ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Consiliera lui Iohannis pe sănătate bate cu pumnul în masă: "Politica de vaccinare trebuie reformată!"

Postat la: 18.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat marţi că ar trebui regândită finanţarea serviciilor medicale şi a medicamentelor şi a afirmat că trebuie reformat "tot ce ţine de partea de rambursare a medicamentelor".

"Dacă tot regândim sistemul sanitar şi piaţa farma, trebuie să regândim să reformăm şi finanţarea. Finanţarea serviciilor medicale, dar şi a medicamentelor. (...) Trebuie să reformăm şi tot ce ţine de partea de rambursare a medicamentelor, orientându-ne către pacient, banii trebuie să urmeze pacientul. (...) Rambursarea se poate face per serviciu sau plata per performanţă trebuie avută în vedere, pentru că, aşa cum ştiţi, la acest moment există salarii fixe - salariu tarifar pentru medicii din spitalele publice şi indiferent de activitatea pe care o îndeplineşte medicul pe perioada programului de lucru salariu este acelaşi. Nu există un sistem competitiv de stimulare a corpului medical pentru acordarea de servicii medicale de calitate. Este adevărat că salariile au crescut şi toată lumea recunoaşte asta, dar poate că ar fi necesară o analiză a modului în care serviciile medicale au crescut în paralel cu creşterea salariilor sau întrebarea este dacă au crescut", a susţinut Diana Păun.

În opinia sa, folosirea aceleiaşi scheme terapeutice pentru toţi pacienţii "nu va mai fi de viitor", având în vedere că fiecare are particularităţile genetice, epigenetice, de relaţie cu mediul, iar tratamentele vor trebuie adaptate persoanei. "Ca atare, cumva, plata ar trebuie să se facă corespunzător cu rezultatele pe care le obţinem la pacientul respectiv pentru terapia respectivă", a susţinut Păun, prezentă la cea de-a XI-a ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice. În opinia sa, ar trebui reformată şi politica de vaccinare.

"Pentru că vorbeaţi de vaccinare ca fundament al politicilor de prevenţie - trebuie şi ea reformată. Vorbim de ani despre vaccinarea în farmacii. Din păcate, nu am reuşit nici până la acest moment, dar haideţi să recunoaştem că vaccinarea în farmacii, cum este şi testarea în farmacii, reprezintă un bun instrument de facilitare a accesului populaţiei la imunizare împotriva gripei sezoniere. Sunt mulţi cei care doresc să se vaccineze rapid, sigur. Ideal ar fi să o facă în farmacii", a declarat consilierul prezidenţial.

Potrivit Dianei Păun, este nevoie de politici în industria farma bazate pe dovezi "regândite" în acord cu contextul actual. Diana Păun a afirmat că accesul pacienţilor la medicamente rămâne o provocare pentru România, deşi aproape două treimi din totalul cheltuielilor "directe - formale" sunt destinate produselor farmaceutice.

"Politica medicamentului în România trebuie să asigure în primul rând sustenabilitatea aprovizionării cu medicamente. (...) De asemenea, trebuie să avem în vedere accesul pacienţilor la terapii inovative. Trebuie promovată în aceeaşi măsură utilizarea cu discernământ a medicamentelor în condiţii de siguranţă, pentru că vorbim despre siguranţa pacientului pentru limitarea în primul rând a apariţiei reacţiilor adverse şi a rezistenţei microbiene despre care se vorbeşte atât de mult. O a doua idee este că ţara noastră se poziţionează din păcate pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare al pacienţilor pentru medicamente de ultimă generaţie. (...) Este studiul Patients W.A.I.T. Indicator 2021 potrivit căruia într-adevăr timpul de la aprobarea de punere pe piaţă dată de Agenţia Europeană a medicamentului şi până la accesul unui medicament pe piaţa românească în sistem de compensare este de 30 de luni", a arătat Diana Păun.

Ea consideră că medicina personalizată contribuie la indicatori îmbunătăţiţi ai stării stării de sănătate şi reprezintă calea către un sistem rezilient. "Schimbarea paradigmei, orientarea către tratamente ţintite, potrivite pacientului, la momentul potrivit, cu reacţii adverse minime, cu eficienţă maximă reprezintă nu viitorul, ci chiar prezentul în medicină. Genomica farmaceutică, biotehnologia, imunoterapia sunt deja elemente definitorii ale acestei noi paradigme post pandemice de care trebuie să ţinem seama şi trebuie să ne gândim la posibilitatea susţinerii financiare, decontării acestor noi terapii.(...) Îmbunătăţirea infrastructurii digitale, inclusiv serviciile de medicină, alături de investiţiile în cercetare şi inovare sunt şi ele esenţiale pentru resetareasistemului de sănătate acum în perioada post COVID", a mai spus Diana Păun.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE