Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Autoritățile vor ca 8 milioane de cetățeni să aibă carte electronică de identitate până în 2026. Bode: Digitalizarea nu poate fi limitată la un card de identitate!

Postat la: 04.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că proiectul cărții electronice de identitate va fi implementat, de anul viitor, în Capitală și în alte mari orașe din România, după ce în cadrul proiectului pilot derulat la Cluj-Napoca au fost emise peste 5.200 de astfel de documente, până în prezent.

Potrivit ministrului Bode, ținta este ca 8 milioane de cetăţeni să deţină cartea electronică de identitate până la finalul anului 2026. „Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate, ci este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate", a subliniat ministrul Bode.

„Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (...) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023″, a spus Bode.

Ministrul Bode a adăugat că pentru acest proiect există finanţare de 200 de milioane de euro. Lucian Bode a menţionat că Ministerul Afacerilor Interne mai implementează un proiect - un centru de furnizare a serviciilor electronice. „Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE