Cei 7000 de euro leafă i-au motivat pe euroaleșii români să-și mai dorească un mandat. Politicienii români care stau degeaba în PE
Postat la: 06.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Leafa de peste 7.000 de euro pe lună, dar și alte beneficii nu i-au motivat pe unii politicienii români să fie activi în Parlamentul European, unde munca lor e mai degrabă simbolică, față de cea a colegilor din propriile partide sau familii politice europene.
Concret, un membru al Parlamentului European are din start o indemnizație netă lunară de 7.853 de euro, pe lângă diurna zilnică de 350 de euro, în perioada de activitate parlamentară. Cu toate acestea, sumele generoase nu i-au mobilizat la muncă pe unii euroaleși români în legislatura 2019-2024, notează Libertatea.ro.
Una din cele mai discrete activități din Parlamentul European o are Claudiu Manda. Fostul deputat PSD a intrat în atenția publică după ce într-o analiză a Politico era unul din chiulangii forului european, fiind absent la 43% dintre sesiunile de vot. În schimb, pe portalul AssistEU, care monitorizează activitatea tuturor eurodeputaților, Manda a avut o prezență de 74,13%, însă participarea efectivă la vot a fost de 68,5%, mult sub colegii săi.
Manda nu excelează nici la alte capitole. Din datele de pe site-ul Parlamentului European (care însă are probleme cu actualizarea), dar care pot fi coroborate cu datele AssistEu, social-democratul are doar două rapoarte duse până la capăt în calitate de raportor (însă doar pentru numirea unor persoane în funcția de membru al Curții de Conturi, nu pentru vreo propunere cu caracter legislativ sau bugetar).
În schimb, potrivit datelor PE, Manda are 53 de rapoarte în calitate de raportor alternativ (adică desemnat de grupul politic să-l supervizeze pe responsabilul principal), pentru patru propuneri de rezoluție a fost cosemnatar și a adresat trei întrebări instituțiilor europene. Manda nu a avut nicio intervenție la dezbaterile din plen și nici nu a cerut să explice vreun vot al său, ceea ce-l face unul dintre euroaleșii „scumpi la vorbă".
Un alt politician de la PSD despre care a scris Politico a fost Dragoș Benea, fost șef al CJ Bacău. Benea ocupă locul secund al categoriei politicienilor „invizibili", după germanul Nico Semsrott. „Social-democratul român Adrian-Dragoș Benea împărtășește dezgustul lui Semsrott față de elaborarea de legi (nu a lucrat la niciuna) și de a depune întrebări scrise (două), dar și-a pus numele pe aproximativ 140 de amendamente, inclusiv pe unul pe care l-a depus el însuși", este prezentarea din Politico.
Potrivit datelor portalului AssistEU, Benea are o prezență de 84,44%, iar participarea la vot de 82,65%, câte patru propuneri de rezoluție și întrebări orale, două contribuții la dezbaterile din plen, dar niciun raport al său sau în calitate de raportor din umbră. Doar două intervenții la dezbaterile din plen a avut Dragoș Benea.
Și în rândul PNL sunt persoane care uneori au făcut mai mult act de prezență în Parlamentul European. Mircea Hava, aflat pe un loc eligibil pe lista comună PSD-PNL pentru alegerile din 9 iunie, a avut o prezență de 97,33%, iar o participare la sesiunile de vot de 93,8%. În schimb, liberalul nu prea a făcut mare lucru.
Hava are zero rapoarte unde ar fi trebuit să fie principal responsabil și doar un raport unde a fost implicat din umbră, precum și patru avize în calitate de raportor alternativ. A semnat 20 de propuneri de rezoluție, a adresat patru întrebări orale (Comisiei Europene, Consiliului sau Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă) și a luat cuvântul de patru ori, în cinci ani, la dezbaterile din plen.
Deschiderea de listă a alianței PSD-PNL pentru alegerile din 9 iunie, social-democratul Mihai Tudose are o prezență de 91,42%, dar o participare efectivă la vot de 86.44%. Doar cu trei rapoarte ca raportor alternativ, trei avize ca raportor din umbră, patru propuneri de rezoluție semnate și 45 de întrebări la care a cerut răspuns strict, Tudose a mai bifat de 35 de intervenții la dezbaterile din plen și 119 de explicări ale voturilor sale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 9.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu