Concluzii "la cald" după alegerile parlamentare si rezultatele partiale (95%)
Postat la: 07.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După numărarea a 95% din voturi, se pot trage deja câteva concluzii despre alegerile parlamentare din 2020. Scena politică s-a complicat chiar daca mai multi analisti spuneau anterior ca "vom avea rezultate previzibile". Toate previziunile, cu trimiterea PSD la „coşul istoriei”, cu o coaliţie de dreapta care va face reformele atât de necesare României, se dovedesc a nu fi fost realităţi.
Urmează zile de negocieri ample, "la sange", pentru că, asa cum s-au exprimat formatiunile asa-zis "de dreapta", in multe declaratii publice "avem nevoie de un guvern stabil în contextul crizelor din sănătate şi economice."
Prima întrebare importantă: de ce 2 din 3 români au ales să nu vină la vot? Explicaţia cea mai simplă şi la îndemână: au considerat că nu au cu cine vota. Este vorba de acei alegători care nu mai vin la urne să voteze „răul cel mic". Apoi, prestaţia cabinetului Orban, susţinut de preşedintele Iohannis, i-a dezamăgit pe mulţi alegători de dreapta. Cei de stânga, alegătorii PSD, s-au dovedit mai loiali şi au venit la vot să-şi susţină partidul.
Unde au greşit Orban şi preşedintele Iohannis am scris şi voi mai scrie, eu şi alţi comentatori. Posibil ca voturile pensionarilor sa fi mers mai degrabă către PSD, pentru că nu au înteles de ce guvernul Orban nu le-a mărit pensiile cu 40%. Motivaţia că nu au fost bani se loveşte de reacţia: dar pentru cei 1,3-1,4 milioane de bugetari, dintre care 30% ard gazul degeaba, a avut bani?, conform Adevarul.ro.
După numărarea a 95% din voturi, fără diaspora, rezultatele sunt următoarele, prin rotunjire:
PSD-30%, PNL-25,5%, USR PLUS- 15,5%, AUR-9%, UDMR-6%, PMP-4,5%, Pro Romania-4%. Voturile din diaspora nu vor schimba fundamental acest clasament, cele 265.000 de voturi din diaspora nu au cum să modifice esenţial clasamentul final, dat de cele aproape 6 milioane din ţară.
Pro România nu trece pragul de 5%, iar Victor Ponta a şi anunţat că se retrage din fruntea partidului. Nu este încă limpede dacă PMP va face pragul, lucru extrem de important în ecuaţia viitoarei guvernări. Dacă nu va trece pragul, după redistribuiri şi adăugarea voturilor din diaspora, vom avea, ce mai probabil, următorul clasament: PSD-33%, PNL-28%, USR PLUS-18%, AUR-10%, UDMR-7%, plus minorităţile.
Despre AUR se ştiu puţine lucruri. Programatic, Alianţa pentru Unirea Românilor se defineşte ca un partid care îşi propune „să fie rezultatul unificării forţelor româneşti care urmăresc să servească interesele poporului român", iar doctrina AUR „se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credinţa, libertatea".
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înfiinţată, în septembrie 2019, de George Simion, cunoscut ca fondator al platformei Acţiunea 2012 care militează pentru unirea cu Republica Moldova. Co-preşedinte al partidului este Claudiu Târziu.
AUR are un mesaj naţionalist, anti-maghiar, anti-occidental, unionist şi anti-mască. A adunat voturile alegătorilor care au susţinut PRM şi PPDD. AUR va avea soarta predecesorilor, când simpatizanţii săi vor vedea că nu poate realiza lucruri imposibile în lumea de azi.
Acum încep dificultăţile. De o largă majoritate de dreapta, atât de clamată de preşedintele Iohannis şi de PNL, nici nu mai poate fi vorba. Mare lucru dacă se va putea constitui şi una fragilă, care să dea un guvern de dreapta.
Din start, PSD nu pare a avea şanse să alcătuiască o majoritate, acum când şi Victor Ponta a ieşit din peisaj. Asocierea cu AUR i-ar crea dificultăţi în plus, peste cele pe care le are deja. De altfel, George Simion a şi declarat că nu va face nicio alianţă de guvernare. În schimb, PSD şi AUR vor avea 43% din parlamentari, ceea ce înseamnă un disconfort mare în adoptarea legilor organice. De modificarea Constituţiei nici nu poate fi vorba. Grav ar fi dacă parlamentarii foşti PSD, aleşi pe listele PNL, ar decide să revină la partidul „mamă", pentru cine ştie ce funcţii importante în parlament.
Rămâne de luat în calcul o majoritate PNL-USR PLUS-UDMR, care ar aduna 53-54% din voturi, suficiente să treacă de parlament.
Prima condiţie pentru reuşita acestei alianţe ar fi ca preşedintele Iohannis să nu-l desemneze pe Orban viitor premier. Rezultatul PNL este un eşec, şi normal ar fi ca şi PNL să-i ceară lui Orban să se retragă din fruntea partidului. Se ştiu divergenţele majore dintre Orban şi USR PLUS, astfel încât majoritatea enunţată s-ar agrega mai repede fără aroganţa lui Orban, care s-a considerat tot timpul şeful de facto al guvernării de dreapta. Nici UDMR nu-l consideră pe Orban potrivit ca viitor premier.
Preşedintele poate găsi un alt premier pentru viitoarea guvernare, care să nu-şi fi ostilizat din start USR PLUS şi UDMR. Posibili candidaţi pentru desemnarea viitorului premier: Ilie Bolojan, Emil Boc şi Siegfried Mureşan. Dacian Cioloş iese din calcule, din cauza scorului mic realizat de USR PLUS. Dacă preşedintele insistă cu desemnarea lui Orban, se vor pierde 10 zile preţioase, în plină pandemie, fără buget pe 2021, cu criză economică care ne bate la uşă.
Sper ca de data aceasta preşedintele să fi înţeles mesajul electoratului, în special absenteismul masiv la vot, şi să nu se mai obstineze în soluţii rezultate din „wishfull thinking", mai mentioneaza sursa citata.
În concluzie, pentru realizarea rapidă a unei formule de guvernare, preşedintele are ca singura soluţie renunţarea la Orban ca viitor premier, şi o atitudine înţelegătoare şi conciliantă faţă de USR PLUS şi UDMR.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu