibilitatea îngrijorătoare a existenței unor laboratoare biologice americane în Ucraina devastată de război.
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 9.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu