ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Aviz negativ în Senat privind începerea urmăririi penale a ministrului Viorel Ilie

Postat la: 03.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Senatul a avizat negativ astăzi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de avizare a începerii urmăririi penale a senatorului ALDE Viorel Ilie, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, confirmând decizia luată în urmă cu o săptămână de Comisia juridică.

Au fost înregistrate 37 de voturi "pentru", 77 "împotrivă" şi o abţinere, potrivit News.ro. Comisia juridică din Senat a dat un aviz negativ, în 26 septembrie, cererii DNA privind începerea urmăririi penale a ministrului Viorel Ilie. Cererea DNA a fost respinsă în comisie cu 7 voturi "împotrivă" şi doar 4 "pentru", acestea venind de la PNL şi USR.

La acel moment, preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, declara: "În urma examinării cererii formulate de parchet, a materialului probator depus, în urma audierii domnului Viorel Ilie şi a dezbaterilor din cadrul Comisiei Juridice, comisia a decis, cu 7 voturi împotrivă şi 4 pentru, să nu recomande plenului Senatului formularea unei cereri de urmărire penală faţă de Viorel Ilie. Nu e vorba de un vot pro sau contra. Titularul acestei acţiuni este plenul Senatului". La rândul său, senatorul PNL Iulia Scântei afirma că votul din Comisia juridică probabil anticipează şi un vot în plenul Senatului şi va duce de fapt la blocarea unui parcurs procedural juridic.

Scântei preciza: "Am reiterat colegilor din Comisia juridică faptul că noi, atât în cadrul Comisiei juridice cât şi în plenul Senatului, nu spunem şi nu judecăm dacă fapta sesizată de Parchetul General întruneşte elementele unei infracţiuni. Nu noi suntem cei care declarăm că este vinovat sau nu este vinovat ministrul Viorel Ilie cu privire la cele sesizate de către Parchet. Ceea ce trebuie să facă Senatul (...) este să fie parte activă şi să nu fie un element de obstrucţie în cadrul unei proceduri judiciare. Noi trebuia să spunem doar că suntem de acord şi cerem urmărirea penală tocmai pentru ca acest dosar (...) să ajungă pe masa unui judecător care să decidă".

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a fost audiat în urmă cu trei săptămâni în Comisia juridică a Senatului în vederea întocmirii raportului privind cererea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia. El a susţinut, în faţa jurnaliştilor, că este complet nevinovat, iar avocatul său, prezent la audieri, a spus că cererea procurorilor este "totalmente neîntemeiată".

DNA a solicitat, pe 25 august, procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a ministrului Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

În acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus urmărirea penală în cazul a trei angajaţi ai ministerului - Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs, şi Mihai Cornel Zharia, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, tot pentru infracţiunile de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale şi faţă de Viorel Ilie a fost formulată în condiţiile în care în acest moment există suspiciuni legate de un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată organizat de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Potrivit DNA, există indicii că acest concurs a fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE