ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ciolacu a stat capră la Ursula de pomană: Posturile de comisar european râvnite de România deja s-au împărțit la cei care au sfidat-o pe sefa UE

Postat la: 03.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

România a trimis oficial propunerea de comisar european în persoana Roxanei Mînzatu. Asta după ce Marcel Ciolacu s-a dus la Bruxelles, unde Ursula von der Leyen i-a cerut sa nominalizeze o femeie. Sefa UE a cerut ca in acest mandat macar jumatate din numarul comisarilor europeni sa fie femei. Numai că "greii" Europei au sfidat-o si au numit bărbati. 

Initial si România dorea sa trimita un bărbat, in persoana lui Victor Negrescu, dar dupa ce Ciolacu s-a deplasat la Bruxelles a convocat Coalitia ca sa nominalizeze o femeie, asa cum vrea Ursula. Cu alte cuvinte, daca natiunile importante din UE n=au dat importanta cerintei sefei UE, s-a gasit din nou premierul coloniei România sa execute ordinul. Numai ca, dupa nominalizarea Roxanei Manzatu s-a afalt ca posturile de comisar european ravnite de Romania s-au cam dat. Culmea, in majoritate la natiunile care au sfidat-o pe Ursula, asa ca inca o data Romania, prin premierul Ciolacu, "a stat capra" de pomană.

Liderii PSD și PNL au vorbit despre un portofoliu important dorit de către țara noastră, însă, din informațiile publicate de germanii de la Die Welt, acestea deja s-au împărțit. Premierul Marcel Ciolacu spunea că își dorește un portofoliu pe zona economică sau bugetară a Uniunii Europene, în timp ce liberalii își doreau noul portofoliu de Extindere. Acestea erau unele dintre cele mai importante portofolii din actuala Comisie Europeană, însă deja se pare că au fost împărțite. Ba mai mult, secretarul general al PES, Giacomo Filibeck, spunea că socialiștii europeni susțin România pentru a obține o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Filibeck a explicat că socialiștii sunt slab reprezentați, pentru că Luxemburgul a refuzat să-l nominalizeze pe comisarul propus de partidul social-democrat, iar echilibrul ar putea fi asigurat de către Ursula von der Leyen doar prin acceptarea acestuia, inclusiv pentru funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. În caz contrar, socialiștii europeni o amenință pe Ursula von der Leyen că o lasă fără majoritate în Parlamentul European. "Este pe bună dreptate și important pentru stabilitatea majorității pro-europene din Parlamentul European faptul că România revendică un portofoliu puternic și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene cu un candidat social-democrat", spunea Filibeck.

Raffaele Fitto, actualul ministru italian al afacerilor europene în guvernul Meloni, va fi primul membru al unui partid populist de extremă dreapta care va deveni vicepreşedinte executiv al Comisiei. Potrivit Die Welt, Ursula von der Leyen, realeasă în iulie, va numi ca alţi vicepreşedinţi executivi pe letonul Valdis Dombroviskis (extindere şi reconstrucţia Ucrainei) şi pe spaniola Teresa Ribera Rodriguez (tranziţie). Jurnalul german adaugă că noul comisar european pentru energie urmează să fie ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela.

Fostul prim-ministru al Estoniei Kaja Kallas a fost aleasă în funcţia de şefă a diplomaţiei UE la sfârşitul lunii iunie. Doi comisari europeni vor lucra, de asemenea, în colaborare directă cu Ursula von der Leyen, explică Die Welt, potrivit căruia preşedinta doreşte să facă din chestiunile de dereglementare una dintre temele majore ale mandatului său. Slovacul Maros Sefcovic va fi responsabil de reducerea birocraţiei şi problemele interinstituţionale, în timp ce polonezul Piotr Serafin va fi responsabil de problemele bugetare, potrivit cotidianului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE