Călin Georgescu și atribuțiile constituționale ale președintelui: Ce trebuie să știe alegătorii înainte de turul II
Postat la: 04.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe 8 decembrie, România va decide între Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În contextul avansului din sondaje al lui Georgescu, numeroase voci ridică întrebări legate de posibilele direcții pe care acesta le-ar putea impune ca președinte. Pentru a înțelege exact limitele și responsabilitățile funcției prezidențiale, este esențial să clarificăm câteva aspecte constituționale fundamentale.
România nu poate ieși din UE sau NATO doar prin decizia unui președinte
Unul dintre cele mai vehiculate subiecte în campania lui Călin Georgescu este retorica sa despre o "reevaluare" a relațiilor României cu Uniunea Europeană și NATO. Totuși, orice demers în această direcție ar necesita sprijinul a două treimi din numărul total al deputaților și senatorilor, urmat de referendum. Cu alte cuvinte, ieșirea din aceste structuri internaționale este, practic, imposibilă fără o largă susținere parlamentară și populară, deocamdată inexistentă.
Președintele nu guvernează țara
Contrar percepției populare, președintele României nu deține pârghiile guvernării. Deciziile administrative și legislative aparțin Guvernului, condus de un prim-ministru desemnat de majoritatea parlamentară. Ordonanțele și hotărârile de guvern sunt adoptate exclusiv de executiv, fără implicarea președintelui. Mai mult, majoritatea decretelor prezidențiale trebuie să fie contrasemnate de premier pentru a deveni aplicabile (art. 100 din Constituție).
Limitările puterii prezidențiale
În cazul unor derapaje instituționale sau constituționale, Parlamentul poate suspenda președintele cu votul majorității absolute (jumătate plus unul din numărul total de parlamentari). De asemenea, șeful statului nu poate dizolva Parlamentul decât în condiții extrem de restrictive (art. 89 din Constituție), o situație care nu s-a produs niciodată de la Revoluție încoace.
Deciziile legate de Armată și diplomație, controlate strict de alte instituții
Implicarea armatei române în orice conflict necesită acordul Parlamentului, iar în caz de război, legislativul nu poate fi dizolvat. În plus, deși președintele numește judecătorii, procurorii și diplomații, aceste decizii depind de propunerile venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau a Guvernului. Tratatele internaționale semnate de președinte intră în vigoare doar după ratificarea lor de către Parlament.
Un mandat prezidențial sub control democratic
Președintele poate fi suspendat în caz de încălcare a Constituției, prin votul majorității parlamentarilor, suspendare urmată de referendum de demitere.
Președintele României poate fi pus sub acuzare pentru înaltă trădare, cu votul a două treimi dintre parlamentari, ceea ce atrage suspendarea sa din funcție până la pronunțarea unei decizii definitive. În cazul unei condamnări, mandatul este încheiat automat; în caz de achitare, atribuțiile sunt reluate.
În ambele situații de suspendare, atribuțiile președintelui sunt preluate, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților (art. 98 din Constituție).
Înainte de a merge la vot, este esențial ca alegătorii să înțeleagă limitele impuse de Constituția României asupra funcției prezidențiale. Indiferent de retorica electorală, președintele nu poate acționa unilateral în domenii critice precum relațiile externe, justiția sau guvernarea internă. Alegerea de duminică este, așadar, mai mult despre direcția simbolică pe care o va avea țara decât despre o schimbare radicală a arhitecturii instituționale.
Românii sunt chemați să își exprime votul în cunoștință de cauză, având certitudinea că puterea politică rămâne, în esență, echilibrată între multiple instituții democratice.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu