Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
Postat la: 29.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cunoscutul om de cultură Andrei Pleşu, eseist, filosof, critic şi istoric de artă, dar și fost ministru al Culturii, ca si practicant al meditatiei transcedentale, afirmă că nu-și poate explica rațional rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Niciodată nu mi-am închipuit să te trezeşti peste noapte cu un necunoscut care are cel mai mare număr de voturi pentru preşedinţie. Şi când e cunoscut, e cineva care e după altă planetă, adică el este în faza legionară, în faza patriotic-războinică. Nu înţeleg cum s-a ajuns aici", a spus Pleșu.
El a adăugat cel mai mult îl sperie la Călin Georgescu „faptul că nu are întrebări, are doar răspunsuri, ăştia sunt oamenii cei mai periculoşi, iar răspunsurile sunt dintr-o specie pe care o credeam depăşită demult şi faptul că s-au găsit şi români şi tineri foarte mulţi care să asume această lipsă de raţionalitate, de interogativitate reală, de realism politic şi istoric, faptul că s-au găsit atât de mulţi gata să voteze pentru este înfiorător".
Referitor la alegătorii lui Călin Georgescu, scriitorul Andrei Pleşu spune: „Cu un electorat care are asemenea opţiuni, nu poţi spera să obţii o clasă politică normală".
Referitor la alegerea dintre cele două „rele", Iliescu şi Vadim, Andrei Pleşu afirmă: „Dacă îl compari pe Vadim, pentru care nu aveam niciun fel de slăbiciune şi simpatie, cu dl. Georgescu, mi se pare că e preferabil, măcar mai citise, făcea eforturi de exprimare, aici avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă. Mă gândesc că ar trebui să merg la vot neapărat, pentru că e ultima şansă pe care o putem juca".
„Sunt foarte siguri de ei, sunt închişi în propria opţiune şi nu recepţionează argumente sau dezbateri reale, nu ştiu ce se poate face, şi asta îmi dă o stare generală destul de melancolică", s-a referit scriitorul la cum ar putea fi readuşi la realitate votanţii candidatului independent care s-au informat de pe reţelele de socializare.
„Nu mai pot explica nimic din ce trăiesc, pentru că sunt luat prin surprindere cu totul. Ştiam că există şi păreri de tipul ăsta, dar nu aveam niciodată teama că asemenea păreri, asemenea opţiuni politice vor ajunge să fie dominante. Asta înseamnă că am trăit degeaba sub dictatura comunistă, că am trăit degeaba sub umbrela rusească şi, în general, suntem cu decenii în urmă. Nu e vorba să ne îndrăgostim de Vest, de un idol, e vorba să luăm ce e bun de acolo, conştienţi că acolo e mai multă normalitate decât de cealaltă parte a graniţei, unde lucrurile sunt în stare de explozie permanentă", adaugă Andrei Pleşu.
„E foarte important ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare. Ar putea fi o şansă de recuperare a unei minime normalităţi. Dar, nu suntem siguri. Vom vedea duminică seară. Oricum, trebuie regândită şi ideea de selecţie a oamenilor politici, şi ideea calităţii de om politic, pentru că la noi şi asta a devenit ceva mai mult sau mai puţin aproximativ: omul politic trebuie să fie unul băgăcios, vorbăreţ, simpatic şi patriot, ori lucrurile astea au toate o subterană tenebroasă şi trebuie să ne trezim conştienţi de o anumită exigenţă care în orice meserie este esenţială", a declarat Andrei Pleşu.
"Dat fiind contextul local, suntem într-un pericol mai mare decât în alte ţări, Austria, Franţa. Da. Îndrăznesc să spun, dată fiind o anumită incoerenţă socială şi psihologică, care este urmarea lungilor decenii pe care le-am trăit într-un univers deviant, anormal. Asta lasă urme. N-ai cum să trăieşti zeci de ani într-o absurditate şi să rămâi normal", a apreciat Andrei Pleşu.
„E plin de cretini, e o planetă ca o junglă şi e plin de inşi a căror gândire e egală cu simple mecanisme de supravieţuire. Faptul că există oameni care pot spune ce minunat era Lenin, Marx, e paralizant. Pe de altă parte, nu e vorba să ştampilezi în stilul lor, al regimurilor comuniste, pe toţi oamenii cu care nu eşti de acord, dar nici să-i adopţi ca modele şi ca dătători de principii supreme de existenţă. Un exemplu de delir e corectitudinea politică, pe care foarte mulţi din Vest şi foarte mulţi tineri o adoptă", a vorbit scriitorul despre cei care invocă comunismul ca pe un regim viabil.
„Îmi pun speranţa într-o surpriză, venită nu ştiu de unde, dar cu consensul lui Dumnezeu", spune filosoful. Duminică „să votăm în aşa fel încât Parlamentul să fie mai normal şi mai puternic decât preşedintele, dacă preşedintele iese cine ne temem să iasă", a avertizat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
La 5 ani de la pandemia COVID, China se confruntă cu un nou virus care amenință omenirea. Nu există vaccin și se răspândește rapid
China este martoră la o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HMPV), stârnind îngrijorări cu privire la o altă criză de sănătate după pandemia de COVID-19. Rapoartele și postările pe rețelele sociale arată spitale supraaglomerate, unii utilizatori sugerând, de asemenea, prezența mai multor viruși, cum ar fi HMPV, gripa A sau COVID-19, potrivit NDTV.
-
Adrian Văncică: Călin Georgescu spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru Las Fierbinți
Actorul Adrian Văncică îl acuză pe Călin Georgescu, câștigătorul detașat al primului tur al alegerilor prezidențiale de faptul că spune lucruri fără sens. Spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru serial acuză Văncică.
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament avansat grupării susţinute de Iran.
-
Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
O echipă internațională de psihologi lansează cel mai mare experiment global dedicat fericirii, vizând să identifice cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea stării de bine a oamenilor, informează The Guardian.
-
Dieta anului 2025. A câștigat aurul pentru asigurarea stării de bine și prevenirea bolilor
Dieta mediteraneană a câștigat din nou, obținând în 2025 premiul „cea mai bună dintre cele mai bune" din partea U.S. News & World Report, care întocmește anual o listă cu cele mai benefice și cele mai puțin benefice diete, clasificate de profesioniștii din domeniul nutriției.
-
Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost instruiţi în Franţa, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front, caz investigat în prezent de armata ucraineană.
-
Dezastru ecologic la Marea Neagră: stare de urgență instituită de autorități
Pe plajele peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federaţia Rusă, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeei, Mihail Razvojaev, a anunţat că, pe 4 ianuarie, la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional.
-
Predicțiile înfricoșătoare ale lui Nostradamus pentru Anul Șarpelui de Lemn, 2025 - Acestea pot schimba lumea
Profețiile lui Nostradamus, captivante, controversate și adesea ridiculizate, continuă să stârnească reacții chiar și după secole, fiind reanalizate ori de câte ori se crede că una dintre ele s-a „realizat". Ce ce profețit de anul 2025!
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 7.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 8.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu