Care sunt coordonatele marelui plan al PSD de dezvoltare a României în 2024: cum se împart investițiile-record în dezvoltarea infrastructurii (P)
Postat la: 27.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În 2024, Guvernul Ciolacu a planificat investiții-record pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea țării. Conform datelor oficiale, investițiile totale programate pentru acest an se ridică la 120 mld. lei, duble comparativ cu anul intrării Partiului Social Democrat (PSD) la guvernare, în 2021. Suma suportată de buget pentru investiții s-ar situa la circa 80 mld. lei în acest an, restul până la 120 mld. lei fiind fonduri europene nerambursabile.
Investițiile și proiectele de dezvoltare propuse de PSD sunt singura variantă viabilă de creștere economică sustenabilă
Investițiile masive în infrastructură și alte proiecte de dezvoltare sunt menite să sprijine economia națională și să creeze locuri de muncă. Așa cum arată datele oficiale ale băncii centrale și ale Institutului Național de Statistică, este singura cale sustenabilă prin care România poate avea o creștere economică în contextul politico-economic dificil actual.
Așa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, este adevărat că aceste cheltuieli au un impact semnificativ asupra deficitului bugetar, care este estimat la 87 mld. lei în 2024, echivalentul a 5% din PIB. Dat fiind faptul că aproximativ 75% din deficitul din acest an sunt direcționate spre investiții, accentuarea acestuia este inevitabil.
„Ce pot să vă spun este, de exemplu, că Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare al României și n-a considerat un risc pentru un plasament în România. Trebuie să ne hotărâm, vreți să intrăm în logica în care în două luni, dacă vreți, eu opresc orice investiție și avem deficit 3%? N-am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ. (...) Repet, prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc!", a declarat premierul.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că va parafa un nou acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât acesta să ajungă la sub 2% din PIB, peste 7 ani, adică o scădere anuală de 0,7%.
Guvernul Ciolacu a adus utilizarea fondurilor europene la un nivel-record
România are în prezent 15 mld. euro contractate din fonduri europene, dintr-un total de 52 miliarde de euro disponibile, cu 1,8 mld. euro deja intrate în țară. În 2016, suma contractată era de doar 1,5 mld. euro. PSD și-a propus ținta ca România să utilizeze integral fondurile de coeziune până în 2026-2027, pentru a putea solicita fonduri suplimentare.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%, de la 70%.
Datorită importanței acordate de PSD dezvoltării prin investiții, putem ținti spre cea mai mare creștere economică din UE
Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a investit masiv în infrastructură, sănătate și educație, alocând peste 7% din PIB pentru investiții, cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Datele INS și BNR arată o creștere a investițiilor nete cu 6,7% față de anul anterior, ceea ce ar putea conduce la cea mai mare creștere economică din UE. Fonduri-record au fost alocate Ministerelor Transporturilor, Sănătății și Educației, inclusiv pentru infrastructura spitalicească și școli verzi. Anul acesta, se preconizează finalizarea a 180 km de drumuri de mare viteză.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și evoluează odată cu timpul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 9.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu