Chichirău candidează la Primărie. Intră Bodea în joc pentru funcția de șef al CJ?
Postat la: 10.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Discuţiile pentru candidatura la Consiliul Judeţean se poartă în jurul a două nume: Daniel Şandru şi Silviu Gurlui. O a treia variantă ar putea fi Marius Bodea, plecat din PNL. Și poziţiile eligibile pe listele de consilieri sunt disputate intens.
Cosette Chichirău va fi candidatul USR-PLUS pentru fotoliul de primar al Iaşului. Surse din cadrul alianţei ne-au declarat ieri că cele două partide sunt pe punctul de a se înţelege în acest sens. Deblocarea negocierilor a venit în contextul în care PLUS a propus ca Liviu Iolu, desemnat, iniţial, candidat al acestei formaţiuni la Primăria Iaşi, să devină şef de campanie al alianţei. În schimb, PLUS a solicitat mai multe locuri eligibile pe lista comună pentru Consiliul Local. Negocierile nu au fost încă finalizate, ambele partide urmând să discute în birourile de conducere propunerile care au fost făcute la o reuniune din weekend, mediată de conducerea centrală.
Potrivit aceloraşi surse, singurele puncte „fierbinţi" de negociere au mai rămas nominalizarea candidatului USR-PLUS la şefia Consiliului Judeţean (CJ) şi stabilirea listelor pentru Consiliul Local şi CJ. În ambele situaţii sunt probleme, cele două partide nereuşind încă să se pună de acord asupra numărului de locuri eligibile care vor reveni fiecărei formaţiuni.
La şefia CJ, USR lăsase, iniţial, drumul liber pentru Daniel Şandru (candidatul PLUS), dar, în weekend, filiala condusă de Cosette Chichirău a avut un vot intern în urma căruia a fost desemnat Silviu Gurlui drept candidat al USR pentru preşedinţia CJ. Ulterior acestui vot, USR şi PLUS s-au pus la masa negocierilor, iar liderii centrali au mediat discuţiile. O altă întrebare care rămâne de actualitate este dacă Marius Bodea, recent demisionar din PNL, va face pasul spre USR. Într-o astfel de situaţie, surse din cadrul alianţei spun că Bodea ar putea fi candidatul alianţei la şefia CJ.
Un astfel de scenariu l-ar putea îngrijora pe candidatul PNL Costel Alexe la şefia CJ, în contextul în care Alexe a fost cel care a militat pentru aducerea primarului Mihai Chirica în PNL şi tragerea pe „linie moartă" a lui Bodea în rândul liberalilor. O candidatură din partea USR-PLUS a lui Bodea la şefia CJ ar putea duce la o fragmentare puternică a votului în municipiu şi Zona Metropolitană şi nu este exclus ca lupta dintre Alexe şi Bodea să ducă la câştigarea şefiei CJ de către candidatul PSD, Maricel Popa.
PLUS l-a propus pe Iolu şef de campanie
Revenind la situaţia negocierilor din USR-PLUS, potrivit surselor ZDI, propunerea ca Iolu să fie şef de campanie a venit chiar din partea PLUS Iaşi. „S-a făcut această propunere pentru a debloca negocierile, dar încă nu a fost aprobată de cele două partide", ne-au declarat surse din cadrul alianţei.
În ceea ce priveşte lista pentru Consiliul Local, sursele ZDI spun că USR şi PLUS negociază primele 10 poziţii, deşi eligibile vor fi 8, maxim 9 mandate. În context, PLUS ar fi cerut 4 candidaţi eligibili, în timp ce USR le-a oferit 3 poziţii în primele 10 locuri.
La Consiliul Judeţean, este o situaţie asemănătoare: PLUS vrea ca Daniel Şandru să fie candidatul pentru şefia CJ şi două mandate în deliberativ. În schimb, USR a contraofertat cu Silviu Gurlui candidat la CJ şi trei locuri eligibile pentru PLUS în deliberativul judeţean. Negocierile au provocat frământări la nivelul birourilor de conducere ale celor filiale: formaţiunea care va ceda va avea mai puţini reprezentanţi în alegeri pe locuri eligibile.
„Războiul" sondajelor
O „armă" pe care ambele formaţiuni vor să o folosească în negocieri vizează rezultatele unor sondaje. Atât USR, cât şi PLUS au cercetări sociologice în desfăşurare. Până acum, pe surse, au „transpirat" câteva rezultate de la USR, cu menţiunea că acestea sunt parţiale şi au o marjă de eroare de 4%.
Conform surselor ZDI, firma angajată de USR a testat mai multe scenarii, inclusiv cel în care USR şi PLUS ar merge separat la alegerile locale. Într-un astfel de caz, rezultatele pentru PLUS sunt aproape irelevante: pe judeţul Iaşi, USR are 14%, iar PLUS sub 2%. În schimb, rezultatele sunt mai bune pentru cele două partide în alianţă: USR-PLUS are, pe judeţul Iaşi, un scor de 20% faţă de 32% al PNL şi 14% al PSD. La parlamentare, USR-PLUS ar obţine 24%, PNL 28% şi PSD 15%. Singurele partide cu şanse să mai treacă pragul electoral, conform rezultatelor parţiale obţinute de ZDI, sunt Pro România şi ALDE.
Totuşi, în aceste zile, sursele ZDI spun că şi PLUS va anunţa un sondaj la Iaşi, iar scorul electoral pentru formaţiunea condusă de Dacian Cioloş va fi mai mare decât în sondajul USR.
După ce vor fi analizate ambele cercetări sociologice, cele două formaţiuni vor ajunge la un acord privind şefia CJ şi componenţa listelor la consilieri locali şi judeţeni, termenul pentru stabilirea acestor lucruri fiind 21 martie.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu