Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
Postat la: 24.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Călin Georgescu (născut în 1962) este un expert român de nivel înalt în dezvoltare durabilă, recunoscut în domeniu după 17 ani de activitate în sectorul de mediu din cadrul sistemului Națiunilor Unite.
Georgescu a fost numit director executiv al Institutului Global pentru Indicele Dezvoltării Durabile al Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva și Vaduz, pentru perioada 2015-2016. Anterior, a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013-2015). De asemenea, este membru al Clubului de la Roma Internațional din Elveția.
Educație
Călin Georgescu s-a născut în cartierul Cotroceni din București, fiind fiul lui Scarlat Georgescu și al Anetei Georgescu (născută Popescu). A absolvit Colegiul de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu" din București (1986) și și-a obținut doctoratul în știința solului în 1999.
Carieră
Călin Georgescu (născut în 1962) este un expert român de nivel înalt în dezvoltare durabilă, recunoscut în domeniu după 17 ani de activitate în sectorul de mediu din cadrul sistemului Națiunilor Unite.
Georgescu a fost numit director executiv al Institutului Global pentru Indicele Dezvoltării Durabile al Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva și Vaduz, pentru perioada 2015-2016. Anterior, a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013-2015). De asemenea, este membru al Clubului de la Roma Internațional din Elveția.
Educație
Călin Georgescu s-a născut în cartierul Cotroceni din București, fiind fiul lui Scarlat Georgescu și al Anetei Georgescu (născută Popescu). A absolvit Colegiul de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu" din București (1986) și și-a obținut doctoratul în știința solului în 1999.
Georgescu a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din București între 2000 și 2013. Recunoscut ca o autoritate în planificare strategică și elaborarea politicilor publice, a fost desemnat de Guvernul României să coordoneze elaborarea a două versiuni consecutive ale Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă (în 1999 și 2008), în conformitate cu liniile directoare ale Strategiei Europene pentru Dezvoltare Durabilă.
El combină cunoștințe cuprinzătoare despre principiile și practica dezvoltării durabile cu experiență practică, colaborând cu părțile interesate din sectoarele public și privat, precum și cu societatea civilă, pentru a concepe, implementa și finaliza proiecte specifice în cadrul Agendei Locale 21 (inițiată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în 1992) în peste 40 de municipalități din România.
Fost Senior Fellow al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Georgescu a ocupat diverse funcții în cadrul sistemului ONU, inclusiv cea de Raportor Special al ONU pentru efectele adverse ale mișcării și deversării ilicite de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra drepturilor omului și cea de Reprezentant al Comitetului Național UNEP pentru România.
A deținut și alte funcții, cum ar fi: consilier al Ministrului Mediului, secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului de Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe, secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma și director executiv al Institutului pentru Proiecte de Inovare și Dezvoltare.
Controverse și cariera politică
Conform unei declarații din noiembrie 2020, Georgescu a afirmat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională, și nu prin slugile puterilor globaliste care conduc România astăzi temporar".
Călin Georgescu a fost propus pentru funcția de prim-ministru în 2011, 2012 și 2016. În 2020, a fost propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care tocmai intrase în Parlamentul României în urma alegerilor legislative din decembrie 2020. În timpul crizei politice din 2021, care a dus la demiterea Cabinetului Cîțu, același partid l-a propus din nou.
Mai multe articole de presă l-au criticat pe Georgescu pentru declarațiile sale pro-ruse, unele considerându-l chiar un reprezentant al intereselor rusești în România. În calitate de fost director executiv al ONU și reprezentant european pentru Clubul de la Roma, Călin Georgescu a declarat în 2022:
„Principala problemă cu care se confruntă Națiunile Unite este „sistemul mondial al oligarhilor". ONU nu va fi „Noua Ordine Mondială, un sistem de guvernare la nivel global" - ONU este platforma sau „podul" pe care „Sistemul mondial al oligarhilor" (World Oligarch System) trebuie să-l controleze".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, că Rubio a exprimat preocuparea "faţă de acţiunile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului".
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
- 5.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 6.Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
- 7.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 8.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
- 9.Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
- 10.Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu