Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Aplauze la discursul lui Marcel Ciolacu la Chișinău: ”Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună!”

Postat la: 18.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Marcel Ciolacu a provocat ropote de apaluze la ședința comună aParlamentelor Republicii Moldova şi României. El a declarat sâmbătă că România şi Republica Moldova trebuie să facă "un nou pas" şi să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor celor două ţări.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reamintit, sâmbătă, la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, versurile lui Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul".

"Distinsă doamnă preşedinte,

Domnule preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova,

Domnule preşedinte al Senatului României,

Domnule prim-ministru al României,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

Stimaţi parlamentari,

Dragi colegi,

"Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viaţa să trec Prutul".

Am venit la Chişinău cu gândul la vorbele de suflet ale marelui poet Grigore Vieru. Vă mulţumesc pentru ospitalitate şi această oportunitate! Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toţii, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă.L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolşevismul sovietic pentru că moştenirea sa trebuie dusă mai departe!

Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim, ÎMPREUNĂ, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv!

Şi spun "împreună", pentru că experienţa de 15 ani pe care România o are în UE ne-a demonstrat că aceasta este calea pentru a aduce bunăstare cetăţenilor.

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri! Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău!

Am înţeles ca ţară în ultimii ani că România are o responsabilitate în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării în regiune şi asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea şi dezvoltarea Republicii Moldova. Iar din această perspectivă, Parlamentele naţionale sunt garanţia unei cooperări bazate pe principii democratice, diversităţi de opinie şi respect între naţiuni. România nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova, dar doreşte şi crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României doreşte şi extinderea parteneriatului comercial şi economic pentru a permite accesul mai amplu la piaţa unică europeană şi astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova.

Stimaţi colegi,

România şi Republica Moldova sunt parte din aceeaşi comunitate marcată de o istorie, cultură şi limbă comună. Aceasta este indivizibilă şi inseparabilă. Este, însă, timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice şi comerciale comune şi facilitarea fluxului de persoane. Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de uşor să facă afaceri la Chişinău precum la Bucureşti şi să ajungă de la Iaşi la Bălţi precum o face de la Alba-Iulia la Cluj.

Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim şi mai mult. De aceea, este nevoie de stimulente şi facilităţi fiscale pentru companiile de stat şi private româneşti, dar şi pentru autorităţile locale care vor să investească aici. Mai mult, România are ambiţia să devină un hub de stabilitate şi dezvoltare regională prin asumarea unui rol activ în procesul de reconstrucţie al Ucrainei. Iar eu cred că Republica Moldova poate şi trebuie să devină un partener strategic în implementarea acestui obiectiv.

Trebuie să dezvoltăm un mecanism integrat de cooperare, prin care acest proces de reconstrucţie să aducă beneficii cetăţenilor noştri. Şi sunt convins că administraţia de la Chişinău se va implica foarte activ în perioada următoare pentru realizarea acestui obiectiv comun!

Doamnelor şi domnilor,

Trebuie să rămânem fermi în susţinerea principiilor noastre fundamentale! Iar unul dintre ele este că statele suverane au dreptul să îşi aleagă propriul destin. Nu putem sta cu mâinile încrucişate când graniţele sunt redesenate cu tancurile în apropierea noastră! Nu putem accepta pasivi ca Ucraina să cadă! Ce ar urma atunci pentru Republica Moldova?! Trebuie să sprijinim dreptul cetăţenilor noştri în a-şi alege calea de urmat! Avem nevoie de o Moldovă puternică, stabilă şi independentă de influenţe externe, pe care noi şi Europa să ne bazăm în numele securităţii colective! România, împreună cu partenerii din NATO şi UE, îşi reafirmă sprijinul şi garanţia de securitate pentru neutralitatea Republicii Moldova şi dreptul său de a-şi urma calea europeană.

România răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova şi va oferi tot suportul necesar dezvoltării capabilităţilor de apărare, securitate şi de luptă împotriva ameninţărilor hibride necesare asigurării independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Şi spun acest lucru pentru că vedem cu toţii cum Rusia a ameninţat viziunea înaintaşilor noştri privind o Europă liberă, prosperă şi în pace.

Vedem cum Rusia vrea să dărâme toate progresele făcute de la sfârşitul Uniunii Sovietice. Iar în faţa acestei ameninţări trebuie să spunem un NU categoric! Am văzut că mulţi spun că Putin a pornit acest război absurd deoarece caută să regăsească măreţia pierdută a Rusiei. Eu cred că un stat nu este măreţ prin faptul că îşi supune vecinii prin forţă şi opresiune. Prin crime şi durere! Un stat îşi atinge măreţia prin colaborarea şi deschiderea către lume. Prin economie, prin cultură, prin educaţie, prin valorile pe care le împărtăşeşte cu ceilalţi. Aceasta este singura cale de a câştiga respectul celorlalţi şi de a fi parte integrantă a umanităţii universale!

Doamnelor şi domnilor,

Aţi traversat 31 de ani grei şi complicaţi. Multe generaţii de sacrificiu. Mulţi bărbaţi şi femei care, deşi au muncit din greu, şi-au văzut destinele frânte de sărăcie, lipsuri şi corupţie. Mulţi tineri au ales să plece din ţară. Şi noi am trăit aceiaşi tragedie socială şi am învăţat cum să înfruntăm aceste provocări. Însă, dacă cineva ar putea să prevadă viitorul Republicii Moldova, cu siguranţă ar fi plin de optimism. Sunteţi într-un moment unic din punct de vedere istoric în ceea ce înseamnă perspectivele şi oportunităţile de dezvoltare ale Rep. Moldova !

Mai este foarte mult de muncă. Un drum foarte lung de parcurs. Dar astăzi aveţi şansa să vă luaţi destinul în propriile mâini şi să lucraţi zi de zi pentru ca toţi copiii care se nasc astăzi să crească într-o Republică Moldova cu adevărat europeană! Tocmai de aceea, una dintre direcţiile strategice, care se va regăsi în Declaraţia comună pe care o vom adopta astăzi, se referă şi la tinerii din Republica Moldova.

România vrea să investească în tinerii de aici. Îi vom sprijini cu burse şi programe de training. Îi vom ajuta să se perfecţioneze. Să devină buni profesionişti. Dar vreau să le transmit tinerilor moldoveni un mesaj: fiţi mândri de înaintaşii voştri! Fiţi mândri de bunicii voştri care au fost arestaţi şi deportaţi în anii 40-50 pentru că nu au îngenuncheat în faţa sovieticilor. Acei oameni au îndurat cele mai cumplite chinuri în stepele Siberiei, iar mulţi dintre ei nu s-au întors niciodată acasă. Au suferit şi au murit pentru această ţară. Dar nu au fost înfrânţi! Fiţi mândri şi de părinţii voştri! Şi-au sacrificat propriile vieţi pentru ca voi să aveţi şansa unui viitor mai bun astăzi.

Acesta este un moment definitoriu! Visul înaintaşilor voştri pentru o Republică Moldova prosperă şi occidentală este de astăzi şi visul vostru, al tinerilor din această ţară! Şi vă spun cu toate onestitatea că este şi visul nostru, al fraţilor voştri din România. Iar faptul că indiferent de cine a fost la putere în România, indiferent de partidele politice din care facem parte, am sprijinit Republica Moldova, în măsura în care şi-a dorit acest lucru, demonstrează faptul că vom rămâne mereu un partener onest al tuturor cetăţenilor din această ţară.

Dragi tineri - Duceţi acest vis până la capăt! Este cea mai corectă şi sinceră formă prin care puteţi cinsti sacrificiul părinţilor şi bunicilor voştri!

Doamnelor şi domnilor,

România nu doreşte să dea lecţii nimănui, dar înţelege foarte bine regiunea şi cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte. Avem dreptul să avem divergenţe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Şi nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă ZDOB şi ZDUB ar trebui să reprezinte şi România la Eurovision, ca să luăm şi noi un loc mai bun. Dar, niciodată nu vom fi în disonanţă când vom vorbi de valorile fundamentale ale democraţiei europene. Întotdeauna vom fi de aceeaşi parte în ceea ce priveşte destinul european al Republicii Moldova!

Declaraţia comună pe care o vom adopta astăzi înseamnă mai mult sprijin din partea României pentru Republica Moldova, de la securitatea frontierelor, la proiecte de infrastructură, investiţii româneşti şi pregătirea experţilor moldoveni. Transpunerea acestor priorităţi în fapte va aduce mai multă bunăstare cetăţenilor moldoveni. Şi, poate cel mai important, va aduce Europa mai aproape de dvs!

De aceea, cred că, sub multe aspecte, astăzi facem împreună ISTORIE!

În final, îmi permit să vă fac o recomandare: nu pierdeţi legătura cu realitatea de zi cu zi a cetăţenilor. Asiguraţi-vă că rămâneţi conectaţi la preocupările lor. Asiguraţi-vă că veţi crea oportunităţi care să îi ridice nu doar pe câţiva, ci pe cei mulţi. Asiguraţi-vă că cetăţenii vor trăi în siguranţă şi pace!

Pe măsură ce veţi înainta în acest plan, puteţi fi încrezători că cel mai sincer şi apropiat aliat al vostru - România, va fi alături de voi, umăr la umăr, acum şi pentru totdeauna la fiecare pas al acestei călătorii.

Pentru că o unire în interiorul UE rămâne nu doar speranţa cetăţenilor noştri, dar şi o necesitate pentru noi toţi. Pentru că unirea va rămâne mereu în sufletele noastre, iar ea se poate realiza într-o Europă unită în care Republica Moldova va sta alături de România în clubul statelor democratice şi dezvoltate din Uniunea Europeană.", a spus Ciolacu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE