Consiliera lui Iohannis pe sănătate bate cu pumnul în masă: "Politica de vaccinare trebuie reformată!"
Postat la: 18.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat marţi că ar trebui regândită finanţarea serviciilor medicale şi a medicamentelor şi a afirmat că trebuie reformat "tot ce ţine de partea de rambursare a medicamentelor".
"Dacă tot regândim sistemul sanitar şi piaţa farma, trebuie să regândim să reformăm şi finanţarea. Finanţarea serviciilor medicale, dar şi a medicamentelor. (...) Trebuie să reformăm şi tot ce ţine de partea de rambursare a medicamentelor, orientându-ne către pacient, banii trebuie să urmeze pacientul. (...) Rambursarea se poate face per serviciu sau plata per performanţă trebuie avută în vedere, pentru că, aşa cum ştiţi, la acest moment există salarii fixe - salariu tarifar pentru medicii din spitalele publice şi indiferent de activitatea pe care o îndeplineşte medicul pe perioada programului de lucru salariu este acelaşi. Nu există un sistem competitiv de stimulare a corpului medical pentru acordarea de servicii medicale de calitate. Este adevărat că salariile au crescut şi toată lumea recunoaşte asta, dar poate că ar fi necesară o analiză a modului în care serviciile medicale au crescut în paralel cu creşterea salariilor sau întrebarea este dacă au crescut", a susţinut Diana Păun.
În opinia sa, folosirea aceleiaşi scheme terapeutice pentru toţi pacienţii "nu va mai fi de viitor", având în vedere că fiecare are particularităţile genetice, epigenetice, de relaţie cu mediul, iar tratamentele vor trebuie adaptate persoanei. "Ca atare, cumva, plata ar trebuie să se facă corespunzător cu rezultatele pe care le obţinem la pacientul respectiv pentru terapia respectivă", a susţinut Păun, prezentă la cea de-a XI-a ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice. În opinia sa, ar trebui reformată şi politica de vaccinare.
"Pentru că vorbeaţi de vaccinare ca fundament al politicilor de prevenţie - trebuie şi ea reformată. Vorbim de ani despre vaccinarea în farmacii. Din păcate, nu am reuşit nici până la acest moment, dar haideţi să recunoaştem că vaccinarea în farmacii, cum este şi testarea în farmacii, reprezintă un bun instrument de facilitare a accesului populaţiei la imunizare împotriva gripei sezoniere. Sunt mulţi cei care doresc să se vaccineze rapid, sigur. Ideal ar fi să o facă în farmacii", a declarat consilierul prezidenţial.
Potrivit Dianei Păun, este nevoie de politici în industria farma bazate pe dovezi "regândite" în acord cu contextul actual. Diana Păun a afirmat că accesul pacienţilor la medicamente rămâne o provocare pentru România, deşi aproape două treimi din totalul cheltuielilor "directe - formale" sunt destinate produselor farmaceutice.
"Politica medicamentului în România trebuie să asigure în primul rând sustenabilitatea aprovizionării cu medicamente. (...) De asemenea, trebuie să avem în vedere accesul pacienţilor la terapii inovative. Trebuie promovată în aceeaşi măsură utilizarea cu discernământ a medicamentelor în condiţii de siguranţă, pentru că vorbim despre siguranţa pacientului pentru limitarea în primul rând a apariţiei reacţiilor adverse şi a rezistenţei microbiene despre care se vorbeşte atât de mult. O a doua idee este că ţara noastră se poziţionează din păcate pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare al pacienţilor pentru medicamente de ultimă generaţie. (...) Este studiul Patients W.A.I.T. Indicator 2021 potrivit căruia într-adevăr timpul de la aprobarea de punere pe piaţă dată de Agenţia Europeană a medicamentului şi până la accesul unui medicament pe piaţa românească în sistem de compensare este de 30 de luni", a arătat Diana Păun.
Ea consideră că medicina personalizată contribuie la indicatori îmbunătăţiţi ai stării stării de sănătate şi reprezintă calea către un sistem rezilient. "Schimbarea paradigmei, orientarea către tratamente ţintite, potrivite pacientului, la momentul potrivit, cu reacţii adverse minime, cu eficienţă maximă reprezintă nu viitorul, ci chiar prezentul în medicină. Genomica farmaceutică, biotehnologia, imunoterapia sunt deja elemente definitorii ale acestei noi paradigme post pandemice de care trebuie să ţinem seama şi trebuie să ne gândim la posibilitatea susţinerii financiare, decontării acestor noi terapii.(...) Îmbunătăţirea infrastructurii digitale, inclusiv serviciile de medicină, alături de investiţiile în cercetare şi inovare sunt şi ele esenţiale pentru resetareasistemului de sănătate acum în perioada post COVID", a mai spus Diana Păun.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ard ca paiele! Grupul Hertz nu știe ce să mai facă pentru a scăpa de mașinile electrice Tesla din flota sa. Compania vinde vehiculele la jumătate de preț
Decizia Hertz de a achiziționa 100.000 de mașini electrice Tesla a avut urmări deosebit de proaste pentru companie. Dar nu și pentru unii cumpărători, potrivit Daily Mail.
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a contractat o formă gravă de pneumonie.
-
Florin Piersic trăiește la o mănăstire: A dat medicii de top pe expertiza unui preot! VIDEO
Actorul Florin Piersic a ajuns la mănăstire. După ce anul trecut a fost internat în mai multe spitale din România, acolo unde a fost operat și mai apoi a contractat o infecție, Florin Piersic a ajuns să dea specialiștii în medicină pe un preot, despre care spune că l-a pus la propriu pe picioare.
-
Florin Călinescu pune tunurile pe președintele Iohannis și pe politicienii români și acuză că toți luptă doar pentru bani
Actorul Florin Călinescu, care a avut de-a lungul timpului câteva tentative de a face politică la nivel mare, cere cu vehemență demisia celor care se află în fruntea instituțiilor statului, care, susține el, în loc să apere poporul român, au provocat această rafală de abuzuri inadmisibile.
-
Verdictul unui studiu extrem de eficient: Cea mai mare greșeală legată de micul dejun pentru cei care vor să slăbească
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei de mult timp de către nutriționiști, iar un studiu nou prezintă beneficii clare pentru cei care nu întârzie să mănânce dimineața. Realizată în Spania, cercetarea a identificat nivelul optim de calorii necesar la micul dejun.
-
Dileală la greu: Facebook plănuiește să introducă "prieteni" controlați de AI. Unii vor vorbi ca proștii cu computerul
Potrivit unui raport publicat de Financial Times, Meta explorează o idee care ar putea schimba fundamental modul în care utilizăm Facebook: introducerea unor profiluri complet fictive, controlate de inteligență artificială. Aceste personaje virtuale ar putea trimite cereri de prietenie, comenta la postări și chiar iniția conversații, simulând prezența unor utilizatori reali pe platformă.
-
Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
În era digitală, securitatea online a devenit o prioritate absolută. Totuși, mulți utilizatori încă fac greșeli care le pun datele personale și financiare în pericol. Hackerii profită de cele mai mici vulnerabilități, iar unele dintre aceste breșe sunt cauzate chiar de utilizatori.
-
Fizica cuantică tocmai ce a descoperit că moartea nu există. Este o iluzie ca si lumea in care trăim alături de infinite universuri paralele
În vasta întindere a cunoașterii umane, există puține întrebări atât de durabile și captivante precum misterul morții. De la filosofii antici care se gândeau la viața de apoi până la oamenii de știință contemporani care se străduiesc să îi descifreze secretele, conceptul a ceea ce se întâmplă atunci când părăsim acest trup muritor a fost o sursă permanentă de intrigă.
-
Mindful Eating vs Mindless Eating, două concepte care definesc relația cu mâncarea. Ce înseamnă și cum ne influențează sănătatea și greutatea
Mindful eating (mâncat conștient) și mindless eating (mâncatul fără conștientizare) definesc relația oamenilor cu mâncarea.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 4.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 5.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 6.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 7.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 8.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 9.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 10.Europarlamentarul AUR Claudiu Târziu: „România a primit astăzi interdicția oficială de a-și alege un președinte prin voința liber exprimată a națiunii"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu